Keskiaika

Keskiajan ihmiset elivät nykyaikaa ihan niin kuin mekin. Tuolloin vain harva osasi lukea ja kirjoittaa, mutta kirjoitettua tietoa keskiajasta on silti säilynyt nykypäivään saakka. Keskiaikaisia kirjotuksia on nimittäin säilynyt kierrätettyinä myöhempien kirjojen kansiksi. Kierrätys on siis jo keskiaikaa - mitä muuta tuttua keskiajan elämästä löytyy?

Keskiajan ammattilaiset

1.-6. lk.

Keskiajalla tarvittiin monenlaista osaamista. Monet asiat tehdään nykyään tehtaissa, mutta keskiajalla niiden tekemiseen tarvittiin käden taitoja. Tutustu keskiajan elämään ja katso videot Keskiajan ammattilaiset.

  • Keksi tarina tavallisesta päivästä keskiajalla
  • Piirrä, kirjoita tai kuvaa tarina haluamallasi tavalla


Kirjoitustaito

4.-6. lk

Keskiajalla vain harva suomalainen osasi lukea ja kirjoittaa. Kirjoittamiseen käytettiin mustetta ja kynää, joka oli veistetty esimerkiksi linnun sulasta tai ruo’osta. Tuolloin käytetyt kirjaimet näyttivät hyvin erilaisilta kuin tämän päivän yleisimmät fontit. Avaa tai tulosta tehtävä Keskiaikaisista kirjaimista

  • Kirjoita oma nimesi fraktuura-kirjainten mallilla. Koristele alkukirjain.


4.-6. lk

Keskiajan kirkoissa puhuttiin latinaa ja myös kirjat oli kirjoitettu latinaksi. Tavalliset ihmiset eivät ymmärtäneet latinaa, eivätkä osanneet lukea tai kirjoittaa. Kirkkojen seinämaalaukset ja patsaat kuvasivat Raamatun tarinoita, joten niitä katselemalla kristinusko tuli tutuksi myös tavalliselle ihmiselle.

Kokeile viestiä pelkillä kuvilla, ilman tekstiä:

  • Piirrä kuvalliset ohjeet siitä, miten kaupasta ostetaan ruokaa. Älä käytä ollenkaan sanoja.
  • Näytä kuvaa sisaruksellesi tai vanhemmillesi ja pyydä heitä kertomaan, mitä kuvassa tapahtuu. Ymmärsivätkö he pelkän kuvan avulla, miten kaupassa käydään?