Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKansallismuseon kokoelmat


Kansallismuseon esihistorialliset, historialliset, numismaattiset ja kansatieteelliset kokoelmat juontavat alkunsa Turun akatemian kokoelmista. Vuoden 1827 palossa akatemian kokoelmat tuhoutuivat raha- ja mitalikokoelmaa lukuun ottamatta, mutta yliopiston muutettua Helsinkiin vuonna 1828 keräystyö alkoi uudelleen.

Vuonna 1893 muodostettiin Valtion historiallinen museo yhdistämällä useat eri kokoelmat ja asettamalla ne aiemmin perustetun muinaistieteellisen toimikunnan hoidettavaksi. Suomen itsenäistyttyä museon viralliseksi nimeksi tuli Suomen kansallismuseo.

Lisää tietoa kokoelmista
- Historialliset kokoelmat
- Kansatieteelliset kokoelmat
- Rahakammio
- Kulttuurien museon kokoelmat
- Suomen merimuseon kokoelmat

Suomen kansallismuseon kokoelmapoliittinen ohjelma


Kokoelmapoliittisessa ohjelmassa linjataan Suomen kansallismuseon lähivuosien tavoitteet kokoelmien tutkimuksen, luetteloinnin, hoidon, konservoinnin, käytön ja kartuttamisen suhteen. Se muodostaa pohjan jatkuvalle työlle kokoelmatoimintojen kehittämiseksi. Samalla se helpottaa jokapäiväistä työtä museossa. Tavoitteena on, että ohjelmaa päivitetään ja täydennetään säännöllisesti.

Suomen kansallismuseon kokoelmapoliittinen ohjelma (Pdf-tiedosto)

Kartuta kansalliskokoelmaa


- Kuinka lahjoitan, myyn tai testamenttaan museoesineen Suomen kansallismuseolle
Esineitä Kansallismuseon kokoelmista. Kollaasi: Raija Pirilä. Kuva: Museovirasto

Kuukauden esine - Maaliskuu 2017


Pesumäntä, Tyhjiö-pyykinpesulaite Rekord Sauger

Lokakuussa 2016 Kansallismuseon kokoelmiin saatua pyykinpesulaitetta mainostettiin aikoinaan seuraavanlaisesti:
Erittäin edullinen tarjous perheenäideille. Rekord-Sauger – luotettava länsisaksalainen pesukone hintaan 2.970:-. Vakuuttautukaa henkilökohtaisesti – suorittakaa 10 päivän koepesu Rekord-Saugerilla. Mikäli olette siihen tyytyväinen, pidätte sen, muussa tapauksessa palauttakaa se ja kokeilu ei ole maksanut teille mitään. Huom. Lähetämme Teille myöskin ilmaiseksi pesupulveria, koepesua varten.

Vaatteiden pesu oli kansanomaisessa yhteiskunnassa tyypillisesti naisten velvollisuus. Pyykin pesu, nostelu ja kuljettaminen olivat raskasta työtä, raskaudessaan sitä verrattiin metsätöihin ja kivenhakkaamiseen. 1950-luvun alussa Työtehoseura arvioi, että kodin töistä pyykinpesu vei viidenneksen.

Lue lisää

Kysy museolta tunnus

Kysy museolta on yhdeksän suomalaisen museon verkkotietopalvelu. Suomen kansallismuseo vastaa esineelliseen kulttuuriin, museon esinekokoelmiin sekä museon toimintaan liittyviin kysymyksiin. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettömänä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Huomioithan, että museot eivät anna esineistä hinta-arvioita. Vastaamme kysymyksiin kahden viikon aikana. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivulta – katso mitä on kysytty aikaisemmin.


12027 tif