WASTELAND WITH ELEPHANT
Wasteland with Elephant, 2015 © Nick Brandt

Inherit the Dust ‒ Nick Brandtin valokuvia Kansallismuseossa 1.9.2019 asti

Näyttelyt, Museot

Millainen on se maailma, jonka haluamme jättää tuleville sukupolville. Jätämmekö perinnöksi vain tomua. Brittiläissyntyinen valokuvaaja Nick Brandt (s. 1964) on vuodesta 2001 lähtien dokumentoinut Itä-Afrikan muuttuvaa ympäristöä ja uhanalaisia eläimiä. Luonnollisessa koossa olevat eläinten valokuvat ovat paikoissa, jotka tuhansien vuosien ajan olivat niiden valtakuntaa, mutta ovat nyt ihmisen toiminnan takia muuttuneet louhoksiksi, tehtaiksi tai kaatopaikoksi. Monien eläinten ja ihmisten elinolosuhteet ovat uhattuina, ei vain Afrikassa vaan eri puolilla maailmaa. - Kuvani ovat valitusrunoni maailmalle, joka on vääjäämättömästi, traagisesti katoamassa, Nick Brandt kertoo.

Kansallismuseossa esillä olevat suurikokoiset mustavalkopanoraamakuvat järkyttävät, mutta samalla herättävät keskustelua siitä, mitä voimme tehdä. Uhka luonnon monimuotoisuuden häviämisestä on yhteinen ja voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa sen säilymiseen ja luoda yhteistä tulevaisuutta. Huoli ilmaston lämpenemisestä, ihmisten toimista, salametsästyksestä, metsienhakkuusta ja poliittisesta epävakaudesta Itä-Afrikassa johti vuonna 2010 siihen, että Nick Brandt oli mukana perustamassa Big Life Foundation-säätiötä.  

- Kansallismuseon tämän vuoden ohjelmisto laajentaa ymmärrystä globaaleista kysymyksistä, kulttuurimme kestävyydestä ja suhteestamme elinympäristöön. Nick Brandtin vaikuttavat valokuvateokset herättivät meidät miettimään, miten uhanalaiset eläimet ovat läsnä Kansallismuseon kokoelmissa,  toteaa Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.  

Samaan aikaan Inherit the Dust’in kanssa avautuu Jälkiä-näyttely, joka luotaa ihmisen ja eläimen välistä suhdetta museokokoelmien kautta. Esillä on sekä lähetysseurojen lahjoitusten yhteydessä saatuja luonnontieteellisiä näytteitä että eläinmateriaaleista tehtyjä esineitä kaikilta mantereilta – Siperiasta Afrikkaan, Tyyneltä mereltä Eurooppaan. Jälkiä kertoo miten monin tavoin, ajasta ja paikasta riippumatta, ihminen on käyttänyt eläimiä kulttuurinsa käyttövoimana. Tarttuessaan ajankohtaiseen keskusteluun näyttely dokumentoi osaltaan myös oman aikamme kulttuuria ja kysymyksenasetteluja.  

Näyttelyihin liittyy laaja oheisohjelma, mm. 6.4. Kulutusjuhlat, jolloin museo täyttyy kestävää kehitystä käsittelevistä tapahtumista. Inherit the Dust-näyttelyyn valmistuu interaktiivinen
Bust the Dust -mobiilipeli. Lisäksi näyttelyihin liittyy työpajoja, asiantuntijakeskusteluja, opastuksia ja kesällä Vintage-markkinat Kansallismuseon pihalla.  

Tervetuloa mediatilaisuuteen keskiviikkona 3.4. klo 14:00 Kansallismuseoon. Valokuvaaja Nick Brandt osallistuu tilaisuuteen. Mannerheimintie 34, sisäänkäynti museon pääovesta.  

Inherit the Dust -näyttelyn on tuottanut Fotografiska Tukholmassa yhteistyössä Kansallismuseon kanssa ja se on avoinna 5.4.‒1.9.2019. Kansallismuseon tuottama Jälkiä-näyttely on avoinna 5.4.‒4.8.2019.  

Mediakuvia: https://www.kansallismuseo.fi/fi/ajankohtaista/lehdistokuvia  

Lisätietoja medialle
Näyttelypäällikkö Minerva Keltanen, minerva.keltanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 336 463
Näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila, aino-maija.kaila@kansallismuseo.fi, puh. 0295 336 362
Jälkiä: Amanuenssi Pilvi Vainonen, pilvi.vainonen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6432    

KANSALLISMUSEO 
Mannerheimintie 34, Helsinki.
Museo on avoinna ti-su klo 11–18, ke klo 11–20
2.5.‒31.8.2019 ma-su klo 11–18, ke klo 11–20
www.kansallismuseo.fi