Kansallismuseo tunnus

Museokauppa |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kansallismuseon ystävät

På svenska |  In EnglishKansallismuseon kokoelmat


Kansallismuseon esihistorialliset, historialliset, numismaattiset ja kansatieteelliset kokoelmat juontavat alkunsa Turun akatemian kokoelmista. Vuoden 1827 palossa akatemian kokoelmat tuhoutuivat raha- ja mitalikokoelmaa lukuun ottamatta, mutta yliopiston muutettua Helsinkiin vuonna 1828 keräystyö alkoi uudelleen.

Vuonna 1893 muodostettiin Valtion historiallinen museo yhdistämällä useat eri kokoelmat ja asettamalla ne aiemmin perustetun muinaistieteellisen toimikunnan hoidettavaksi. Suomen itsenäistyttyä museon viralliseksi nimeksi tuli Suomen kansallismuseo.

Lisää tietoa kokoelmista
- Historialliset kokoelmat
- Kansatieteelliset kokoelmat
- Rahakammio
- Kulttuurien museon kokoelmat
- Suomen merimuseon kokoelmat

Suomen kansallismuseon kokoelmapoliittinen ohjelma


Kokoelmapoliittisessa ohjelmassa linjataan Suomen kansallismuseon lähivuosien tavoitteet kokoelmien tutkimuksen, luetteloinnin, hoidon, konservoinnin, käytön ja kartuttamisen suhteen. Se muodostaa pohjan jatkuvalle työlle kokoelmatoimintojen kehittämiseksi. Samalla se helpottaa jokapäiväistä työtä museossa. Tavoitteena on, että ohjelmaa päivitetään ja täydennetään säännöllisesti.

Suomen kansallismuseon kokoelmapoliittinen ohjelma (Pdf-tiedosto)

Kartuta kansalliskokoelmaa


- Kuinka lahjoitan, myyn tai testamenttaan museoesineen Suomen kansallismuseolle
Esineitä Kansallismuseon kokoelmista. Kollaasi: Raija Pirilä. Kuva: Museovirasto

Kuukauden esine - Tammikuu 2017


Suuri suomalainen – Daniel Cajanus

Haarlemin Grote Kerkin eli Sankt Bavon kirkon keskilaivan yhden pylvään valkoiseen kalkkipintaan on upotettu korkealle musta marmorinen viiva ja sen vierelle on kirjoitettu nimi Daniel Cajanus 2,64 m. Samassa pylväässä on – valistuksen ajan hengessä tieteellisen vertailun nimissä – merkintä myös hyvin pienikokoisen miehen pituudesta: Simon Jan Paap 84 cm. Vanhat, vaikkakin eriaikaiset merkinnät ovat nähtävissä vielä tänä päivänä.

Daniel Cajanuksen voi epäilyksettä sanoa olleen yksi 1700-luvun maailmankuuluista suomalaisista. Hän oli kuuluisa poikkeuksellisen pituutensa ansiosta: oheisen muotokuvan perusteella hänen pituudekseen on arvioitu noin 247 cm, mutta tiedot vaihtelevat lähteestä riippuen. Haarlemissa säilynyt Cajanuksen paita on hihansuusta hihansuuhun mitaten 240 cm, minkä perusteella hänen pituutensa on hyvinkin saattanut olla yli 240 cm. Muotokuvaan kirjoitetussa tekstissä hänen pituudekseen mainitaan 7 jalkaa 10 tuumaa eli noin 238 cm.

Lue lisää

Kysy museolta tunnus

Kysy museolta on yhdeksän suomalaisen museon verkkotietopalvelu. Suomen kansallismuseo vastaa esineelliseen kulttuuriin, museon esinekokoelmiin sekä museon toimintaan liittyviin kysymyksiin. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettömänä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Huomioithan, että museot eivät anna esineistä hinta-arvioita. Vastaamme kysymyksiin kahden viikon aikana. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivulta – katso mitä on kysytty aikaisemmin.


75055