4 Jokahh Kekkonen Helge Heinonen

Katse Kekkoseen! Lehtikuvia -näyttely Tamminiemessä

Näyttely kertoo tarinaa suuresta kansanjohtajasta, joka oli armoton eränkävijä ja intohimoinen kalastaja. Valokuvat on otettu 1952–1980, kun Urho Kekkonen on vapaa-ajalla, lomalla tai silloin, kun tapahtumien virallinen osuus on päättynyt.
Tutustu täältä Katse Kekkoseen! Lehtikuvia -näyttelyn valokuvateoksiin.

Vitriinihuoneen valokuvateokset

1.

Presidentti Urho Kekkonen vierailee kullanhuuhdonnan maailmanmestaruuskisoissa Tankavaarassa sunnuntaina 24.7.1977. Kullankaivaja Niilo Raumala tupakalla presidentin vieressä.

Christian Westerback / Pressfoto Zeeland / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

2.

Seuran 33/1976 kansi lupaa laajan värireportaasin UKK:sta ”Amerikan valloittajana”. Presidentti Urho Kekkonen painaa päähänsä Suomen ja Amerikan lipuin koristellun hatun piipahtaessaan amerikansuomalaisten juhlissa Hancockin kuparikaupungissa Michiganissa sunnuntaina 1.8.1976. Yhdysvaltain-vierailunsa aikana presidentti sai Minnesotan osavaltion kultamitalin ”suurista ansioistaan idän ja lännen lähentäjänä”.

Kari Santala / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

3.

Helsingin Sanomat kertoo, että perjantaina Unkarin presidentti Pál Losonczi ampui 170 fasaania ja presidentti Urho Kekkonen 120 fasaania. Lauantaina presidentti Kekkonen sai saaliikseen seitsenvuotiaan muflonin. Nelipäiväisen Unkarin-vierailunsa päätteeksi presidentti Kekkonen osallistui metsästysretkeen Budapestin lounaispuolella 19. ja 20.11.1976.

Christian Westerback / Pressfoto Zeeland / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

4.

”Oletteko jo saanut tarpeeksi aineistoa juttua varten?” kysyy presidentti Urho Kekkonen Suur-Seuran toimittajalta, Teija Sopaselta, torstaina 11.8.1977 Islannissa ja lupaa auttaa: ”No, minä jelppaan.”

Presidentti on toisella valtiovierailullaan Islannissa. Virallinen osuus päättyy kalastukseen isäntien kanssa Laxá-joella perjantaina 12.8.1977, ja presidentti (vasemmalla) on lähdössä kalastamaan oman seurueensa kanssa Vididalsa-joelle Pohjois-Islantiin. Teija Sopanen (oikealla) saattelee häntä matkaan. Presidentti sai Islannin-matkallaan 14 lohta. ”Kukaan muu seurueesta ei päässyt samoille lukemille, vaikka useimmat heistä olivat kalastaneet Vididalsalla lähes koko viikon,” kerrotaan Helsingin Sanomissa 15.8.1977.

Kari Santala / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

5.

Presidentti Urho Kekkonen venäläisessä karvalakissaan Porojärvellä Käsivarren Lapissa sunnuntaina 19.4.1970. Takana Ruotsin kruununprinssi Kaarle Kustaa, jonka Kekkonen on kutsunut pilkkireissulle. Kaarle Kustaan käsi on paketissa, sillä prinssi oli kaatunut pääsiäisenä hiihtomäessä.

Helge Heinonen / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

6.

”Hän on jäntevä, nuorekas kuin pojankoltiainen, miehekäs, ryhdikäs siis tosisuomalainen,” laulaa iskelmälaulaja Eija Sinikka Urkin humppaa. Eija Sinikka luovuttaa Urkin humpan ensimmäisen levyn presidentti Urho Kekkoselle Naantalin Kultarannassa 7.7.1977.

Esa Pyysalo / Pressfoto Zeeland / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

7.

