Historiaa

Kansallismuseon rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Museo avattiin yleisölle 1916.

Kansallismuseon rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. He voittivat suunnittelukilpailun vuonna 1902 ja talo rakennettiin pääosin 1905-1910. Museo avattiin yleisölle 1916.

Museo oli perustettu jo aiemmin Valtion Historiallisena museona 1893 yhdistämällä ja ottamalla valtion hoitoon useita vanhempia kokoelmia. Museossa tehtiin vuosina 1997-2000 mittava peruskorjaus. Lue lisää museon peruskorjauksesta

Rakennus edustaa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa muodissa ollutta museoarkkitehtuuria, jossa rakennuksen eri osat kuvasivat eri kokoelmien luonnetta ja myös vapaasti Suomen arkkitehtuurihistorian eri vaiheita.

Graniittijulkisivuineen ja vuolukivikoristeineen se on yksi Suomen kansallisromanttisen arkkitehtuuriin pääteoksista. Sisätiloissa on nähtävissä myös 1900-luvun alkukymmenien uuden arkkitehtuurin piirteitä.

Holvatusta keskihallista päästään museon eri osastoihin. Holveissa on Akseli Gallen-Kallelan maalaamat Kalevala-aiheiset freskot vuodelta 1928: Sammon taonta, Sammon puolustus, Ilmarinen kyntää kyisen pellon ja Iso hauki. Ne pohjautuvat freskoihin, jotka Gallen-Kallela maalasi Suomen paviljonkiin Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900.