Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKansallismuseon kokoelmat


Kansallismuseon esihistorialliset, historialliset, numismaattiset ja kansatieteelliset kokoelmat juontavat alkunsa Turun akatemian kokoelmista. Vuoden 1827 palossa akatemian kokoelmat tuhoutuivat raha- ja mitalikokoelmaa lukuun ottamatta, mutta yliopiston muutettua Helsinkiin vuonna 1828 keräystyö alkoi uudelleen.

Vuonna 1893 muodostettiin Valtion historiallinen museo yhdistämällä useat eri kokoelmat ja asettamalla ne aiemmin perustetun muinaistieteellisen toimikunnan hoidettavaksi. Suomen itsenäistyttyä museon viralliseksi nimeksi tuli Suomen kansallismuseo.

Lisää tietoa kokoelmista
- Historialliset kokoelmat
- Kansatieteelliset kokoelmat
- Rahakammio
- Kulttuurien museon kokoelmat
- Suomen merimuseon kokoelmat

Suomen kansallismuseon kokoelmapoliittinen ohjelma


Kokoelmapoliittisessa ohjelmassa linjataan Suomen kansallismuseon lähivuosien tavoitteet kokoelmien tutkimuksen, luetteloinnin, hoidon, konservoinnin, käytön ja kartuttamisen suhteen. Se muodostaa pohjan jatkuvalle työlle kokoelmatoimintojen kehittämiseksi. Samalla se helpottaa jokapäiväistä työtä museossa. Tavoitteena on, että ohjelmaa päivitetään ja täydennetään säännöllisesti.

Suomen kansallismuseon kokoelmapoliittinen ohjelma (Pdf-tiedosto)

Kartuta kansalliskokoelmaa


- Kuinka lahjoitan, myyn tai testamenttaan museoesineen Suomen kansallismuseolle
Esineitä Kansallismuseon kokoelmista. Kollaasi: Raija Pirilä. Kuva: Museovirasto

Kuukauden esine - Kesäkuu 2017


Palais Royal –ompelulipas

Kardinaali Richelieu jätti Pariisiin 1639 valmistuneen palatsinsa kuningasperheelle, minkä jälkeen se sai nimen Palais Royal. Palatsi oli vaihtelevassa käytössä kunnes siihen liittyvät kaarikäytävät ja puutarhat avattiin yleisölle 1784 niin aristokratian kuin alempien kansankerrosten suosimana ostos- ja viihdekeskuksena. Siellä oli lukuisia luksusmyymälöitä, kahviloita, salonkeja, kirjakauppoja, museoita, teattereita jne. Palatsikompleksi oli muuttunut Pariisin tärkeimmäksi markkinapaikaksi. Pienet liikkeet erikoistuivat hienostuneiden pikkuesineiden, kuten ompelutarvikkeiden, myyntiin. Monessa niistä tavataan emaliorvokki, joka toimi ikään kuin tarkastusleimana, laadun tunnusmerkkinä taidokkaissa helmiäistöissä. Mutta on myös Palais Royal -esineitä ilman orvokkimerkkiä. Ne ovat usein niin kauniisti koristeleikattuja, etteivät ilmeisesti ole muuta kaunistusta kaivanneet. Tällaisia ompeluvälineitä on keräilijöiden keskuudessa ryhdytty kutsumaan kirjontamaailman Fabergé-muniksi. Ranskan kielen sana orvokille on pensée, mikä tarkoittaa myös ajatusta tai mietettä. Orvokkikimppu rakastetulta viesti siitä, että rakastavaiset muistivat toisiaan erossa ollessaankin, sama symboliikka on varmasti toiminut myös lahjaksi saatujen Palais Royal –orvokkiesineiden kohdalla. Käsityö saattaa toisinaan olla niin poikkeuksellista, että esine on melkeinpä liian särkyvää käytettäväksi.
Lue lisää

Kysy museolta tunnus

Kysy museolta on yhdeksän suomalaisen museon verkkotietopalvelu. Suomen kansallismuseo vastaa esineelliseen kulttuuriin, museon esinekokoelmiin sekä museon toimintaan liittyviin kysymyksiin. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettömänä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Huomioithan, että museot eivät anna esineistä hinta-arvioita. Vastaamme kysymyksiin kahden viikon aikana. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivulta – katso mitä on kysytty aikaisemmin.


65050 410