Alma Jantunen Mänty
Kuva: Bourbon Queen ja Mänty, Alma Jantunen

Kuumia värejä – Alma Jantusen lasiveistoksia Hvitträskissä syyskuussa

Alma Jantunen on uuden polven lasitaiteilija, jonka noin 24 teosta ovat esillä Hvitträskin Ateljeessa 8.–30.9.2021. Kaikki hehkuvan värikkäät teokset ovat tältä vuodelta, ja niistä viisi on saanut inspiraationsa Hvitträskin kansallisromanttisesta miljööstä ja sitä ympäröivästä rehevästä luonnosta.


Lasitaiteilija Alma Jantunen työskentelee Nuutajärven lasikylässä, jossa lasia on puhallettu yhtäjaksoisesti jo yli 200 vuotta. Taiteilijan teokset saavat inspiraationsa usein luonnosta, kasveista ja eläimistä – esimerkiksi bonsaipuut ja kaktukset ovat hänen tyypillistä tuotantoaan.

Hvitträskiin tulee esille reilu parisenkymmentä teosta: kymmenen bonsaipuuta, kookkaita kaktuksia sekä Hvitträskiä varten valmistunut aivan uusi viiden teoksen sarja, joka henkii talon tunnelmia.

”Olin yhteen aikaan suorastaan kansallisromantiikan ja Hvitträskin fani, joten Hvitträskin kansallisromanttinen värimaailma on minulle hyvin tuttu ja luonnon läsnäolo talon ympärillä puhuttelee”, Jantunen sanoo.

Hvitträskin uudessa veistossarjassa on kuvattu lastenhuoneen pehmeän äidillistä tunnelmaa, luovuuden ja vapauden juhlaa sekä korkealta avautuvaa männikköistä järvimaisemaa.

”Mänty-niminen veistos syntyi, koska minusta Hvitträskin männyt ansaitsevat itsestään selvästi oman teoksen. Ne ovat niin erottamaton osa kokonaisuutta. Villi puutarhuri puolestaan on leikkisä teos, joka edustaa arkkitehtikolmikon ateljeekodissa vapaana rönsynnyttä luovuutta", Jantunen kertoo.

Kuumia värejä ja lasin luonnollisia pehmeitä muotoja

Kokonaisuuden nimi, Kuumia värejä, viittaa paitsi intensiiviseen värienkäyttöön, myös lasinpuhalluksessa työstettävään 1000-asteiseen juoksevaan lasimassaan.

Jantusen teokset ovat vapaasti puhallettuja, uniikkeja lasiveistoksia. Hänelle tunnusomaista on voimakkailla väreillä leikittely ja teoksiin jätetty lasin luonnollinen pyöreys ja pehmeys, joka syntyy, kun notkeaa lasimassaa muotoillaan käsin ilman muotteja.

Kaikki teokset ovat Alma Jantusen itse puhaltamia. Ideoiden toteutuksessa auttaa työryhmä, johon kuuluvat lasinpuhaltajat Johannes Rantasalo, Matti Vilppula, Jenni Sorsa ja Mia Merikanto.

Alma Jantunen on moninkertaisesti palkittu lasitaiteilija, joka on valmistunut Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta lasialan artesaaniksi eli lasinpuhaltajaksi. Hän työskentelee lasinpuhaltaja Nuutajärvellä Lasisirkus nimisessä lasistudiossa. Tänä vuonna Jantunen palkittiin työstään Postin taidepalkinnolla. Hänen työskentelyään on tukenut Taiteen edistämiskeskus.