”Presidentti Kekkonen kipuaa kohti palmupuun latvaa alkuasukkaiden saattamana. Kekkonen seurasi El Hamman keitaalla tunisialaisten kiipeilyä, riisui kenkänsä ja takkinsa, neuvotteli hetken lääkärinsä kanssa, ja lähti sitten kapuamaan kohti korkeuksia,” raportoi Helsingin Sanomat 10.10.1965. Presidentti kiipesi taatelipalmuun Tunisian-matkallaan perjantaina 8.10.1965. Tempaus ”on herättänyt tunisialaisissa suunnatonta ihastusta ja varauksetonta kunnioitusta valtionpäämiehemme fyysistä kuntoa ja nuorekasta mieltä kohtaan.”

Stina Mäenpää / Pressfoto Zeeland / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

8.

Presidentti Urho Kekkonen kalastaa lohia Vididalsa-joella Pohjois-Islannissa lauantaina 16.8.1975. Presidentillä on jalassaan kalamiesten pitkävartiset saappaat ja päässään sinivalkoinen pipo.

Kari Santala / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

9.

Seuran 10/1975 P.S.-palstalla kerrotaan, että presidentillä on jalassaan lahjasukset: ”keskellä vaahtomuovia, pikkasen puuta kummankin puolen ja muovia yltympäri. Voiteet laitetaan pohjauraan sään mukaisesti.” Presidentti Urho Kekkonen lähtee parituntiselle hiihtolenkille Tamminiemen rannasta keskiviikkona 26.2.1975.

Pentti Vänskä / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

10.

Presidentti Urho Kekkonen Napoleonin kotitalon ikkunassa Ajacciossa keskiviikkona 31.10.1962. Ranskan-vierailunsa päätteeksi presidentti ja rouva Sylvi Kekkonen (oikealla) jäivät muutamaksi päiväksi lomalle Korsikalle, missä presidentti Kekkosesta tehtiin Ajaccion kunniaporvari. Viikkosanomat kertoi matkasta otsikolla ”Itsenäisen Suomen ensimmäinen valtiovierailu Ranskaan”.

Caj Bremer


Kokoushuoneen valokuvateokset

11.

Presidentti Urho Kekkonen kertoo VIP-lehdessä joulukuussa 1973, että rakkaimmat tossunsa hän on saanut joululahjaksi pojantyttäreltään Sallalta. Ne ovat käytössä eritoten iltaisin, sillä ”aamulla ei aina ehdi, kun pitää lähteä hiihtämään”. Miestenlehti VIP:in artikkelin otsikko on ”Tasavallan suurimmat tohvelisankarit”.

Kari Laakso / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

12.

Presidentti Urho Kekkosen metsästysseurue ottaa kaatoryypyn Sipoon Östersundomissa lauantaina 16.10.1976: jahtipäällikkö Harry Wahlman (3. vasemmalta), presidentti Kekkonen ja pääkonsuli Sven Sevelius. Nuorimmat ajomiehet Kim ja Tom Pessala seuraavat tapahtumia takana. Presidentti avasi perinteisesti hirvestyskauden osallistumalla ajoon.

Hannu Lindroos / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

13.

Presidentti Urho Kekkonen keskustelee suomalaisten koululaisten kanssa Suomen-suurlähetystön ulkopuolella Moskovassa tiistaina 29.7.1980. Moskovan olympialaisten toisen kisaviikon alussa suurlähettiläs Jaakko Hallama on puolisonsa Anita Hallaman (vasemmalla) kanssa järjestänyt vastaanoton suurlähetystössä koko Suomen olympiajoukkueelle. Kunniavieraana on presidentti Kekkonen.

Hannu Lindroos / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

14.

Presidentti Urho Kekkonen reippailee koiransa Ludmilan kanssa Seurasaaressa vuonna 1970. Venäjänvinttikoira Mila oli lahja Neuvostoliitosta kuten myös jääkarhu Misha, jonka presidentti Kekkonen sai neuvostoliittolaisen jäänmurtaja Murmanskin miehistöltä joulukuussa 1969. Melkein vuoden ikäinen ja yli 70 kiloa painava Misha luovutettiin presidentille talutushihnassa, jonka hän pikimmiten ojensi Korkeasaaren intendentti Ilkka Koivistolle, kertoo Sesse Koivisto kirjassaan Tapiiri sohvapöydän alla. Misha sai kodin Korkeasaaresta.

