Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKansallismuseon kokoelmat


Kansallismuseon esihistorialliset, historialliset, numismaattiset ja kansatieteelliset kokoelmat juontavat alkunsa Turun akatemian kokoelmista. Vuoden 1827 palossa akatemian kokoelmat tuhoutuivat raha- ja mitalikokoelmaa lukuun ottamatta, mutta yliopiston muutettua Helsinkiin vuonna 1828 keräystyö alkoi uudelleen.

Vuonna 1893 muodostettiin Valtion historiallinen museo yhdistämällä useat eri kokoelmat ja asettamalla ne aiemmin perustetun muinaistieteellisen toimikunnan hoidettavaksi. Suomen itsenäistyttyä museon viralliseksi nimeksi tuli Suomen kansallismuseo.

Lisää tietoa kokoelmista
- Historialliset kokoelmat
- Kansatieteelliset kokoelmat
- Rahakammio
- Kulttuurien museon kokoelmat
- Suomen merimuseon kokoelmat

Suomen kansallismuseon kokoelmapoliittinen ohjelma


Kokoelmapoliittisessa ohjelmassa linjataan Suomen kansallismuseon lähivuosien tavoitteet kokoelmien tutkimuksen, luetteloinnin, hoidon, konservoinnin, käytön ja kartuttamisen suhteen. Se muodostaa pohjan jatkuvalle työlle kokoelmatoimintojen kehittämiseksi. Samalla se helpottaa jokapäiväistä työtä museossa. Tavoitteena on, että ohjelmaa päivitetään ja täydennetään säännöllisesti.

Suomen kansallismuseon kokoelmapoliittinen ohjelma (Pdf-tiedosto)

Kartuta kansalliskokoelmaa


- Kuinka lahjoitan, myyn tai testamenttaan museoesineen Suomen kansallismuseolle
Esineitä Kansallismuseon kokoelmista. Kollaasi: Raija Pirilä. Kuva: Museovirasto

Kuukauden esine - Tammikuu 2018


Naisen huipil Guatemalasta

Kulttuurien museon yleisetnografisissa kokoelmissa on satoja nykyisten mayaintiaanien tekstiilejä, joista 66 on 1960–90-luvuilla tehtyjä huipileja Guatemalasta. Huipil on nelikulmainen tai suorakaiteen muotoinen kahdesta tai useammasta yhteen ommellusta kankaanleveydestä olkapäältä taittamalla aikaansaatu pusero, jossa on pääntie keskellä, muttei välttämättä sivusaumoja. Kangas kudotaan yleensä vyötäröpuilla eikä poljinkangaspuilla, joiden tuotteita mayat eivät pidä käsin tehtyinä. Alun perin pitkätkin huipilit riippuivat tunikamaisesti hameen päällä, mutta eurooppalaisilta omaksuttiin tapa työntää helma hameen vyötärön sisään. Mayanaisten puku on säilyttänyt alkuperäisyytensä miesten pukua paremmin ja puseroiden kuvioinnilla ja värityksellä on näihin asti ollut yhteys vanhaan mayakulttuuriin ja sen symboliikkaan. Niiden perusteella puserot on voitu liittää tiettyyn mayaryhmään ja tunnistaa tietyn kylän vaatteiksi. Guatemalan väestöstä 40 % puhuu edelleen jotain 21 eri mayakielestä, vaikka mayasivilisaation klassinen kausi päättyi jo 900-luvulla jaa.

Lue lisää

VK 6180 47

Kysy museolta tunnus

Kysy museolta on yhdeksän suomalaisen museon verkkotietopalvelu. Suomen kansallismuseo vastaa esineelliseen kulttuuriin, museon esinekokoelmiin sekä museon toimintaan liittyviin kysymyksiin. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettömänä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Huomioithan, että museot eivät anna esineistä hinta-arvioita. Vastaamme kysymyksiin kahden viikon aikana. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivulta – katso mitä on kysytty aikaisemmin.