Maria ja lapsi

Maria ja lapsi

Tässä veistoksessa on hyvin säilynyt maalipinta, minkä vuoksi röntgensäteet pysähtyvät jo veistoksen pintakerrokseen. Esimerkiksi kultaus ja monet väripigmentit eivät läpäise säteilyä paljaan puupinnan tavoin. Yleisiä keskiajan väripigmenttejä, jotka erottuvat hyvin röntgenkuvissa, ovat esimerkiksi lyijyvalkoinen ja elohopeaa sisältävä sinooperi (oranssinpunainen).

Marian viitan reunassa ja myös rinnan alueella erottuvat vaaleat pyörylät ovat koristeaiheita. Ne on tehty muotoilemalla pohjustusmassasta kohokuvioita. Viitan yläosan reunuksessa toistuvat isommat renkaat ovat nekin jäänteitä koristelusta. Näihin kohtiin on luultavasti ollut kiinnitettynä suurempia, jalokiviä jäljitteleviä koristeaiheita. Veistosten viimeistelyyn on liittynyt paljon erilaisia tekniikoita, joilla on pyritty luomaan maali- ja metallipintaan kolmiulotteisia muotoja ja ylellisyyden tuntua.

Maria ja lapsi B
Janakkalan kirkossa ollut veistos on valmistettu todennäköisesti Saksassa 1300-luvun lopussa. Umpipuisen veistoksen päämateriaali on pähkinäpuu, jalusta ja kaappi ovat tammea.