2024 kansallismuseo 4

Muutoksia museon tontilla

Kansallismuseon uudisosa toteutetaan museon nykyiselle tontille, suurelta osin maan alle, jossa laajennus yhdistyy historialliseen päärakennukseen. Uusi ravintolapaviljonki avaa vehreän pihapuiston päivittäiseen käyttöön.

Kansallismuseon pihapuistoa ympäröivään muuriin avataan kulku Mannerheimintieltä. Näin avointa julkista tilaa olevan pihapuiston, uuden museoravintolan ja museokokonaisuuden saavutettavuus paranee. Tapahtuma-alueen lisäksi pihapuistossa nähdään taidetta, sinne jää vapaata oleskelutilaa ja eteläosan muotopuutarha uudistuu.

Muotopuutarhan säilyminen

Kansallismuseon pihapuiston eteläpuoleinen suojeltu muotopuutarha suojellaan muureineen uudella suojelupäätöksellä ja tonttia kiertävät puurivit säilytetään uudisrakennuksen sallimassa laajuudessa ja uudistetaan tarvittaessa. Puurivit hoidetaan siten, että niiden maisemallinen, kulttuurihistoriallinen ja kasvilajistollinen merkitys ympäristölle säilyy.

Pihapuiston pohjoispuolesta säilyy merkittävä osa, sillä uudisrakennus sijoittuu 90-prosenttisesti maan alle. Uudisosan maanalaisia tiloja peittävä kansirakenne on riittävä istutuksille. Pihapuisto jää avoimeksi tilaksi taidenäyttelyille, tapahtumille ja oleskeluun.

Uudet pysäkit ja muuri

Kansallismuseon ja pihapuiston saavutettavuus Töölönlahdelta ja Töölönkadulta paranee avaamalle uudet yhteydet korttelia ympäröivään muuriin, pidentämällä Mannerheimintien raitiovaunupysäkkiä ja siirtämällä olemassa oleva suojatie pohjoisemmaksi.

Uudet yhteydet sitovat Kansallismuseon pihapuistoineen tiiviimmin Töölönlahden kulttuuri-, tapahtuma- ja edustusrakennusten kokonaisuuteen, mikä parantaa ihmisten liikkumisen mahdollisuuksia alueella.

Muutokset tontilla

  1. Eteläisen pihan muotopuutarha suojellaan uudella suojelupäätöksellä ja kaunistetaan.
  2. Kansallismuseon sisäänkäynnin yhteyteen ja pihapuistoon tulee telineitä noin sadalle polkupyörälle.
  3. Parkkipaikka poistuu, pihapuiston tapahtuma-alue laajenee.
  4. Kansallismuseon raitiovaunupysäkki pitenee ja siirtyy hieman pohjoiseen. Suojatie vie suoraan Kansallismuseon pihapuistoon, ja kokonaisuus yhdistyy saumattomasti Töölönlahden kulttuuritaloihin.
  5. Kansallismuseon muuriin avataan kulku Mannerheimintieltä pihapuistoon.
  6. Pihapuistosta suurin osa säilyy avoimessa käytössä.
Kansallismuseo asemapiirros 2022 web
Muutoksia Kansallismuseon tontilla