Someron alttarikaappi

Someron alttarikaappi kertoo reformaation aikakauden uskosta ja Suomen kansainvälisistä yhteyksistä. Esineenä se on Suomessa ainutlaatuinen. Todennäköisesti Pohjois-Saksassa 1500-luvun alussa valmistetun kaapin keskusaiheena on niin sanottu ruusukko-Maria, jota ympäröi pilvikehä sekä Kristuksen sydäntä ja haavoja kantavia enkeleitä. Ovien reliefeissä kuvataan Kristuksen lapsuuteen liittyviä tapahtumia.

Sotien jälkeen toteutetun konservoinnin yhteydessä paksun öljyvärikerroksen alta otettiin esiin temperamaalaukset, jotka liittyvät keskiaikaiseen Araratin 10 000 sotilasmarttyyrin legendaan. Alttarikaappiin liittyy kuitenkin edelleen ratkaisemattomia arvoituksia, kuten se, miksi polvistuneiden rukoilijoiden joukkoon on 1500-luvun lopulla liitetty kaksi uutta hahmoa, haarniskaan ja viittaan puettu kuningas ja keisari.


Someron alttarikaapin konservointi

Konservoinnissa alttarikaappi puhdistetaan ja restauroidaan. Konservointityö on erittäin hidasta ja pikkutarkkaa. Sen on arvioitu kestävän 8–12 kuukautta ja maksavan noin 40 000 euroa. Konservoinnin jälkeen katsoja saa hyvän käsityksen alttarikaapin alkuperäisestä väriloistosta kun maalipinnat, runsaat kultaukset ja hyvin säilyneet koristeleikkaukset saadaan esiin.


Someron alttarikaappi esille näyttelyyn

Someron alttarikaapin konservointi toteutetaan vaiheittain. Someron alttarikaappi oli esillä osittain konservoituna huhti–joulukuussa 2017 Hämeen linnan Pyhät ja pakanat -näyttelyssä, jossa esiteltiin myös konservointityötä. Näyttelyn sulkeuduttua kaapin konservointityö viimeistellään ja se asetetaan näytteille joko Kansallismuseoon tai Hämeen linnaan.

Konservointi toteutetaan vaiheittain. Kulttuurikummi voi osallistua konservointiin kokonaisuudessaan. Kummius voidaan myös jakaa usean toimijan kesken.