Miehimysselli

Avoinna tänään 10—17
28.5.2021 10:00

Vuonna 2021 tuli kuluneeksi 50 vuotta homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista. Vankila kunnioitti tätä merkkivuotta laajentamalla Vankilan näyttelyä Miehimyssellillä eli homoseksuaalisuudesta tuomitun miehen sellillä.

“Samasukupuolinen haureus” seisoi rikosnimikkeenä Suomen ensimmäisessä rikoslaissa vuodesta 1894 vuoteen 1971. Siinä missä lainkohta syntyi ilman suurempaa kiinnostusta, poistettiin se lähes 80 vuotta myöhemmin rikoslaista suuren yhteiskunnallisen keskustelun saattelemana. Noiden vuosien aikana suomalaisissa oikeusistuimissa tuomittiin haureuspykälän (20:12,1) nojalla 1074 ihmistä, pääasiassa miehiä (1034 hlö), seksuaalisista teoista samaa sukupuolta olevien kanssa. Rangaistus oli pisimmillään kaksi vuotta vankeutta.

2. kerroksen selli nro 25, Miehimysselli kertoo karulla tavalla homoseksuaalien asemasta ennen dekriminalisointia. Sellistä löytyy mm. piirtoheitin ja siitä infopaketti rikosnimikkeestä "samasukupuolinen haureus". Sellissä on myös kopio Psyke ry:n julkaisemasta lehdestä 96. Psyke ry oli Suomen ensimmäinen erityinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestö. 96-lehti oli pitkään ainoa, joka voi julkaista homojen ja lesbojen kontakti-ilmoituksia. Helsingin Sanomat oli kieltäytynyt kaikkien sellaisten ilmoitusten julkaisemisesta, jotka vihjasivat homoseksuaalisiin suhteisiin.

Sellissä voi myös kuunnella ääniraitaa Reino Paasilinnan dokumenttiohjelmasta ”Toisenlainen itsenäisyyspäiväohjelma” vuodelta 1967, jossa puheenvuoron sai homoseksuaalinen mies. Voit kuulla millaisia omakohtaisia ajatuksia homoseksuaalisuudesta oli aikana, kun se oli vielä rikos.

Kirjoituspöydällä on käsinkirjoitettu kirje, jonka homoseksuaalisuudesta tuomittu on kirjoittanut Helsingin raastuvanoikeudelle 16.1.1934.