Kuva: SKS KIA. Pokkinen-suvun arkisto

Seminaari: inkerinsuomalaisten ja Stalinin vainojen uhrien arkistot ja muistot

27.1.2023 14:00 — 27.1.2023 17:30

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Inkeri ja inkeriläisyys – muistot talteen, arkistot haltuun -projektin (2018–2020) ja Stalinin vainojen muistot -hankkeen (2021–2022) yhteinen päätösseminaari Kansallismuseon Auditoriossa luo katsauksen kahteen historian vaiettuja tapahtumia käsittelevään hankkeeseen. Asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi kuullaan musiikkia.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kolmivuotisessa (2018–2020) yhteistyöhankkeessa Inkeri ja inkeriläisyys – muistot talteen, arkistot haltuun koottiin yhteen tiedot SKS:n ja Kansallisarkiston Inkeriin ja inkeriläisyyteen liittyvistä arkistoaineistoista. Arkistoihin tehtiin uutta keruuta haastattelemalla inkeriläisiä paluumuuttajia ja heidän jälkeläisiään. Lisäksi arkistoihin kerättiin inkerinsuomalaisten alkuperäisaineistoja mm. päiväkirjoja, kirjeitä ja valokuvia, jotta Inkerin historiasta jäisi jälkipolville ja tutkijoille mahdollisimman paljon tutkittavaa. Henkilöarkistojen lisäksi talteen saatiin inkeriläisten yhdistysten toimintaan liittyviä arkistoaineistoja. SKS:n Inkeri ja inkeriläisyys -julkaisussa lisää muun muassa muistamisesta ja kulttuurisesta omimisesta.

Kaksivuotisessa (2021–2022) Suomalaisen Kirjallisuuden Stalinin vainojen muistot -hankkeessa tallennettiin Stalinin vainojen uhrien historiaa sekä heidän jälkeläistensä kokemuksia sukua koskettaneista vainoista osaksi suomalaista kulttuuriperintöä. Hankkeessa haastateltiin Stalinin vainoissa 1930–1950-luvuilla kuolleiden tai kadonneiden jälkeläisiä. Hanke oli jatkoa SKS:n vuonna 2020 järjestämälle Stalinin vainojen muistot -keruulle.

Osana Lea ja Santeri Pakkasen sekä Meeri Koutaniemen Inkeri-projektia Kansallismuseossa oli 24.1.–26.7.2020 Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset -näyttely. Sen virtuaaliesittely on katsottavissa Suomen kansallismuseon YouTube-tilillä, josta löytyy myös tekijöiden keskustelu näyttelyn teemoista Unohdetut-klubilla museossa helmikuussa 2020.

Inkerinsuomalaisten ja Stalinin vainojen uhrien arkistot ja muistot -seminaari 27.1.

Klo 14–17.30, Kansallismuseon Auditorio, Mannerheimintie 34, Helsinki
Vapaa pääsy

OHJELMA

14.00 Kansallismuseon tervehdys, Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila

14.05 Avaussanat, SKS:n pääsihteeri Tuomas M.S. Lehtonen

14.10 Inkeriläisten sivistyssäätiön tervehdys, hallituksen pj. Antti Kokkinen

14.15 Inkeri ja inkeriläisyys - ja Stalinin vainot -hankkeiden tulokset, projektipäällikkö Maiju Korte ja projektikoordinaattori Meeri Siukonen

14.45 Musiikkiesitys, inkeriläistä kansanmusiikkia. Huiluyhtye Tuultenpesä

Kristiina Ilmonen, Göran Månsson, Mimmi Laaksonen, Leena Laitinen, Kirsi Ojala ja Jonas Simonson

15.00 Kahvitauko

15.45 Kansallisarkiston hanke tutkii suomalaiskohtalot Neuvostoliitossa, hankepäällikkö Aleksi Mainio

16.05 Mikä tekee menneisyydestä muistettavaa: Inkerinsuomalaisten historian muistamisesta ja unohtamisesta, folkloristiikan dosentti Ulla Savolainen, Helsingin yliopisto

16.25 Näkyvä ja näkymätön suru – utopioiden ylisukupolvisuudesta, kirjailija Sirpa Kähkönen

16.45 Loppukeskustelu

17.20 Seminaarin päätössanat, SKS:n arkistonjohtaja Outi Hupaniittu


Kansallismuseon Auditorioon mahtuu 220 henkeä. Auditorio sijaitsee Mannerheimintien katutasossa, johon on oma esteetön sisäänkäynti.

Tilaisuus myös striimataan ja sitä voi seurata verkossa.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Lämpimästi tervetuloa!