Kai Hagström / Pressfoto Zeeland / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

15.

Presidentti Urho Kekkonen poseeraa Mainos-TV:n kuvausryhmälle lääkintöneuvos Richard Sotamaan mökillä Konneveden Käpysaaressa sunnuntaina 15.6.1975. Mainos-TV tekee presidentistä dokumenttifilmiä tämän 75-vuotispäivän kunniaksi. Juhlaelokuvan tuottaja on Riittasisko Jukkala-Benisch (keskellä), kuvaaja Risto Inkinen ja ohjaaja Juhan af Grann (takana vasemmalla). Ohjaaja Juhan af Grann luonnehtii presidentti Urho Kekkosta ”maailmankansalaiseksi” ja Suomen ”kuningasmehiläiseksi” Helsingin Sanomien haastattelussa 3.5.1975.

Heikki Y. Rissanen / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

16.

”Niin on jos siltä näyttää” on presidentti Urho Kekkosen tekemän naismuotokuvan nimi. Toinen presidentin tauluista on omakuva. Presidentti esittelee teoksiaan lehdistölle kuvanveistäjä Kimmo Pyykön ateljeessa Helsingissä keskiviikkona 23.4.1975. Teokset olivat esillä sunnuntaimaalarien Suntai 75 -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa ja Tampereen nykytaiteen museossa touko-kesäkuussa 1975.

”Toivon, että mahdollisimman moni näyttelyvieras koskettelisi tauluani ja saisi niin sanotun kontaktin taiteeseen,” siteeraa Suomen Kuvalehti 18/1975 presidenttiä. Myyntinäyttelyn tuotto meni Maailman Luonnon Säätiön Suomen rahastolle.

Pentti Vänskä / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

17.

”Onko Kekkonen korvaamaton? Pitääkö Kekkonen ehkä itsekin itseään korvaamattomana? Katsotaanko, ettei kukaan muu voi hoitaa tämän maan ulkopolitiikkaa kuin nykyinen presidentti? Onko yleensä kukaan korvaamaton?” Näihin neljään kysymykseen kiteyttää toimittaja Arto Paasilinna istuvan presidentin vaalipuheen Suomen Kuvalehdessä 51/1967. Presidentti Kekkonen aloitti presidentinvaalikampanjansa Jyväskylän yliopiston suuressa juhlasalissa torstaina 14.12.1967. Vaalipuheen jälkeen esiintyvät Jyväskylän Työväen Naisvoimistelijat.

Jorma Blomqvist / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

18.

Kaikki Veihtivaaran kylän 28 asukasta huiskuttavat presidentti Urho Kekkoselle, joka on lähdössä matkaan Pölläsen talon pihamaalta sunnuntaina 12.9.1976: vasemmalla Lempi Kinnunen, edessä Veikko ja Martta Pöllänen. Sanomalehti Kalevassa kerrotaan, kuinka presidentti söi lintukeittoa, karjalanpiirakoita ja leipäjuustoa Pöllästen pirtin pöydän ääressä samalla, kun keskusteltiin tieasioista. Emäntä Martta Pöllänen oli kirjoittanut presidentille huolensa tien puutteesta. Presidentin avustuksella saatiin lopulta kolme kilometriä maantietä Veihtivaaran kylälle. Presidentti pistäytyi Suomussalmen Veihtivaarassa itärajan tuntumassa maakuntamatkallaan Kainuussa.

Tapio Maikkola / Kaleva / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

19.

Presidentti Urho Kekkonen kutsui Ruotsin kruununprinssi Kaarle Kustaan (vasemmalla) pilkkireissulle Käsivarren Lappiin. Presidentti ja prinssi Porojärvellä sunnuntaina 19.4.1970.

