PÄÄTTYNYT: Merimonsterit

Avoinna tänään 10—18
12.4.2019 10:00 — 16.1.2022 17:00

Kun maa oli litteä ja meri kuhisi hirviöitä ... Vanhojen merikarttojen hirviöt on herätetty henkiin käsin kosketeltavaan muotoon: Tule, tutki ja leiki! Näyttely on Suomen merimuseossa, Merikeskus Vellamossa, Kotkassa.

Merimonsterit-näyttely vie sinut Carta marina -kartan (v.1539) vaarallisille vesille. Näyttelyssä lyövät kättä historialliset faktat ja myyttiset merihirviöt. Kohtaa Jättiläismerikäärme ja Verimerimakkara, tunnista meripiispa, kurkista Sukelluskellosta Alkumereen, vieraile Dr. Pontoppidianin Kummajaismuseossa ja tutki muinaisia merireittejä ja navigointilaitteita. Runot ja tarut houkuttelivat entisajan merenkulkijoita tuntemattomiin maailmoihin – minne ne johdattavat sinut? Varo, ettet putoa maailman reunalta!

Varokaa Krakenin klaania!
Se sakki on ihan pohjalta,
törkeitä tappajatursaita,
ihan selkärangaton porukka
nousee pintaan ja kaataa laivoja!

Kuunari, kaljaasi, kutteri
jäi jäljelle yks ainut mutteri!
Kurkusta alas kuin konvehti katos karjuva kaapparikapteeni!


Kirjailija Laura Ruohonen ja kuvittaja Erika Kallasmaa ovat kansainvälisesti tunnustettu ja palkittu työpari, joiden runokuvakirjat ovat moderneja klassikkoja.

Laura Ruohonen
on Suomen merkittävimpiä näytelmäkirjailijoita, runoilija ja ohjaaja, jonka teoksia on käännetty 27 kielelle.
Hänen ja kuvittaja Erika Kallasmaan runokuvakirjoista Allakka Pullakka, Yökyöpelit ja Tippukivitapaus on tullut lasten ja aikuisten yhtälailla rakastamia moderneja klassikkoja, joiden pohjalta on tehty mm palkitut tv-sarja, näytelmiä ja musiikkia.

Ruohoselle on myönnetty lukuisia palkintoja mm. Kordelinin kirjallisuuspalkinto ja Pro Finlandia 2010.


Erika Kallasmaa
on lastenkulttuuriin erikoistunut kuvittaja, kuvataiteilija ja graafinen suunnittelija. Kallasmaan visuaalinen työskentely ulottuu kirjoista tila- ja esitystaiteeseen sekä leikkipuistoihin.
Laura Ruohosen kanssa Erika Kallasmaa on luonut omintakeisen maailman, josta kumpuaa teoksia teatteriin, kirjallisuuteen ja julkisiin tiloihin.
Työpari on vuoden 2019 Astrid Lindgren Memorial Award ehdokkaana.

Kallasmaa on palkittu mm. Kuvitustaiteen valtionpalkinnolla.

Kuuntele Merimonsterit-näyttelyn loruja ja tutustu teemaan tarkemmin Vellamo-kanavalla.