Pako Pompejista

Suljettu tänään
31.3.2023 10:00 — 1.10.2023 17:00

Tulossa Suomen merimuseoon Merikeskus Vellamoon 31.3.2023!

Tulivuori Vesuviuksen purkaus vuonna 79 jaa. on yksi historian tunnetuimmista luonnonkatastrofeista. Sen seurauksena tuhkaan hautautuneet Pompejin ja Herculaneumin kaupungit löydettiin uudestaan vasta 1700-luvulla, mistä asti ne ovat olleet laajojen, yhä jatkuvien arkeologisten tutkimusten kohteena. Uutta tietoa näiden roomalaisten kaupunkien ja Vesuviuksen purkauksen viimeisistä hetkistä karttuu tänäkin päivänä.

Pako Pompejista on kertomus Pompejin ja Herculaneumin asukkaista, arkisesta elämästä ja kaupunkien tuhosta. Näyttely tuo myös esille aiemmin vähemmälle huomiolle jääneen näkökulman Pompejin tuhoon ja pelastustöihin: Rooman laivaston yrityksen pelastaa alueen asukkaita mereltä käsin. Samalla kerrotaan laivaston merkityksestä Rooman imperiumin synnyssä sekä rauhan ja kauppayhteyksien turvaamisessa.

Kansainvälisen näyttelyn ovat tuottaneet italialaiset Expona ja Contemporanea Progetti. Näyttelyssä nähdään noin 120 alkuperäisesinettä Italiasta, niin meriarkeologisia löytöjä kuin arkeologista esineistöä.