KM AGK 2000x1000px

PÄÄTTYNYT: Akseli Gallen-Kallela

2.12.2022 11:00 — 2.4.2023 18:00

Kansallismuseo valottaa näyttelyssään taiteilija Akseli Gallen-Kallelan pitkää uraa ja avaa kansainvälisesti tunnetun taiteilijan monipuolista tuotantoa. Näyttely on avoinna 2.12.2022–2.4.2023.

Kansallismuseossa nähdään Akseli Gallen-Kallelan tunnetuimpia maalauksia: Kalevala-aiheita, Suomen kansaa ja luontoa kuvaavia teoksia sekä maalauksia Pohjois-Amerikkaan ja Afrikkaan suuntautuneilta matkoilta.

Esillä on myös harvoin nähtyjä freskoluonnoksia Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyä ja Kansallismuseon Keskihallia varten.

Samalla katsoja pääsee tutustumaan taiteilijaan, joka kokeili intohimoisesti uusia tekniikoita ja teki maalausten lisäksi mainosgrafiikkaa, suunnitteli mitaleita, tekstiilejä, huonekaluja ja toimi arkkitehtinä.

Näyttely nostaa esiin tuotteliaan taiteilijan sekä kertoo kansainvälisesti arvostetun taiteilijan urasta aikana, jolloin Suomi ja Eurooppa olivat murroksessa.

Nähtävillä Gallen-Kallelan ensimmäiset ja viimeiset teokset

Kansallismuseossa nähdään Gallen-Kallelan uran viimeiseksi suurtyöksi jääneiden freskojen lisäksi myös nuoren, kaukokaipuuta poteneen Gallénin varhaisimpia piirustuksia.

Esillä on noin sata teosta ja esinettä: maalauksia, grafiikkaa, luonnoksia ja valokuvia. Näyttelyssä nähdään myös videodokumentti historiallisesta 3D-rekonstruktiosta Suomen paviljongista vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä (Díaz-Kommonen ym. 2012).

Näyttelyn keskeiset teoslainat on saatu Kansallisgallerialta / Ateneumin taidemuseolta ja Gallen-Kallelan Museolta.

Lainaajina ovat myös Anders Wiklöfin kokoelma, Andersudde, Ahvenanmaa, Antti J. Kallio Modern Historic 1900 -kokoelma, Designmuseo, Didrichsenin taidemuseo, Fazer, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Helsingin kaupunginmuseo, Kalevalaseura-säätiö, Mannerheim-museo, Museoviraston Kuvakokoelmat, Suomen Pankki, Taidekoti Kirpilä / Suomen Kulttuurirahasto sekä useat yksityiskokoelmat.

Liput edullisemmin verkkokaupasta

Liput kannattaa hankkia jo etukäteen Kansallismuseon verkkokaupasta. Alle 18-vuotiaat ja museokorttilaiset pääsevät sisään ilmaiseksi. Lisäksi 18–30-vuotiaat, työttömät ja opiskelijat pääsevät sisään 6 eurolla.

Päätösviikonlopun 1.-2.4. opastukset näyttelyyn

Näyttelyn päätösviikonloppuna 1.-2.4.2023 opastuksia pidetään Kansallismuseon auditoriossa useita sekä lauantaina että sunnuntaina. Opastus kestää noin 20 min, jonka jälkeen näyttelyyn on mukava tutustua omatoimisesti. Katso ajat täältä.

Tilausopastukset näyttelyyn on lähes loppuun myyty näyttelyn päättymiseen saakka. Mahdollisia vapaita aikoja voi tiedustella: skm.opastusvaraukset@kansallismuseo.fi tai 0295 33 6902 (ti-pe klo 9-12). Tutustu opastusvalikoimaan täältä.