RKHY01 AR 137 B
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Juba II:sen ja Kleopatra Selenen denaari

Juba II:sen ja Kleopatra Selenen denaari, jonka etusivulla on diadeemipäisen nuoren miehen profiili ja teksti REX IVBA. Takasivulla on vasemmalla Isiksen kruunu ja oikealla sistrum. Alla on teksti BACIΛICC KΛEOΠTP.

Yksi harvoista rahoista, jonka tekijäksi nimetään nainen aviomiehensä ohella. Tämä oli luultavasti roomalaista vaikutusta, sillä sekä Juba että Kleopatra kasvoivat Roomassa. Juban isä Juba I oli Numidian kuningas, kunnes Julius Caesar valloitti hänen valtakuntansa ja Juba I teki itsemurhan. Hänen poikansa vietiin Roomaan ja hänestä tuli Julius Caesarin ja myöhemmin keisari Augustuksen kasvatti. Kleopatra Selene oli puolestaan Egyptin viimeisen Ptolemaiosten hallitsijasuvun faaraon Kleopatra VII:n ja Marcus Antoniuksen tytär. Kleopatra VII ja Marcus Antonius tekivät itsemurhan hävittyään sodan Augustusta vastaan. Juba II ja Kleopatra Selene naitettiin toisilleen, ja aikanaan Juba II:stä tehtiin Mauretanian kuningas Rooman vallan alaisena. Roomalaisissa rahoissa saatettiin käyttää puolisoiden nimiä tai muotokuvia, etenkin myöhemmin keisarillisena aikana, toisin kuin hellenistisissä kuningaskunnissa. Kreikkalaisissa rahoissa jumalatarten muotokuvat ovat tyypillisiä, mutta tavallisia kuolevaisia naisia niissä ei kuvattu.

Tämä raha on tavallaan jaettu pariskunnan kesken. Etusivulla on Juba II:sen mahdollinen muotokuva ja latinalaisilla aakkosilla kirjoitettu nimi, REX IVBA (kuningas Juba). Takasivulla olevat symbolit liittyivät Kleopatra Selenen perheen historiaan Egyptin hallitsijoina ja kreikkalaisilla aakkosilla kirjoitettu nimi BACIΛICC KΛEOΠTP (kuningatar Kleopatra) viittaa hänen kreikkalaisiin juuriinsa.

RKHY01 AR 137 A
Raha on hopeinen, halkaisijaltaan 12 mm ja se painaa 2,89 g. Lyötetty vuosien 25 eaa. ja 23 jaa. välillä.