Installaatiot

Avoinna tänään 10—17
1.6.2020 10:00 — 31.8.2020 17:00

Vankila herää henkiin valo- ja ääni-installaatioilla. Hologrammihahmot kertovat vankien tarinoita. Erilaiset äänimaailmat kaikuvat selleissä.

Tarinoita seinäkirjoitusten takaa

1. kerroksen sellin 20 seinälle on koottu vankien tekemiä piirroksia ja kirjoituksia Vankilan seinistä. Niiden taakse on piilotettu seitsemän tarinaa, jotka on kerätty entisiltä ja nykyisiltä vangeilta ja vartijoilta. Osa tarinoista on aitoja katkelmia vankien ja vartijoiden haastatteluista, osa haastatteluista koottuja jälkikäteen ääninäyteltyjä tarinoita. Mukana on myös äärioikeistosymboliikkaan liittyvä asiantuntijapuheenvuoro.

Interaktiivisessa installaatiossa tulkintoja tehdään mm. rasismisymboliikalle, ja puheenvuoroja annetaan nuorisovangille, vankila- ja rikoskierteessä eläneelle ja vanginvartijalle.


Kertomuksia kiven sisältä hologrammissa

Sellissä 8 on miesvangista kertova hologrammiteos, joka on toteutettu entisen vangin, Jan Jalutsin kirjoitusten pohjalta. Jan Jalutsi (aiemmin Jan Stefan Moilanen) on viettänyt lähes kaksikymmentä vuotta elämästään vankilassa murroista ja pankkiryöstöistä.


Ääniä selleissä

Äänet ja musiikki kaikuvat Vankilan maakerrassa ja 2. kerroksessa. Maakerrassa sijaitseva Uni-ääniteos on toteutettu Jan Jalutsin kirjoitusten pohjalta. 2. kerroksesta löytyvän Tuomion pitkät sekunnit -ääni-installaation on käsikirjoittanut ja toteuttanut Antti L. S. Ikonen. 2. kerroksen yhteen selliin voi astua sisään kuuntelemaan vankila-aiheista musiikkia musiikkitoimittaja Jukka ”Limppu” Lindforsin laatimilta Lauluja kiven sisältä ja liepeiltä sekä Murhaballadeja -soittolistoilta.

Vankila-aiheisia soittolistoja Spotifyssä

Lauluja kiven sisältä ja liepeiltä
Murhaballadeja