Franjo Klopotan Kukko ja perhosia kavelylla kevaalla 1971 Kuva Zimmer kokoelma K H Renlundin museo

PÄÄTTYNYT: Kesytön taide

5.5.2023 11:00 — 24.9.2023 18:00

Kansallismuseossa on avoinna 24.9.2023 saakka laaja outsider-taidetta esittelevä näyttely, Kesytön taide. Näkyväksi osaksi kansainvälistä taidemaailmaa nousseet outsider-taiteilijat eivät noudata taiteen normeja, vaan sananmukaisesti tekevät taidetta, joka pikemminkin on kesytöntä, villiä ja ennen kaikkea tekijänsä mielikuvituksesta syntyvää.

Outsider-taide ei ole jäänyt taidekentän arvostuksen tai suuren yleisön mielenkiinnon kohteen ulkopuolelle. Teosten energia ja luova potentiaali on aina innostanut myös aikalaistaiteilijoita kuten Picassoa. Viime vuosikymmenten aikana outsider-taidetta on esimerkiksi ollut näyttävästi esillä suurissa taidebiennaaleissa kuten Venetsiassa.

Näyttelyn taiteilijoina ovat muun muassa kansainvälisesti tunnetut Franjo Klopotan, Madge Gill, Natalie Schmidtova ja Tyyne Esko.

Lisäksi esillä on teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Ilija Bosilj, Anselme Boix-Vives, Ivan Rabuzin, Rivera Bagur, Teofil Ociepka, Jean Faucq, Leonardus Neervoort, Anna Kiss, Silvino Hector da Rosa Pratas, Hanna Viitala, Minna Ennulat, Henry Dieckmann, Jean Abels, Karl Willam, Erich Grams, Katarzyna Gawlowa, Ondrej Steberl, Isabel de Jesus, Jussi Tukiainen, Wojciech Oleksy, Józef Piłat, Jósef Orlecki, Stanisław Hołda, Antoni Mazur, Wladysław Wroźek, Wincenty Orlecki, Stanisław Suska, Władysław Głód, Jósef Sobota, Michał Skorut, Erich Bödeker, Jan Malik, Szczepan Mucha, Walenty Adamczyk, Walenty Hołda, Jan Madej, Ewa Pogwizd, Isydor Błaszczak, Louis-Auguste Déchelette, Franz Klekawka, Gertrude Frey ja Ullakaisa Kaarlela.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat Kiasman ja Helsingin taidemuseon entinen johtaja, taidehistorioitsija, tietokirjailija Tuula Karjalainen ja kulttuurituottaja, taidekustantaja Liisa Heikkilä-Palo.

Näyttelyyn on saatu teoslainoja yksityisistä kokoelmista ja tekijöiltä, Saarijärven taidemuseon kokoelmista ja kahdesta K.H.Renlundin museoon tallennetusta kansainvälisestä kokoelmasta.

Näillä näkymin Kansallismuseon viimeiseksi näyttelyksi ennen museon laajennus- ja peruskorjaushankkeen käynnistymistä jäävä Kesytön taide on avoinna Kansallismuseossa 5.5.–24.9.2023.

Opastukset näyttelyyn

Näyttelyn teemoihin ja taiteilijoihin voi tutustua laajemmin sunnuntaisin klo 15 näyttelytilassa järjestettävillä yleisöopastuksilla. Opastuksia järjestetään myös ruotsiksi ja englanniksi, katso tarkemmat ajankohdat.

Kaikille avoimet yleisöopastukset sisältyvät pääsylipun hintaan, tervetuloa mukaan myös Museokortilla. Alle 18-vuotiaat pääsevät Kansallismuseoon sisään aina ilmaiseksi.

Voit myös varata itsellesi tai ryhmällesi oman opastuksen näyttelytilassa oppaan johdolla. Saatavilla on opastuksia aikuisille ja oppilasryhmille. Opastuksen kesto on noin 30–40 min. Lue lisää opastuksista.

Lue lisää näyttelyn mediatiedotteesta.

Valkoinen kukka. Ivan Rabuzin. 1971. Kuva: Joni Virtanen.

Kolmipäinen kukko talvisessa maisemassa. Franjo Klopotan. 1975. Kuva: Werner Zimmer.

Käärme. Isabel de Jesus. Noin 1973. Kuva: Werner Zimmer

Mitalien jako. Tyyne Esko. 1990–1991. Kuva: Saarijärven museo / Janne Timperi.

Kylä Perussa. Natalie Schmidtova. 1975. Kuva: Werner Zimmer