Kuva Pilvi Vainonen, Museovirasto.

Jumalten lahjat

15.3.–9.10.2005
Häät ja arjen rituaalit Länsi-Bengalissa

KANSAINVÄLINEN TUTKIJAYHTEISTYÖ TUOTTI NÄYTTELYN

Jumalten lahjat kertoo sekä hää- että arkipäivän rituaaleista Länsi-Bengalin osavaltiossa Intiassa. Näyttely perustuu professori Lina Fruzzettin (Brown University, USA), professori Ákos Östörin (Wesleyan University, USA) sekä tutkija Sirpa Tenhusen (Helsingin yliopiston sosiaali- ja kulttuuriantropologian laitos) kenttätöihin ja tutkimuksiin Bishnupurin kaupungissa ja Jantan kylässä Bankuran alueella. Vuosina 2002-2004 he toteuttivat Suomen Akatemian rahoittaman tutkimusprojektin Exchange and Identities: Modern Reciprocity in India. Suurin osa esineistöstä on kerätty talvella 2003-2004 Bishnupurissa, mutta mukana on myös vanhempaa esineistöä Fruzzettin ja Östörin yksityiskokoelmasta.

AVIOLIITON SUURI MERKITYS

Avioliitto on yksi elämän tärkeimmistä taitekohdista kaikkialla. Se koskettaa kahta yksilöä, mutta tuo myös yhteen kaksi sukua. Intiassa sillä on suuri sosiaalinen, kulttuurinen ja yhteiskunnallinen merkitys, sillä avioliitto takaa miehen nimen ja suvun jatkumisen ja säilyttää perheiden aseman kastihierarkiassa. Siihen liittyy myös merkittävä omaisuuden siirto perheeltä toiselle, myötäjäiset. Tärkein lahja on kuitenkin nuori nainen, jumalattareksi kohotettu morsian, jonka isä antaa toiseen perheeseen ja sukuryhmään pyhissä hääseremonioissa. Häärituaalit viittaavat kaikille elämän alueille: perhesuhteisiin, kodin töihin, taloudelliseen vaihtoon, poliittisiin sopimuksiin ja esivanhempien kulttiin.

NAISTEN TYÖT JA KOTIKULTTI

Avioliittorituaaleihin ja myötäjäisiin liittyvän esineistön lisäksi näyttely esittelee naisten töihin ja ruokauhrien antamiseen liittyviä keittiövälineitä ja muita arkipäivän tarve-esineitä, jokapäiväiseen kotikulttiin kuuluvia alttareita jumaluuksia esittävine veistoksineen ja muine rituaalivälineineen. Esillä on myös ns. Bankuran terrakottaeläimiä, joita annetaan uhrilahjoiksi käärmejumalatar Manashan alttareille.

TARINANKERTOJAN KUVARULLAT JA DOKUMENTTIELOKUVAT

Oma teemansa on suuriin myötäjäisiin liittyvät sosiaaliset ongelmat, joita käsitellään mm. kahdessa perinteiseen tyyliin maalatussa kiertävän tarinankertojan kuvarullassa. Näyttelyssä esitetään myös Östörin ja Fruzzettin työryhmineen tekemät 4 dokumenttielokuvaa, jotka kertovat maaseudun arkielämästä sekä Krishnan, käärmejumalatar Manashan ja Shivan palvonnasta.

Tekijät:

Käsikirjoitus Lina Fruzzetti, Sirpa Tenhunen, Ákos Östör, Pilvi Vainonen
Näyttelyarkkitehtuuri Jenni Reuter
Valaistus Heli Nikunen