RKHY429 22 kopio
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Umaijadi dirhemi

Tässä esitelty raha on Wasitissa nykyisen Irakin alueella vuonna 122 AH eli noin 739/740 jaa. lyöty Umaijadi dynastian aikainen hopeinen dirhemi. Lyhenne AH (Anno Hijra) tarkoittaa islamilaiseen ajanlaskuun perustuvaa vuosilukua. Lyöttäjänä on toiminut Umaijadien dynastian Damaskoksen kalifaatin kalifi Hisam ibn Abd-al-Malik (724–743 jaa.). Sunni islamilainen Umaijadi kalifaatti hallitsi nykyisen Pohjois-Afrikan, Espanjan ja Lähi-Idän alueita vuodesta 661 vuoteen 750 asti, jolloin hallinnon syrjäytti Abbasidi kalifaattien dynastia.

Dirhemeihin on lyöty kuva-aiheiden sijasta uskonnollista arabian kielistä kirjoitusta. Rahan etusivulla kehätekstissä kerrotaan lyöntipaikka sekä lyöntivuosi: ’Jumalan nimeen. Tämä dirhemi on lyöty Wasitissa vuonna kaksi ja kaksikymmentä ja sata’. Etusivulla kerrotaan, että ’ei ole muita jumalia kuin Jumala’ ja ’Hänellä ei ole vertaista’. Takasivulla lukee muun muassa ’Muhammad on Jumalan lähettiläs’, toivotetaan Muhammadille rukouksia ja jumalan siunausta sekä kerrotaan lyöttäjän nimi (kalifi Hisam ibn Abd-al-Malik).

Raha kuuluu vuonna 1865 Ahvenanmaalta löytyneeseen Jomalan Hammaruddan viikinkiaikaiseen rahakätköön. Kätkö on sisältänyt ainakin 180 rahaa: yhden sassanidien drakhman ja 179 itämaista dirhemiä. Rahat on kätketty vuoden 857 jälkeen.

RKHY429 22 2 kopio
Raha on painoltaan 2,83 g ja halkaisijaltaan 25 mm.