Museokesän suosikeiksi nousseet kasvattivat kävijämääriä

Kesä Suomen kansallismuseon kahdeksassa museossa ja kahdessa linnassa oli vilkas. Touko-elokuun aikana Suomen merimuseo, Hämeen linna, Vankila, Tamminiemi, Langinkoski ja Hvitträsk keräsivät jokainen museokävijöitä edellisvuotta enemmän. Kuukauden päästä ovensa kolmeksi vuodeksi sulkeva Kansallismuseo on tekemässä lyhyeksi jäävästä vuodestaan ennätyksellisen.

Metsien kuninkaalliset -näyttely toi Hämeen linnaan ennätysyleisön

Hämeen linna ja vieressä sijaitseva Vankila-museo keräsivät kesän aikana ennätysmäärän museokävijöitä. Kävijämääriä vauhditti kesäkuussa avautunut Metsien kuninkaalliset -näyttely. Pelkästään touko-elokuussa linnan näki yli 90 000 kävijää.

”Linnan vaihtuva näyttely, Metsien kuninkaalliset, on kiinnostanut laajasti erilaisia yleisöjä, etenkin matkailijoita ja lasten kanssa vierailevia”, intendentti Jouni Marjamäki Suomen kansallismuseosta kertoo.

Heinäkuun kävijämäärä, 31 000 vierailua, on koko 2000-luvun ennätys. Metsien kuninkaalliset -näyttely on nähtävillä 28.1.2024 asti.

Kesäkauden osalta nyt jo ovensa sulkenut Vankila tulee tekemään koko vuoden osalta kävijäennätyksen. ”Arvio on lähes 39 000 kävijää”, Marjamäki kertoo. Edellinen ennätys, 34 247, on kahden vuoden takaa.

Suomen suurin Vankila-museo avaa ovet vielä 16.12., kun Hämeen linnassa vietetään Tuomaan markkinoita.

Kansallismuseo ottaa 48 tunnin loppukirin ennen ennätyksellisen vuoden päätöstä – koko vuoden kävijäluvut kohoamassa huippuvuosien tasolle

Kansallismuseon kesä on ollut monella tapaa poikkeuksellinen, esimerkiksi monia museon pihapuiston tapahtumia ja elämyksiä jätettiin ohjelmistosta Mannerheimintien työmaan aikana.

”Kaikesta huolimatta jo nyt voi todeta, että Kansallismuseo tulee tekemään näiden 9,5 aukiolokuukauden osalta kaikkien aikojen kävijäennätyksen. Edellinen ennätys, reilut 240 000 kävijää, on vuodelta 2018. Tarkat luvut saamme museon mentyä kiinni, lokakuun puolen välin jälkeen”, Suomen kansallismuseon intendentti Liisa Lohtander kertoo.

Kansallismuseo on kiinni 16.10. lähtien noin kolmen vuoden ajan, kun museolle rakennetaan lisää tilaa ja nykyinen museorakennus osittain peruskorjataan.

Viimeisenä aukioloviikonloppunaan 13.–15.10. Kansallismuseo ottaa loppukirin, ja on avoinna 48 tuntia putkeen. ”Haluamme, että viimeisen kahden vuorokauden aikana kaikki halukkaat varmasti pääsevät näkemään museon ja sen näyttelyt, vaikka yöaikaan”, Lohtander sanoo.

Kansallismuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11–18. Perjantaina 13.10. museo on avoinna normaaliin tapaan klo 11–18. Tämän jälkeen museo avautuu uudelleen klo 19, ja on avoinna sunnuntaihin 15.10. klo 19 asti.

Historiansa suurimman muutoksen kokeva Kansallismuseo avataan yleisölle näillä näkymin keväällä 2027.

Louhisaaren kartanolinnan uudet kesätapahtumat löysivät yleisönsä

Louhisaaren kartanolinna on vakiinnuttanut kävijämääränsä noin 19 000–20 000 kävijään kaudessa, kun mukaan lasketaan loka-marraskuun suositut kummituskierrokset.

”Louhisaaressa järjestettiin viime kesänä useita pienempiä tapahtumia, kuten Kevätmarkkinat, Herman-päivät ja erilaisia näytelmäkierroksia”, intendentti Jouni Marjamäki Suomen kansallismuseosta sanoo.

