RKHY01 AR 77 B
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Stateeri Korintista

Korinttilainen stateeri, jonka etusivulla on Pegasos. Takasivulla Athene päässään korinttilaiskypärä ja kypärän takana oikealla on Artemis kädessään soihtu.

Mielenkiintoista korinttilaisissa stateereissa on se, että niiden etusivulla on jumalan muotokuvan sijaan Pegasos. Tämä johtuu siitä, että Pegasoksen kesyttäneen Bellerofonin syntymäpaikka oli myyttien mukaan Korintti. Athenea palvottiin ympäri Kreikkaa, mutta tässä tapauksessa kyseessä voi olla myös viittaus juuri myyttiin Pegasoksen kesyttämisestä, sillä Athene auttoi Bellerofonia tämän urotyössä. Huomattavaa Athenen muotokuvassa on se, että hänellä on päässään korinttilaiskypärä, toisin kuin esimerkiksi ateenalaisissa rahoissa. Luultavasti tarkoituksena oli korostaa Athenen yhteyttä nimenomaan Korinttiin Ateenan sijasta. Myös Artemista palvottiin Korintissa ja siellä oli hänelle omistettu temppeli.

Pegasoksen alla oleva Ϙ symboli tarkoitti Korinttia, sillä kaupungin nimen alkuperäinen kirjoitusmuoto oli Ϙόρινθος. Foinikialaista alkuperää oleva koppa kirjain jäi käyttöön rahoissa, vaikka se hävisikin kreikkalasista aakkosista 400-lukuun mennessä.

RKHY01 AR 77 A
Raha on hopeinen, halkaisijaltaan 21 mm ja se painaa 8,6 g. Lyöty vuosien 345–307 eaa. välillä.