R&A x HDW x Kansallismuseo
Rakkautta & Anarkiaa ja Helsinki Design Week tuovat syyskuussa elokuvia urbaaniin ympäristöön Helsinkiin. Elokuvan ja designin ystävät pääsevät katsomaan elokuvia paikkoihin, joihin ei yleensä ole pääsyä. Elokuvia katsotaan myös Kansallismuseon maanalaisissa Kalliotiloissa ja tavallisesti yleisöltä suljettuna olevalla museon Linnanpihalla.
Helsinkiläisfestivaalit Rakkautta & Anarkiaa ja Helsinki Design Week järjestävät syyskuussa urbaaneissa ympäristöissä näytettävien elokuvien sarjan R&A x HDW – Maan alla, maan päällä ja taivaissa. Kansallismuseossa nähdään kaksi elokuvaa kahdessa eri lokaatiossa. Kaikkiaan näytöksiä on museossa neljä. Liput näytöksiin ovat ostettavissa verkosta. Lipun hinta on 20 €.
Maanantai 19.9. Kansallismuseon Linnanpiha
Tuhatkaunokit (Daisies, 1966)
Ohjaus: Věra Chytilová
Klo 20 LIPUT
Klo 22 LIPUT
Kesto 76 min.
Elokuvasarjan toinen elokuva nähdään Kansallismuseon suljetulla Linnanpihalla. Daisies eli Věra Chytilován ohjaama Tuhatkaunokit on Tšekkoslovakian uuden aallon hulvaton feministinen kostofantasia. Elokuvassa kaksi naista kapinoivat porvarillista, miehille rakennettua yhteiskuntaa vastaan. Maailma tuhoaa kaiken, joten päähenkilöt päättävät tehdä saman. Chytilová, joka oli koulutukseltaan myös arkkitehti, on Tšekkoslovakialaisen uuden aallon tunnetuimpia hahmoja. Surrealistinen ja anarkistinen komedia-draama lukeutuu 1960-luvun räikeimpiin elokuvatapauksiin. Jugend-aikakauden ihanteita huokuva salainen keidas luo osuvat puitteet Chytilován rajoja rikkovalle elokuvataiteelle. Siinä missä jugend nousi aikanaan kapinaan klassismin ja renessanssin muotokieltä vastaan, haastaa Chytilová perinteisen elokuvakerronnan konventioita.
Tiistai 6.9. Kansallismuseon kalliotila
The Hidden City (La ciudad occulta, 2018)
Ohjaus: Victor Moreno
Klo 17
Klo 19.30
Kesto 80 min.
Kansallismuseon rakennuksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saarinen. Museo rakennettiin vuosina 1905–1910, ja se avattiin yleisölle vuonna 1916. Kansallisromanttisessa lopputuloksessa on nähtävissä piirteitä keskiaikaisista suomalaisista kirkoista ja linnoista. Museon tyylissä näkyvät vahvasti jugendin sekä art noveaun piirteet. Jugend on inspiroinut myös elokuvasarjan ensimmäisen elokuvan valinnassa. Jugend eli art nouveau on tyylisuuntaus, jolla tyypillistä oli eri taiteenalojen välisten rajojen hävittäminen ja koko ihmisen elinympäristön käsittäminen osaksi taiteilijan omaa näkemystä. Victor Morenon visuaalisessa mestariteoksessa The Hidden Cityssä modernin suurkaupungin alapuolella sijaitsee tunneleista ja viemäreistä koostuva verkosto, josta sen yllä lepäävä kaupunki on riippuvainen. Olemukseltaan sen voi nähdä puhtaasti toiminnallisena, mutta se on myös symbolinen tila – kuin kaupungin alitajunta. Sen mystiset tunnelit ovat kuin luotuja eksymiselle, ja niissä asuvat kissat, pöllöt ja rotat tekevät siitä organismin itsessään. Elokuva kuljettaa myös katsojan tiedostamattoman syvyyksiin.
Liput näytöksiin verkkosivulta.
Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali, joka järjestetään 1.–11.9.2022 kaupungilla ja verkossa.
Rakkautta & Anarkiaa on Suomen suurin ja monipuolisin elokuvafestivaali, joka järjestetään jo 35. kertaa 15.–25.9.2022.
Kuva: The Hidden City