Nuorten ilmastolakko 15.3.2019. Kuva: Kerttuli Hoppa/Museovirasto.

Nykydokumentointi

Nykydokumentoinnilla tallennamme tulevaisuuden historiaa.

Suomen kansallismuseo tallentaa myös nykypäivää, ihmisten arkea ja yhteiskunnan ilmiöitä. Tallennus tapahtuu nykydokumentoinnin keinoin haastattelemalla, kuvaamalla ja havainnoimalla.

Esimerkiksi vuoden 2017 Suomi 100 -juhlavuotta dokumentoitaessa aiheena oli eri-ikäisten ja taustaisten suomalaisten ja Suomessa asuvien juhlavuoden vietto. Tallennuskohteina olivat sekä viralliset tapahtumat että juhlinta kotioloissa.

Haastatteluissa päädyttiin usein keskustelemaan muustakin kuin etukäteen valituista teemoista. Esille nousi ajankohtaisia aiheita, kuten vanhustenhoito, maahanmuuttajien asema, työllisyystilanne ja koulutus, joten aineisto kertoo juhlavuoden lisäksi myös laajasti suomalaisesta yhteiskunnasta.

Suomi 100 vuotta -hankkeen kuva-aineistoon voi tutustua Finna- ja Kuvakokoelmat.fi-palveluissa.

Nykyajan ilmiöt esineinä

Suomen kansallismuseo valitsee vuosittain muutaman ajankohtaista ilmiötä kuvaavan esineen tallennettavaksi. Samalla dokumentoidaan ilmiötä esineen ympärillä muun muassa haastatteluilla sekä tallennetaan ilmiöön ja esineeseen liittyvää lehti- tai verkkokeskustelua.

Tällä nopean reagoinnin menetelmällä on tallennettu muun muassa Tom of Finland -vuodevaatteita, keskoslapsen turvalonkero sekä Helsingissä 16.7.2018 pidettyyn, Vladimir Putinin ja Donald Trumpin huippukokoukseen liittyvää virallista tiedotusmateriaalia sekä tapaamisen synnyttämiin mielenilmauksiin liittyvää aineistoa.

Vanhoja ja uusia hankkeita

Suomen kansallismuseolla on pitkä perinne arjen tallentajana, sillä vuosina 1956–1995 toteutettiin kymmeniä kansatieteellisiä kyselyitä. Aihepiirit vaihtelivat maaseudun väestön katoavien elämänmuotojen ja henkilökohtaisen hygienian tallennuksesta lomamatkoihin. Viime vuosina on dokumentoitu muun muassa työturvallisuutta, kaupunkiviljelyä, ruokaosuuskuntia, suomalaista talvipäivää, jooga-harrastusta ja nuorisomuotia.

Vuonna 2019 dokumentoidaan ilmastonmuutokseen liittyvää kansalaisaktivismia, kuten nuorten järjestämiä ilmastomielenosoituksia. Lisäksi tarkastellaan lainsäädännön ja valtion vaikutusta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaan ja yksilöiden elämään dokumentoimalla Helsinki Pridea osatapahtumineen. Dokumentoinnin kohteena on erityisesti translain muutokseen liittyvä keskustelu ja aiheet.

Suomen kansallismuseon ja Suomen merimuseon nykydokumentointihankkeet 1999–2018

SUOMEN KANSALLISMUSEO

2018 Ajankohtaisen muovi-ilmiön ja siihen liittyvien näkökulmien dokumentointi yhdessä Museoviraston Kuvakokoelmien kanssa

2018 Sisällissodan muistovuoden Tie Tammisaareen -tapahtuma 9.6.2018

2018 Jalkinekorjaamo Hasan dokumentointi (suomalaiset kivijalkaliikkeet) yhdessä Museoviraston Kuvakokoelmien kanssa

2018 Joogafestival Helsinki 2018

2017–2018 Työturvallisuus kokoelma- ja konservointikeskuksessa yhdessä Museoviraston Kuvakokoelmien kanssa, TAKO-pooli 4 (Tuotanto, palvelut ja työelämä)

2017 Suomi 100 vuotta -juhlavuoden dokumentointi yhdessä Museoviraston Kuvakokoelmien kanssa (yhteistyötä Helsingin yliopiston, Yrkesintitut Prakticumin ja Valtioneuvoston kanslian kanssa)

2016 Kesäpiha 2016, Jyväskylän yliopiston korkeakouluharjoittelijan toteuttama kaupunkiviljelyaiheinen dokumentointi

2015 #STOP-palkansaajien mielenilmaus 18.9.2015 Helsingin Rautatientorilla

2014 Herttoniemen ruokaosuuskunnan dokumentointi, TAKO-pooli 3 (Arki), kuvaus Kuvakokoelmien rahoittama

2011 ja 2013 Nuorisomuoti tänään, TAKO-pooli 7 (Trendit, vaikuttajat ja käännekohdat), kuvaus Kuvakokoelmien rahoittama

2011 Suomalainen talvipäivä yhdessä kuuden muun museon kanssa, TAKO-pooli 3 (Arki), kuvaus Kuvakokoelmien rahoittama

2010 Leipä Suomessa osana yhteispohjoismaista Leipä Pohjolassa -hanketta, kuvaus Kuvakokoelmien rahoittama

SUOMEN MERIMUSEO

2015 J/M Voiman miehistön haastattelut ja työn dokumentointi yhteistyössä Helsingin yliopiston merihistorian opintokokonaisuuden kanssa

2010 Välimeren risteilymatkailun dokumentointi M/S Kristina Reginalla yhteistyössä Forum Marinumin kanssa

2006 Merityön dokumentointia Silja Serenadella yhteistyössä Helsingin yliopiston merihistorian opintokokonaisuuden kanssa

2006 merityön dokumentointia M/S Arkadialla

2004 Gts Finnjetin henkilökunnan haastatteluita ja kuvallista dokumentointia

1999 Helsingin Hietalahden telakan työväen haastatteluita ja kuvallista dokumentointia yhteistyössä Helsingin yliopiston merihistorian opintokokonaisuuden kanssa


Lisätietoja:

Maria Ollila, puh. 0295 33 6226, maria.ollila@kansallismuseo.fi