Viime aikoina vuonna 1655 rakennetun kartanolinnan rakennuksia on kunnostettu. ”Kokonaisuutena Louhisaari on nyt edustavassa kunnossa. Kreivin kirjasto on vasta valmistunut ja kartanon ympäristön hoito toimii erinomaisesti. Merilinnan sisätilojen kunnostustyöt jatkuvat parhaillaan”, Marjamäki kertoo.

Olavinlinnan asiakastyytyväisyys koheni – ulkomaisten matkailijoiden määrä lähenee normaalitasoa

Olavinlinnan kesäkausi oli vilkas, vaikka koronavuosia edeltävästä tasosta jäätiin hieman. Heinäkuu oli jopa edellisvuotta kiireisempi, kävijöitä oli 24 462. Heinäkuun kävijämäärät kasvavat vielä 45 400 henkilöllä, kun mukaan lasketaan koko kuukauden ajan linnan täyttävä Oopperajuhlat.

Ulkomaisten matkailijoiden määrä on palautumassa normaalitasolle, ja oli loppukesästä noin 30 prosenttia.

Opastuksien ryhmäkokoa laskettiin jo viime vuonna 30 henkeen. Tämä näkyy asiakastyytyväisyyden paranemisena, museokävijät kiittelevät lisäksi vanhan linnan autenttista tunnelmaa.

Ateljee-elämää -näyttely toi ennätysmäärän väkeä Hvitträskiin

Arkkitehtikolmikko Gesellius-Lindgren-Saarisen ateljee-kotina tunnetun Hvitträskin kesä on ollut todella vilkas. Kävijämäärät nousivat reippaasti, edellisen vuoden touko-elokuuhun verrattuna ne kasvoivat noin 50 prosentilla. Touko-elokuun aikana kävijöitä on ollut 15 300.

”Kesän näyttely, Ateljee-elämää, esittelee Arabian Taideosastoyhdistyksen taiteilijoiden nykykeramiikkaa ja on kiinnostanut etenkin designista ja arkkitehtuurista kiinnostuneita”, Suomen kansallismuseon intendentti Mikko Teräsvirta sanoo. Hvitträsk sulkee ovensa syyskuun viimeinen päivä.

Lasten kanssa vierailevat löysivät Seurasaaren ulkomuseoon – Tamminiemi kiinnostaa etenkin kotimaan matkailijoita

Seurasaaren ulkomuseo tarjosi ensimmäistä kertaa ilmaisen sisäänpääsyn kaikille alle 18-vuotiaille. ”Lasten kanssa liikkeellä olevat löysivätkin ilahduttavissa määrin saareen”, intendentti Mikko Teräsvirta Suomen kansallismuseosta kertoo. Seurasaaren ulkomuseon kesä on jo ohi, mutta syys-lokakuussa järjestetään vielä kummituskierroksia.

Etenkin presidentti Urho Kekkosen kotina tunnetun Tamminiemen kävijämäärät kasvoivat edelliseen kesäkauteen verrattuna hieman ja olivat nyt noin 9 800. ”Tamminiemi täyttyy etenkin kotimaan matkailijoista”, Teräsvirta kertoo.

Tamminiemi on avoinna syyskuun loppuun asti keskiviikosta sunnuntaihin klo 11–17, jolloin pääsymaksuun sisältyviä opastuksia on klo 12, 14 ja 16. Loka-maaliskuussa Tamminiemi on avoinna viikonloppuisin.

Pako Pompejista -näyttely toi ennätysyleisön Suomen merimuseoon ja museolaivoille – kävijämäärät lisääntyivät myös Langinkosken keisarillisella kalastusmajalla

Suomen merimuseon kävijämäärät ovat touko-elokuussa kasvaneet merkittävästi Pako Pompejista -näyttelyn aikana.

Näyttelykävijöiden määrä kasvoi peräti 53 prosentilla, ja heitä oli noin 49 400.

”Pako Pompejista -näyttely veti väkeä ennen kaikkea pääkaupunkiseudulta, ja tämä näkyi myös museolaivoilla”, intendentti Sirpa Kantola-Pakkanen kertoo. Majakkalaiva Kemin ja Jäänmurtaja Tarmon kävijämäärät lisääntyivät 18 prosentilla. Touko-elokuussa kävijöitä oli 20 785.

Langinkoskella vierailleiden määrä kasvoi edellisestä vuodesta noin 17 prosentilla. Elokuun loppuun mennessä kävijöitä oli yhteensä 12 423. Langinkosken keisarillinen kalastusmaja avataan seuraavan kerran toukokuussa 2024.

Pako Pompejista -näyttely on avoinna Suomen merimuseossa 1.10.2023 asti.