Janakkalan miekkamiehen miekat

Kalevalaisten Naisten Liitto ja Kalevala Korun Kulttuurisäätiö Janakkalan miekkamiehen miekkojen kulttuurikummeiksi

Kalevalaisten Naisten Liitto ja Kalevala Korun Kulttuurisäätiö ovat Kansallismuseon ensimmäiset kulttuurikummit. Yhdessä he rahoittavat kokonaisuudessaan miekkojen konservoinnin kesäkuussa 2017 avautuvaan Tampereen Vapriikin suurnäyttelyyn. Janakkalan miekkamiehen miekat ovat Vapriikin jälkeen nähtävissä Kansallismuseossa ja Hämeen linnassa.

Janakkalan miekkamiehen hauta on Suomen arkeologian ja historian kannalta ainutlaatuinen kokonaisuus. Metallinetsinharrastajien löytämien esineiden, padansangan, kirveen, miekan säilän osan ja keihäänkärjen, vierestä paljastui Museoviraston kaivauksissa haudan kuvio. Haudasta löytyi vainajan pääkallo, luurangon hauraita luita ja maatuneiden arkun reunalautojen jäännökset. Vainajan viereen oli laitettu kaksi miekkaa päällekkäin. Ylempi, säilästä katkennut miekka on viikinkiaikainen, ja sen alla on harvinaisen pitkä ristiretkiaikainen ratsumiehen miekka.

Radiohiiliajoituksen perusteella miekkamies on menehtynyt noin 1300 jaa., ja vainajan päälle asetetut saattoesineet olivat peräisin ajalta noin 1000 jaa. Poikkeuksellista löydössä on se, että kyseessä on vain yhden vainajan hauta, johon oli asetettu vanhemmasta, viikinkiaikaisesta polttohaudasta tuotuja esineitä.

Toinen hautaan liittyvä erikoisuus on se, että siinä yhdistyvät pakanalliset ja kristilliset hautaustavat. Miekkamiehen haudanneet ihmiset eivät olleet hylänneet pakanalliseksi tulkittua esineellistä hautaustapaa, vaikka vuoden 1300 aikoihin kristinusko oli jo saapunut vaikutteineen ja tapoineen Hämeeseen. Hauta on myös ainutlaatuinen esimerkki siirtymästä esihistoriallisesta ajasta historialliseen aikaan.


Kummit mahdollistavat Janakkalan miekkojen konservoinnin

Konservoinnissa miekkojen tämän hetkinen kunto tutkitaan ja dokumentoidaan mm. röntgenkuvaamalla ja valokuvaamalla. Miekat puhdistetaan alkuperäisen pinnan päällä olevasta maan sekaisesta korroosiosta. Ne käsitellään stabilointimenetelmällä ja suojataan, jotta saadaan hidastettua korroosion eteneminen. Kaikki konservoinnin vaiheet kirjataan ylös konservointikertomukseen.

Kokonaisuuteen kuuluvien esineiden konservoinnin on arvioitu kestävän 3 kk. Työn kustannukseksi on arvioitu noin 10 000 €. Konservointi toteutetaan alkuvuoden 2017 aikana.
Kiitos Kalevalaisten Naisten Liitto ja Kalevala Korun Kulttuurisäätiö kun päätitte ryhtyä Janakkalan miekkamiehen miekkojen kulttuurikummeiksi!