Kekkosen tukikohta oli Imatran Voiman ja Kemijoki Oy:n erämaakämppä Porojärvellä, kolmisenkymmentä kilometriä Kilpisjärveltä itään. Apu, Lapin Kansa, Suomen Kuvalehti, Pohjolan Sanomat ja Lehtikuva olivat lähettäneet toimittajia ja lehtikuvaajia kairaan tapaamaan presidenttiä ja prinssiä. Toimittaja Hannu Parpola kertoo Apu-lehdessä 17/1970, että kilometrin päähän Kekkosen majapaikasta oli pystytetty kaksi telttaa lehtimiehiä varten. ”Toisessa teltassa oli kamiinakin.”

Helge Heinonen / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

20.

Presidentti Urho Kekkonen kokeilee, lähteekö parta puukkoseppä Setti Keräsen lahjoittamalla puukolla, kerrotaan sanomalehti Kalevassa 3.7.1977. Maaherra Erkki Haukipuro seuraa tilannetta vierestä. Presidentti joi kahvit Keräsen pirtissä Kajaanissa Kainuun vierailullaan lauantaina 2.7.1977.

Eljas Sallmén / Kaleva / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

21.

Presidentti Urho Kekkonen pilkillä Somaslompolossa Käsivarren Lapissa sunnuntaina 19.4.1970. Rajamies tähystää jään läpi saalista.

Presidentti oli kutsunut Ruotsin kruununprinssi Kaarle Kustaan mukaan kalareissulle. Kun kruununprinssi saapui helikopterilla Porojärvelle sunnuntaiaamuna, ”presidentti kohenteli laastarilla paikatun oliivinvärisen toppatakkinsa rinnustaa ja lähti kävelemään kädet taskuissa kohti kopterin laskeutumispaikkaa,” kirjoittaa toimittaja Hannu Parpola Apu-lehdessä 17/1970.

Helge Heinonen / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

22.

Presidentti Urho Kekkonen messuilla vuonna 1958.

UA Saarinen / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

23.

Presidentti Urho Kekkonen ja Jugoslavian presidentti Josip Broz Tito (oikealla) ovat laivamatkalla Titon kesäpaikkaan Brionin (Brijunin) saarille maanantaina 23.1.1967. Kymmenpäiväisen kiertomatkan ensimmäinen kohde oli Jugoslavia. Presidentti Kekkosen poika Taneli Kekkonen oli Suomen Jugoslavian-suurlähettiläänä, ja yhdeksänvuotias pojanpoika Timo puhui serbokroatiaa. Lehtikuvaaja Jorma Blomqvist kertoo, että Timo toimi laivamatkalla tulkkina.

Jorma Blomqvist / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

24.

”Teillähän on alle 40-vuotiaan kunto, Herra Presidentti?

- Hieman liioittelua. Mielestäni tuo 40-vuotias, jonka kunnon minä hakkaan, on aika heikko.”

Presidentti Urho Kekkonen toimittaja Maarit Tyrkön haastateltavana Meilahden sairaalassa Helsingissä 11.7.1974. Presidentin eturauhasvaivoista kertova haastattelu julkaistiin Suomen Kuvalehdessä 29/1974. Samalla julkaistiin myös tulokset kuntotestistä, joka oli tehty presidentille Peurungan kuntotumislaitoksessa.

Heikki Y. Rissanen / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

25.

Presidentti Urho Kekkonen ja Sylvi-rouva ottavat vastaan Morris Mini Minorin Tamminiemen pihalla torstaina 15.6.1961. Mini oli presidentin Englannin-vierailulla saama lahja-auto ja tarkoitettu rouvan käyttöön.

Ritva Nordström, joka oli 1960-luvulla töissä Birgitan kemikalio- ja kirjakaupassa Naantalissa, muistaa, kuinka Sylvi Kekkonen ajoi usein Minillä Naantalin linja-autoaseman puistoon ja parkkeerasi auton jalkakäytävälle. Kannettuaan ostokset autoon Nordström auttoi Sylvi-rouvaa kääntämään auton nokka kohti Kultarantaa.

