Kuva Soile Tirilä, Museovirasto.

Uskontojen maailma

31.10.2014 - 7.6.2015
Näyttely keskittyy uskontoihin, ikivanhaan mutta aina ajankohtaiseen aiheeseen. Maailman uskontojen lisäksi näyttely avaa monikulttuurista suomalaisuutta, jossa uskontojen kirjosta on tullut pysyvä piirre.

Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Määrittely ei ole itsestään selvää. Moneen uskontoon liittyy käsitys yliluonnollisesta pyhyydestä, jotkin katsotaan ateistisiksi ja joihinkin sisältyy ajatus kaikella olevaisella olevasta hengestä. Toiset uskonnot ovat vanhaa kansaan tai maantieteelliseen alueeseen liittyvää perinnettä, toisilla on historiallinen perustaja. Yhteistä on, että uskonnot tarjoavat selityksen maailmalle ja maailmanjärjestykselle sekä pohjan yhteiselle toiminnalle ja uskonnolliselle kokemiselle.

Lähi-idässä syntyneet kristinusko, islam ja juutalaisuus esitellään näyttelyssä, ja aasialaisperäisistä uskonnoista ovat mukana hindulaisuus, buddhalaisuus, jainalaisuus, sikhiläisyys, shintolaisuus sekä kiinalaiset uskonnot. Myös luonnonuskonto, uususkonnot, uskontokritiikki ja synkretismi esitellään.

Erityispiirteiden vastapainoksi teemaosioissa tuodaan esille monen uskonnon jakamia yhteisiä asioita. Niitä ovat muun muassa rukoileminen, uhraaminen, rituaalinen puhtaus, juhlat ja kausirituaalit, kuolemanjälkeinen elämä, vainajakultti, askeesi, pyhiinvaellus, onni ja suojautuminen sekä lähetystyö. Tutuista asioista voi huomata uusia piirteitä, kun ne yhdistyvät laajempiin ja monelle uskonnolle yhteisiin teemoihin. Asiat ja ajatukset ovat kulkeutuneet pyöreällä pallollamme satojen ja tuhansien vuosien ajan, ja lainautuneisiin piirteisiin on sekoittunut paikallisia perinteitä.

Myös näyttelyn esineistö yhdistelee uutta ja vanhaa. Mukana on niin veistoksia ja rituaalivälineitä kuin auton peruutuspeiliin ripustettavia moderneja amuletteja ja pyhiinvaellusmuistoja Mekasta, Intian temppeleistä ja Jerusalemista.

Näyttelyyn liittyy julkaisu (loppuunmyyty) sekä verkkojulkaisu.

Opetuksen käyttöön on tehty verkkomateriaali, joka avaa erilaisten symbolien merkitystä eri uskonnoissa.

Näyttelyn videot verkossa:
Uskonnolliset juhlat / Religious celebrations (5 min. 30 s.)
Rukoileminen / Prayer (5 min.)
Alttari / Altars (3 min. 22 s.)
Onni / Luck (5 min. 43 s.)

Tekijät:

Käsikirjoitus Pilvi Vainonen, Susanne Dahlgren, Heli Lahdentausta, Ildikó Lehtinen
Näyttelysuunnittelu Jenni Reuter
Valaistus Heli Nikunen
Videot ja äänet Topi Heimonen/Telzer Media