2020 Km Inkerilaiset

PÄÄTTYNYT: Inkeriläiset –
unohdetut suomalaiset

24.1.2020 11:00 — 26.7.2020 18:00

24.1.–26.7.2020. Näyttely identiteetistä ja kollektiivisen muistamisen merkityksestä. Tekijät: Lea Pakkanen, Meeri Koutaniemi ja Santeri Pakkanen.

Ruotsin vallan aikaan silloisen Inkerinmaan, nykyisen Pietarin seudulle asettunut suomalaisväestö kohtasi Stalinin Neuvostoliitossa etnisen puhdistuksen. Karkotukset, teloitukset ja vankileirit sekä suomen kielen ja luterilaisen uskonnon kieltäminen tyhjensivät lähes 140 000 inkerinsuomalaisen kylät ja tuhosivat niiden kulttuurin. Jatkosodan loppuvuosina yli 63 000 inkerinsuomalaista siirrettiin Suomeen sotatoimialueeksi joutuneelta Inkerinmaalta. Välirauhan jälkeen käynnistynyt paluu Neuvostoliittoon merkitsi karkotusten jatkumista. 1990-luvun alussa Mauno Koivisto antoi inkerinsuomalaisille mahdollisuuden tulla paluumuuttajina Suomeen. Yli 30 000 tarttui tilaisuuteen.

Sukupolvelta toiselle niukoin sanoin välitetyt kokemukset väkivallasta, pakenemisesta ja pelosta ovat tiivistyneet inkeriläisyyden ytimeen. Samalla etenkin nuorten tietoisuus yhteisönsä historiasta on ohentunut, sillä inkerinsuomalaisten vaiheet ovat unohtuneet historiankertomusten katveeseen niin Suomessa kuin Venäjälläkin. Harva tietää, mitä inkerinsuomalaisille oikein tapahtui.

Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset -näyttelyssä eri-ikäisten inkerinsuomalaisten muotokuvat ja ajatukset menneestä, nykyhetkestä ja tulevasta asettuvat vuoropuheluun Siperian karkotusten karuissa määränpäissä, vankileirimaisemissa ja Inkerinmaan tyhjentyneissä kylissä otettujen dokumentaaristen valokuvien kanssa. Arkistoissa ja perheiden kaappien kätköissä säilyneet esineet ja dokumentit materialisoivat kipeän historian tähän päivään. Tekijöiden omakohtainen ja dokumentaarinen ote peilaa inkerinsuomalaisten muistojen kerroksia inhimilliseen tarpeeseen tuntea historiansa ja tulla kuulluksi.

Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset kertoo identiteetistä ja kollektiivisen muistamisen merkityksestä.


Käsikirjoitus: Lea Pakkanen ja Santeri Pakkanen
Valokuvat: Meeri Koutaniemi
Näyttelyn esineistö ja muut valokuvat: Kansallismuseo, Kansallisarkisto, Museoviraston Kuvakokoelmat, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja yksityiset kokoelmat.

Käynnissä on kolmivuotinen (2018-2020) yhteishanke, jossa kootaan yhteen tietoa Inkeriin ja inkeriläisyyteen liittyvistä arkistoaineistoista. Samallä kerätään uutta aineistoa. Hankkeen toteuttavat Kansallisarkisto, Inkeriläisten sivistyssäätiö ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Lataa tästä Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset -näyttelyvihko. Vihko sisältää näyttelyn kaikki tekstit.

Katso ja kuuntele käsikirjoittaja Lea Pakkasen virtuaaliopastus.

Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset

24.1.-26.7.2020
Kansallismuseo, pop up -tila, 1. krs.
Vapaa pääsy