Mauri Vuorinen / Uusi Suomi - Iltalehti / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

26.

Pääministeri Urho Kekkosen kolmas hallitus Saunaseuran Vaskiniemen saunan löylyissä Lauttasaaressa elokuussa 1952: Kekkonen (vasemmalla), maatalousministeriön ministeri Matti Lepistö (SDP), kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeri Emil Huunonen (SDP), sosiaaliministeriön ministeri Lauri Murtomaa (Maalaisliitto), maatalousministeri Martti Miettunen (Maalaisliitto), kauppa- ja teollisuusministeri Penna Tervo (SDP) ja opetusministeri Reino Oittinen (SDP).

A. Pietinen / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

27.

Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin (vasemmalla) ja presidentti Urho Kekkonen kertovat kalansaaliistaan keskiviikkona 9.10.1968 jäänmurtaja Tarmolla Hangon edustalla. Kosygin teki odottamattoman vierailun sotalaivalla Suomeen kalastamaan presidentti Kekkosen kanssa 7. - 9.10.1968. Tapaamisen johdosta annetussa julkilausumassa todetaan, että ”Suomen ja Neuvostoliiton harjoittama, molempien maiden kansojen välisen ystävyyden ja hedelmällisen yhteistyön kaikenpuoliseen kehittämiseen tähtäävä politiikka pysyy horjumattomana”.

Varsovan liiton joukot olivat miehittäneet Tšekkoslovakian 20.-21.8.1968.

V. K. Hietanen / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

28.

Presidentti Urho Kekkonen täyttää 80 vuotta. Presidentti ottaa onnittelijoita vastaan presidentinlinnassa keskiviikkona 3.9.1980.

Heikki Y. Rissanen / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

29.

”Mitä olisi valtakunta ilman saunanpolulla astelevaa päämiestä,” lukee Helsingin Sanomissa lauantaina 3.5.1975. Presidentti Urho Kekkonen on kymmenen päivän hiihtolomalla Porojärvellä Käsivarren Lapissa jo kymmenettä kertaa. 40-50 kilometrin päivälenkin päätteeksi presidentti saunoo. Saunasta Kekkonen saapastelee haisaappaissa kääriytyneenä rakennusyhtiö Polarin toimitusjohtajan, vuorineuvos Kauko Rastaan, lahjoittamaan Polariina-mekkoon.

Lehden mukaan presidentti ehdottaa, että eduskuntatalon edustan ”kauhugallerian” sijasta hänen muistomerkkinsä pystytettäisiin Saivaaran huipulle, jota Porojärven kämpältä voi esteettä ihailla.

Caj Bremer

30.

Presidentti Kekkonen aamulenkillään Seurasaaressa Helsingissä lauantaina 6.6.1959. ”Presidentti lenkkeilee kuusi kertaa viikossa, kaikkina viikonpäivinä paitsi perjantaina, jolloin on presidentin esittely” kerrotaan Suomen Kuvalehdessä 35/1975. ”Jokainen syy, joka estää meitä säännöllisesti liikkumasta, on tekosyy,” kertoo Suomen Kuvalehti 36/1986 presidentin motoksi.

Jussi Pohjakallio / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

31.

Presidentti Urho Kekkonen kalastaa lohia Vididalsa-joella Pohjois-Islannissa lauantaina 16.8.1975. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi Etyk on ohi, ja presidentin mielestä paras rentoutumiskeino on kalastus. Kalastusmatkan isäntä vuorineuvos Antti Aarnio-Wihuri kertoo Seurassa 34/1975, että kalastamisessa tärkeintä ovat ”tieto, taito ja tuuri”, joita kaikkia presidentillä on ollut. Helsingin Sanomat paljastaa 19.8.1975, että presidentin kalansaalis oli yli 100 kiloa lohta.

Kari Santala / Otavamedia / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto