Antia Sanchez Hannes Aleksi quelevala project image Maria Karkkainen IMG 2223 2000x1000
Espanjalaistaiteilija Antia Sanchezin ja suomalaiskuvanveistäjä Hannes Aleksin puuinstallaatio on nähtävissä Kansallismuseon pihapuistossa. Kuva: Maria Kärkkäinen.

Suomen kansallismuseo Helsinki Design Weekillä

Muotoilufestivaali Helsinki Design Week järjestetään ympäri kaupunkia ja verkossa noin 80 tapahtuman voimin 9.–19.9.2021. Kansallismuseon pihapuistossa on esillä suomalaisen ja espanjalaisen taiteilijan yhdessä tekemä puuinstallaatio Ihmeiden aika. Tamminiemessä järjestetään opastettuja kierroksia Urho ja Sylvi Kekkosen keräämän suomalaisdesignin maailmaan.

Kansallismuseon pihapuistossa on 19. syyskuuta saakka esillä espanjalaistaiteilija Antia Sanchezin ja suomalaiskuvanveistäjä Hannes Aleksin yhteistyönä syntynyt immersiivinen kahdeksankulmainen puu-keramiikkainstallaatio Ihmeiden aika. Teos koostuu suurista lankuista rakennetuista seinistä, joihin on työstetty kuvia Kalevalan maailmansyntymyytin inspiroimana. Puuta on työstetty veistämällä, kaivertamalla, polttokynällä ja polttamalla.

Installaatio on osa kahden eri maan taiteilijan Quelevala-taideprojektia, joka sukeltaa esivanhempiemme maailmankuvaan. Vuonna 2019 alkaneen taideprojektin aikana on syntynyt myös kaksi ympäristötaideteosta Suomessa (Sotka ja Pesä, Rääkkylä 2020), veistos Espanjassa (the Beginning of the Universe, Vigo 2020), puuveistosnäyttely Espanjassa (Birth of Birds, Vigo 2021) ja yhteisnäyttely Portugalissa (Ilma as a bird, Porto 2021).

Puuinstallaatioon voi tutustua maksutta päivittäin Kansallismuseon pihapuistossa, museon eteläisessä päädyssä 19.9. saakka klo 7‒21. Avajaisia vietettiin 18. elokuuta.

Lue lisää: Kansallismuseo x Helsinki Design Week: Ihmeiden aika -puuinstallaatio

Tamminiemi ylakerta Pallotuoli kuvaaja Soile Tirilä
Eero Aarnion ikoninen pallotuoli Tamminiemessä. Kuva: Soile Tirilä / Museovirasto.

Tamminiemen designkierrokset avaavat portin Kekkosten keräämään suomalaisdesigniin

Urho ja Sylvi Kekkonen arvostivat aikansa suomalaista huippumuotoilua. Presidenttipari uudisti Tamminiemen kotinsa sisustusta kahteen otteeseen ja keräsi sinne erityisesti 1970-luvun tärkeimpien suomalaisten muotoilijoiden ja taiteilijoiden töitä ystävänsä, muotoilija Timo Sarpanevan johdolla. Tamminiemestä löytyy designklassikoita aina Alvar Aallon Artekille suunnittelemista kalusteista Yrjö Kukkapuron Saturnus-nojatuoliin sekä Eero Aarnion ikonisesta pallotuolista Tapio Wirkkalan ja Sarpanevan taidelasiin.

Helsinki Design Weekin ohjelmassa taidehistorioitsija Katja Weiland-Särmälä avaa portin suomalaisdesignin helmiin ja harvinaisuuksiin Tamminiemen historian ensimmäisillä designkierroksilla 11. ja 15. syyskuuta.

”Yksi harvinaisimmista esineistä on Wirkkalan Pilkkiavanto-lasilautanen, jota on valmistettu vain muutamia kappaleita. Ensimmäinen niistä lahjoitettiin Kekkoselle hänen 70-vuotissyntymäpäivänään. Viiden vuoden päästä Kekkonen sai lahjaksi toisenkin, jonka valmistusprosessiin hän itse otti osaa”, Katja Weiland-Särmälä kertoo.

Syyskuun opastuskierroksiin on kohdistunut mielenkiintoa, sillä ne myytiin loppuun heti. Uusien koronarajoitusten myötä muutamia paikkoja avattiin myyntiin tällä viikolla. Koska Kekkosten koti on kiinnostava kohde myös muotoilun ja designin näkökulmasta, Weiland-Särmälän tehtävänä on kouluttaa Tamminiemen omat oppaat designkierrosten vetäjiksi syksyn aikana.

”Suunnitelmissamme on tarjota tulevassa designkierroksia, aluksi ainakin ryhmämyyntiin. Tuotamme myös syksyn aikana Tamminiemen muotoiluaarteista kertovan opastusvideon Suomen kansallismuseon YouTube-kanavalle”, museolehtori Sanna Valoranta-Saltikoff kertoo.

Lue lisää: Tamminiemen designkierros osana Helsinki Design Weekin ohjelmaa

***

Helsinki Design Week

Helsinki Design Week 2021 järjestetään 9.–19.9.2021. Vuositeema ”Mikä on viisasta?” kutsuu kaikki festivaalin tekijät ja kävijät miettimään, mikä on viisain tapa tehdä sitä mitä he tekevät.