Siperiaan!

3.12.2013 - 1.6.2014
Matias Aleksanteri Castrén Siperiassa
Kulttuurien museon ja Helsingin yliopistomuseon yhteisnäyttely, Helsingin yliopistomuseo

Kielentutkija M. A. Castrénin syntymästä on kulunut 200 vuotta. Hän teki kaksi tutkimusmatkaa Siperiaan: 1841-1844 ja 1845-1849. Hänen tavoitteensa oli osoittaa suomen kielen ja siperialaisten hantin, mansin ja samojedikielten sukulaisuus, mutta hän tutki ennakkoluulottomasti muitakin siperialaisten alkuperäiskansojen kieliä.

Miltä Siperian kielikartta näyttää nyt? Kamassin kieli on kuollut, enetsin ja nganasanin puhujia on vain satoja, ja hantin, mansin, nenetsin ja selkupin kielet ovat uhanalaisia. Kulttuurien museon ja Helsingin yliopistomuseon yhteistyönä tuottamassa näyttelyssä verrataan Castrénin matkoja ja kielisukulaisten 1840-luvun elämää tämän hetken Siperian-tutkimukseen ja kielitilanteeseen.

Castrén ei ollut ainoastaan kielentutkija, vaan hän teki muistiinpanoja myös Siperian alkuperäiskansojen elämänmenosta, uskonnosta, kansanrunoudesta ja maantieteestä sekä hankki esineitä Helsingin ja Pietarin museokokoelmiin. Kiinnostavaa on, että vuonna 1869 avatussa Arppeanum-rakennuksessa oli jo tuolloin esillä yliopiston historiallis-etnografisen museon esineiden joukossa nyt näyttelyssä nähtäviä siperialaisia esineitä.

HELSINGIN YLIOPISTOMUSEO

Arppeanum tarjoaa SIPERIAAN!-näyttelyn, Yliopistomuseon perusnäyttelyn sekä Luomuksen Mineraalikabinetin lisäksi myös palasen Helsingin kulttuurihistoriaa; valurautainen porras on komeimpia Pohjoismaissa ja Keisarisalissa on SIPERIAAN!-näyttelyn ajan esillä yliopiston kokoelmiin kuuluvat keisarimuotokuvat sekä Aleksanteri I:n pronssinen rintakuva. SIPERIAAN!-näyttelyn jälkeen museo- ja näyttelytoiminta Arppeanumissa lakkaa, ja Yliopistomuseo siirtyy keväällä 2015 Helsingin yliopiston päärakennukseen. Kulttuurien museo puolestaan muuttaa vuoden 2014 aikana Tennispalatsista Suomen kansallismuseon tiloihin.

Tekijät:

Tuotanto Kulttuurien museo / Kansallismuseo, Helsingin yliopistomuseo, Suomalais-Ugrilainen Seura
Käsikirjoitus Ildikó Lehtinen, Kulttuurien museo
Ulkoasu Marjaana Kinnermä
Työryhmä Sten Björkman, Pasi Hulkko, Kristiina Karinko, Heikki Kettunen, Ulla Kostiainen, Ildikó Lehtinen, Jaana Tegelberg, Pia Vuorikoski
Äänimaailma Lotta Jalava, Ildikó Lehtinen, Merja Salo, Florian Siegl
Valosuunnittelu Mikko Pirinen, Nanni Vapaavuori