RKHY921 1 kopio
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Sassanidien dynastian aikainen drakhma

Persialaisia Sassanidien dynastian (noin 224–650 jaa.) aikaisia hopearahoja kutsutaan drakhmoiksi. Nämä rahat pystytään usein ajoittamaan hyvin, sillä niihin on lyöty tiedot rahapajasta sekä lyöntivuodesta vallassa olleen hallitsijan hallituskauden mukaan. Suomen alueelta on löydetty vain muutamia drakhmoja Ahvenanmaalta. Drakhmoja sisältäneet kätköt voidaan ajoittaa noin 800-luvulle ja drakhmat noin vuosiin 559–625. Niiden lyöttäjinä ovat toimineet hallitsijat Khusraw I, Khusraw II tai Hormizd IV.

Tässä esitelty raha on Hormizd IV:n aikainen drahkma, joka on lyöty Kas Ahmadanissa Persiassa (nyk. Iran) hallitsijan neljäntenä hallitusvuonna (582 jaa.). Rahan etusivulla on kuvattuna hallitsijan muotokuva, ja takasivulla keskellä on zarasthustralaisuuden uskon pyhä tuli Atar, jonka molemmilla puolilla ovat papit. Oikealla on lisäksi mainittu rahapajan nimi ja vasemmalla lyöntivuosi.

Drakhma kuuluu Ahvenanmaalta Getasta (Svedjelandetista) ojituksen yhteydessä vuonna 1915 löydettyyn kätköön, joka sisälsi yli 100 rahaa. Kätkössä oli ainakin 14 drakhmaa ja 93 itämaista dirhemiä. Rahat on kätketty vuoden 837 jälkeen.

RKHY921 1 2 kopio
Raha on painoltaan 3,8 g ja halkaisijaltaan noin 32 mm.