Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on kansallinen kulttuurihistorian museo, jonka toiminnasta säädetään laissa. Teemme monialaista, kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä useiden kumppaneidemme ja viranomaisten kanssa kulttuuriperinnön säilymisen turvaamiseksi ja sen merkitysten välittämiseksi ja vahvistamiseksi. Yhä tärkeämpi tehtävämme on myös olla osaltamme tukemassa kulttuurista muutosta, joka mahdollistaa tulevaisuuden ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisesti hyvinvoivan yhteiskunnan rakentumisen.

Suomen kansallismuseoon kuuluvat Suomen laajimmat ja vanhimmat kulttuurihistorialliset kokoelmat, joissa on noin puoli miljoonaa esinettä. Esineistö kertoo Suomen historiasta, kansankulttuurista, suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuurista sekä maailmankulttuureista eri maanosissa. Kansallismuseo dokumentoi myös nykyajan kulttuuria Suomessa. Pääosin kokoelmat karttuvat lahjoituksilla. Voit myös osallistua yhteisistä aarteista huolehtimiseen tai museon vapaaehtoistoimintaan.

Suomen kansallismuseo syntyi, kun useita eri kokoelmia yhdistettiin valtion historialliseksi museoksi vuonna 1893. Maamme itsenäistyessä museon nimeksi vakiintui Suomen kansallismuseo. Kansallismuseolle valmistui oma rakennus Helsinkiin vuonna 1910, ja se avattiin yleisölle v. 1916. Museoon kuului jo tuolloin vuonna 1909 avattu Seurasaaren ulkomuseo. Nykyisin Kansallismuseo toimii yhteensä kymmenessä kohteessa, ja museon kokoelmia on esillä myös muissa museoissa eteläisestä Suomesta Lappiin asti.

Ohjelmistossamme on vaihtuvia näyttelyitä, lyhytkestoisia pop up –näyttelyitä sekä tapahtumia, teemaopastuksia ja -työpajoja. Monet tapahtumista toteutetaan yhdessä kumppanien ja yleisöjen kanssa. Tavoitteemme on tuoda laajasti ja monenlaisille kohderyhmille ajankohtaisia, kiinnostavia näkökulmia kulttuuriin ja historiaan.

Museoissamme ja linnoissamme palvelevat laadukkaat museokaupat ja sarja kohteiden profiiliin sopivia museoravintoloita. Lisäksi kohteissa on runsaasti yksityisiin tarkoituksiin vuokrattavia, ainutlaatuisia tiloja niin kokous- kuin juhlakäyttöön.