Suomen talvimerenkulun konkari, 110-vuotias höyryjäänmurtaja Tarmo avoinna Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa 15.5. alkaen

Museot

Koe aidon jäänmurtajan tunnelma kannelta konehuoneeseen! Englannissa 1907 rakennettu Tarmo oli valmistuessaan Suomen valtion kolmas jäänmurtaja ja huolehti vuoteen 1970 asti arkisen talviliikenteen toimivuudesta, avusti merihätään joutuneita aluksia mutta kärsi myös pahoja tuhoja talvisodan pommituksissa. Suomen merenkulun kansalliskokoelmaan kuuluva ja käytönaikaisessa asussa säilytetty kansainvälisesti arvokas höyryjäänmurtaja on tänä kesänä avoinna 15.5.‒19.8.2018.

Monessa Suomen historian käännekohdassa mukana ollut Tarmo oli 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten voimakkain ja tehokkain murtaja Suomessa ja pystyi etenemään noin 80 cm paksun kiintojään läpi. Ensimmäisen maailmansodan aikana se avusti Venäjän Itämerenlaivaston sota-aluksia ja sotilaskuljetuksia. Talvisodassa jäänmurtajat alistettiin puolustusvoimille ja tammikuussa 1940 Tarmoa pommitettiin Kotkan satamassa, jolloin 39 miestä kuoli ja 13 haavoittui.  

Apu-nimisenä toiminut Tarmo oli käytössä vuoteen 1970 asti, minkä jälkeen se päätettiin kunnostaa museoalukseksi ja sijoitettiin 1992 Kotkaan. Heinäkuusta 2008 lähtien se on ollut avoinna yleisölle Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa osana Suomen merimuseon näyttelyitä. Talvella 2017 Suomenlinnan telakalla kunnostetun aluksen arkistoaineisto ja näyttelytilojen esineistö on myös luetteloitu, konservoitu ja valokuvattu telakointihankkeen yhteydessä. Luetteloitu kokoelma löytyy Finnasta. Miehistön henkilökohtaisia tavaroita ei hytteihin ole juurikaan jäänyt, mutta huonekaluista löytyy muutamia aluksen jäänmurtouran loppuun viittaavia ”Ohi on” -merkintöjä.  

1918 tapahtumat koskettivat Tarmoa ja laivan kaappauksesta kertova P. E. Svinhufvudin muistosäätiön tuottama lyhytelokuva on nähtävissä laivalla. Teemaa käsitellään myös kesän yleisöopastuksissa. Suomen höyrypursiseura täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja Tarmolla kerrotaan myös tästä pääosin sisävesillä liikkuvasta höyrylaivastosta.  

Tarmoon on mahdollista tilata myös maksullisilla opastuksia, jolloin saa paljon tietoa ja kuulee mielenkiintoisia tarinoita laivavanhuksen vaiheista. Suositeltava ryhmäkoko on 10‒20 henkeä ja kierros on muokattavissa kaikenikäisille. Pääsymaksuun sisältyviä yleisöopastuksia järjestetään 26.6.–19.8.2018 välisenä aikana.  

Suomen merimuseo on monipuolinen tapahtumakeskus ja esillä on mm. kymmeniä laivamalleja, joista löytyy niin lapsia kuin aikuisiakin kiinnostavia kohteita ihmeteltäväksi. Päänäyttelyn Pohjantähti, Etelän risti lisäksi 18.5.2018 avautuu Menetetyt Majakat, joka esittelee kertomusten ja valokuvien avulla niitä majakoita, jotka Suomi on tavalla tai toisella menettänyt. 15.6.2018 avautuva Sex and the Sea kertoo merimiesten pitkillä merimatkoilla tuntemasta henkisestä yksinäisyydestä, läheisyyden kaipuusta, koti-ikävästä ja seksuaalisuuden sykkivästä halusta.  

Tarmo on avoinna Merikeskus Vellamon aukioloaikojen mukaisesti 15.5.‒19.8.2018.  

Lisätietoja
intendentti Pia Paukku, pia.paukku@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6480
näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen, erik.tirkkonen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6494