10 000 vuotta muotoilua – Ihminen, Aine, Metamorfoosi

Näyttelyt

Mitä muotoilu on, ellei ihmisen ja aineellisen ympäristön suhteen uudelleen määrittelyä? Miten esineet syntyvät? Mihin suuntaan esineet ja ympäristö kehittyvät? Kansallismuseon uusi näyttely haastaa katsojan pohtimaan ihmisen suhdetta materiaaleihin, esineisiin ja ympäristöön.

Suomalaisen muotoilun taustalla on tuhansien vuosien kokemus paikallisista luonnonmateriaaleista, ilmastosta ja ekosysteemistä, lukuisia kokeiluja ja innovaatioita sekä sukupolvien yli periytyneitä kädentaitoja. Neljän kuukauden ajan nähtävillä olevassa näyttelyssä on esillä perinteisistä suomalaisista materiaaleista tehtyjä esineitä ja oivaltavaa muotoilua tuhansien vuosien matkalta nykyaikaan saakka. Myös teknologisilla ratkaisuilla ja näkökulmilla on roolinsa näyttelyn sisällössä. Eri aikakausien tuottamia esineitä ja kokoelmia tarkastellaan yhtenä dynaamisena kokonaisuutena, jossa menneisyys on läsnä nykyhetkessä ja muokkaa tulevaisuutta.  

Näyttelyn perustana on teema ”ihminen – aine – metamorfoosi”. Esineet syntyvät ja kehittyvät näiden kolmen tekijän vuorovaikutuksessa. Ihmiset muotoilevat ja käyttävät esineitä sekä antavat niille merkityksiä, mutta esineet myös vaikuttavat meihin monin tavoin. Näyttely tarjoaa kaleidoskoopin kaltaisen katsauksen Suomen materiaalisen kulttuurin ja tekniikan kehitykseen. Analyyttisen tarkka näyttely tuo esiin uusia yhteyksiä ja vaihtoehtoisia näkökulmia ihmisen, materiaalien ja esineiden suhteisiin. Kokonaiskokemusta täydentävät näyttelyn visuaalisuus, äänet ja videot.  

10 000 vuotta muotoilua -näyttelyssä on esillä noin 250 esinettä pääasiassa Suomen kansallismuseon ja Museoviraston omista kansatieteellisistä ja arkeologisista kokoelmista, mikä tekee kokonaisuudesta myös ainutlaatuisen näkymän näihin monipuolisiin kokoelmiin. Näyttelyssä on mukana esineitä myös muiden suomalaisten museoiden, yritysten ja yksityishenkilöiden kokoelmista. Näyttelyn ovat konseptoineet, kuratoineet ja suunnitelleet arkkitehti Florencia Colombo ja muotoilija Ville Kokkonen yhteistyössä Kansallismuseon kanssa.  

Näyttelyjulkaisu Man Matter Metamorphosis ‒ 10 000 Years Of Design avaa näyttelyn pääteemoja, havaintoja ja yllättäviä yhteyksiä. Julkaisu on englanninkielinen ja se tulee myyntiin Kansallismuseon museokauppaan.  

10 000 vuotta muotoilua – Ihminen, Aine, Metamorfoosi on avoinna Kansallismuseossa Helsingissä 12.10.2018-24.2.2019.  

Man Matter Metamorphosis ‒ 10 000 Years of Design
Florencia Colombo, Ville Kokkonen
Museovirasto 2018, 376 s., nid., ISBN 978-951-616-298-3, The Publications of the National Museum of Finland 16, ISSN 2343-1180. (Kansallismuseon julkaisuja 16)  

Lisätietoja
Projektipäällikkö Päivi Roivainen, paivi.roivainen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6332
Näyttelypäällikkö Minerva Keltanen, minerva.keltanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 336 463  

Mediakuvia