Keskiaika

Keskiajan ihmiset elivät nykyaikaa ihan niin kuin mekin. Tuolloin vain harva osasi lukea ja kirjoittaa, mutta kirjoitettua tietoa keskiajasta on silti säilynyt nykypäivään saakka. Keskiaikaisia kirjotuksia on nimittäin säilynyt kierrätettyinä myöhempien kirjojen kansiksi. Kierrätys on siis jo keskiaikaa - mitä muuta tuttua keskiajan elämästä löytyy?

Kiertotaloutta keskiajalla

Esineet valmistettiin ennen vanhaan kestäviksi. Esineitä myös korjattiin, muokattiin ja käytettiin lopuksi materiaalina tai osana uutta esinettä. Nykypäivän kierrätys, tuunaaminen ja modaaminen eivät paljon eroa keskiajan toiminnasta. Kiertotaloudella tarkoitetaan niin materiaalien kierrätystä kuin niiden käyttämistä säästeliäästi – aivan kuten jo keskiajalla tehtiin.

Katso video opastukselta keskiajan näyttelyyn kierrätysnäkökulmasta. Opastuksella kerrotaan keskiajasta sekä siitä, kuinka esineitä on korjattu, muokattu ja kierrätetty jo keskiajalla.

1.–6. lk

 • Etsi kotoa esine, jota ei ole ostettu uutena. Mikä esine on kyseessä? Mistä se on tullut teille? Ota esineestä kuva. Tehkää kuvista luokan yhteinen kuvagalleria. Miten esineitä voisi siinä ryhmitellä ja luokitella? Mitkä esineet puuttuvat joukosta – miksi?
 • Suunnittele lelu tai muu esine käyttäen kotoa löytyviä aineita, jotka on jo kerran käytetty. Kysy vanhemmilta lupa lelun tekemiseen! Materiaalina voit käyttää parittomia sukkia tai hanskoja, pieneksi jäänyttä t-paitaa, nappeja, vanhoja muovipurkkeja, ylimääräisiä puupalikoita tai muuta, mille ei enää ole käyttöä.

Keskiajan ammattilaiset

Keskiajalla tarvittiin monenlaista osaamista. Monet asiat tehdään nykyään tehtaissa, mutta keskiajalla niiden tekemiseen tarvittiin käden taitoja. Tutustu keskiajan elämään ja katso videot Keskiajan ammattilaiset.

1.-6. lk.

 • Keksi tarina tavallisesta päivästä keskiajalla
 • Piirrä, kirjoita tai kuvaa tarina haluamallasi tavalla


Keskiaika, kirkko ja kirjakieli

Videoidulla opastuksella Keskiajasta Kustaa Vaasaan kerrotaan Suomen keskiajan alusta ja lopusta, kirkon asemasta keskiajalla, suomen kirjoitetun kielen syntymisestä sekä kuningas Kustaa Vaasasta.

Katso video opastuksesta Keskiajasta Kustaa Vaasaan.

4.-6. lk

Pohdi ja vastaa kysymyksiin!

1. Minkä tarinan tapahtumia pidetään Suomen keskiajan alkuna?

 • Pohdi tarinan uskottavuutta: voiko tarina olla totta vai onko se keksitty juttu?
 • Kirjoita ylös väitteitä tarinan puolesta ja sitä vastaan.

2. Keskiajalla kirkossa käymistä pidettiin erittäin tärkeänä, joten kaikki kävivät kirkossa usein.

 • Miksi kirkossa oli paljon patsaita ja maalauksia Raamatun tarinoista?

3. Mikael Agricolan kerrotaan sanoneen, että jokaisen pitäisi pystyä lukemaan omalla äidinkielellään

 • Pohdi, miksi oli tärkeää, että ihmiset pystyivät lukemaan omalla äidinkielellään.
 • Mieti, onko sama asia tärkeä nykypäivänä. Perustele mielipiteesi!
 • Mieti, mitä tapahtuisi, jos sinulla ei olisi mahdollisuutta oppia lukemaan tai saada luettavaksi tekstejä omalla äidinkielelläsi. Mitkä arkipäivän asiat vaikeutuisivat?


4.-6. lk

Keskiajalla vain harva suomalainen osasi lukea ja kirjoittaa. Kirjoittamiseen käytettiin mustetta ja kynää, joka oli veistetty esimerkiksi linnun sulasta tai ruo’osta. Tuolloin käytetyt kirjaimet näyttivät hyvin erilaisilta kuin tämän päivän yleisimmät fontit.


Avaa tai tulosta tehtävä Keskiaikaisista kirjaimista

 • Kirjoita oma nimesi fraktuura-kirjainten mallilla. Koristele alkukirjain.


4.-6. lk

Keskiajan kirkoissa puhuttiin latinaa ja myös kirjat oli kirjoitettu latinaksi. Tavalliset ihmiset eivät ymmärtäneet latinaa, eivätkä osanneet lukea tai kirjoittaa. Kirkkojen seinämaalaukset ja patsaat kuvasivat Raamatun tarinoita, joten niitä katselemalla kristinusko tuli tutuksi myös tavalliselle ihmiselle.

Kokeile viestiä pelkillä kuvilla, ilman tekstiä:

 • Piirrä kuvalliset ohjeet siitä, miten kaupasta ostetaan ruokaa. Älä käytä ollenkaan sanoja.
 • Näytä kuvaa sisaruksellesi tai vanhemmillesi ja pyydä heitä kertomaan, mitä kuvassa tapahtuu. Ymmärsivätkö he pelkän kuvan avulla, miten kaupassa käydään?