PÄÄTTYNYT: Pako Pompejista

Avoinna tänään 10—17
31.3.2023 10:00 — 1.10.2023 17:00

Suomen merimuseon Pako Pompejista -näyttely tuo esiin antiikin Rooman kaupunkien Pompejin ja Herculaneumin loiston, asukkaiden arjen ja kohtalon luonnonkatastrofin hetkellä. Samalla se kertoo harvoin kuullun tarinan Rooman laivaston uhkarohkeasta yrityksestä pelastaa kaupunkien asukkaat tuholta. Näyttely on avoinna Merikeskus Vellamossa Kotkassa 31.3.–1.10.2023.

Pompejin ja Herculaneumin kaupungit tuhoutuivat Vesuviuksen tulivuoren purkauksessa vuonna 79 jaa. Kaupungit ja asukkaat alleen haudannut tuhka takasi sen, että Pompeji on yksi parhaiten säilyneistä arkeologisista kohteista maailmassa.

Tänä vuonna arkeologisten kaivausten aloittamisesta tulee 275 vuotta. Useita metrejä paksun pikkukivi- ja tuhkakerroksen alta löydetään yhä uusia osoituksia edistyksellisestä kulttuurista ja siitä elämästä, mitä liki 2 000 vuotta sitten elettiin.

Uuniin jäänyt leipä ja kipsivaloksia tuhkan alle hautautuneista uhreista

Näyttelyyn on saatu kaikkiaan 160 alkuperäistä esinettä Napolin museoista ja Suomen kansallismuseon omista kokoelmista. Joukossa on niin meriarkeologisia löytöjä, koruja, seinämaalauksia, mosaiikkeja kuin veistoksiakin, jotka todistavat rikkaasta kulttuurista ja loistokkaasta arjesta.

Esillä on myös kipsivaloksia tuhkan alle hautautuneista uhreista kuin tulivuoren purkauksen aikaan uunissa paistumassa ollut leipäkin.

Pako Pompejista -näyttelyn ovat tuottaneet italialaiset Expona ja Contemporanea Progetti yhdessä Suomen kansallismuseon kanssa, ja se on toteutettu Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteistyönä. Näyttely perustuu Australian kansalliseen merimuseoon suunniteltuun näyttelykonseptiin.

Näyttely on avoinna Merikeskus Vellamossa Kotkassa 31.3.–1.10.2023.

Opastukset näyttelyyn

Varaa itsellesi tai ryhmällesi oma opastus näyttelytilassa oppaan johdolla. Saatavilla on opastuksia aikuisille ja oppilasryhmille sekä suomeksi että englanniksi. Opastuksen kesto on noin 45–60 min. Lue lisää opastuksista.


Kuvat: Soile Tirilä / Museovirasto