Vankilan kokoelmaesineitä

Avoinna tänään 10—17
1.6.2020 10:00

Vangin elämä kattoi joskus kaaren sairauksista kuolemaan. Näihin teemoihin liittyviä esineitä löytyy nyt myös Vankilasta. Vangeilta löydettyjä kiellettyjä esineitä esitellään maakerran vitriinissä. Sellit ovat saaneet lisää erilaisia vankilaelämään kuuluneita huonekaluja.

Ruumisarkku

Tiesitkö, että vangit valmistivat ruumisarkkuja itselleen tietäessään, etteivät vapautuisi elinaikaan? Vankilan puusepänverstaassa on valmistettu vankityönä myös monenlaisia muitakin tuotteita niin vankilan omiin tarpeisiin kuin vankilan ulkopuolella myytäväksi. Ruumisarkkuja vangit ovat valmistaneet myös myytäväksi. Vankien valmistama ruumisarkku löytyy 1. kerroksen sellistä 6.

Hammaslääkärintuoli

Varhaisempina aikoina vankien hammashoito käsitti lähinnä vain hampaiden poistot. Vuonna 1926 vangeille annettiin oikeus käyttää omia varoja hampaiden korjaamiseen ja hammasharjan ostamiseen. Vankien heikosti hoidettuun hammashuoltoon alettiin kiinnittää erityistä huomiota 1970-luvulta lähtien kehittämällä hammaslääkäripalveluita vankiloissa. Hammaslääkärintuoli löytyy 1. kerroksen sellistä 3.