KM AGK 2000x1000px

Akseli Gallen-Kallela

Avoinna tänään 11—20
2.12.2022 11:00 — 2.4.2023 18:00

Kansallismuseo valottaa uudessa näyttelyssään taiteilija Akseli Gallen-Kallelan pitkää uraa ja avaa kansainvälisesti tunnetun taiteilijan monipuolista tuotantoa. Näyttely on avoinna 2.12.2022–2.4.2023.

Kansallismuseossa nähdään Akseli Gallen-Kallelan tunnetuimpia maalauksia: Kalevala-aiheita, Suomen kansaa ja luontoa kuvaavia teoksia sekä maalauksia Pohjois-Amerikkaan ja Afrikkaan suuntautuneilta matkoilta.

Esillä on myös harvoin nähtyjä freskoluonnoksia Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyä ja Kansallismuseon Keskihallia varten.

Samalla katsoja pääsee tutustumaan taiteilijaan, joka kokeili intohimoisesti uusia tekniikoita ja teki maalausten lisäksi mainosgrafiikkaa, suunnitteli mitaleita, tekstiilejä, huonekaluja ja toimi arkkitehtinä.

Näyttely nostaa esiin tuotteliaan taiteilijan sekä kertoo kansainvälisesti arvostetun taiteilijan urasta aikana, jolloin Suomi ja Eurooppa olivat murroksessa.

Nähtävillä Gallen-Kallelan ensimmäiset ja viimeiset teokset

Kansallismuseossa nähdään Gallen-Kallelan uran viimeiseksi suurtyöksi jääneiden freskojen lisäksi myös nuoren, kaukokaipuuta poteneen Gallénin varhaisimpia piirustuksia.

Esillä on noin sata teosta ja esinettä: maalauksia, grafiikkaa, luonnoksia ja valokuvia. Näyttelyssä nähdään myös videodokumentti historiallisesta 3D-rekonstruktiosta Suomen paviljongista vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä (Díaz-Kommonen ym. 2012).

Näyttelyn keskeiset teoslainat on saatu Kansallisgallerialta / Ateneumin taidemuseolta ja Gallen-Kallelan Museolta.

Lainaajina ovat myös Anders Wiklöfin kokoelma, Andersudde, Ahvenanmaa, Antti J. Kallio Modern Historic 1900 -kokoelma, Designmuseo, Didrichsenin taidemuseo, Fazer, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Helsingin kaupunginmuseo, Kalevalaseura-säätiö, Mannerheim-museo, Museoviraston Kuvakokoelmat, Suomen Pankki, Taidekoti Kirpilä / Suomen Kulttuurirahasto sekä useat yksityiskokoelmat.

Laajennetut aukioloajat Akseli Gallen-Kallela -näyttelyn ajaksi

Kansallismuseo pidentää näyttelyn ajaksi keskiviikkoiltojen aukioloa kahdella tunnilla ja on avoinna keskiviikkoisin klo 11–20.

Toinen aukioloaikojen muutos on viikonloppuaamujen aikaistaminen tunnilla: museo avataan näyttelyn ajan lauantaisin ja sunnuntaisin jo klo 10. Jatkossa museo on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–18 siten, että ensimmäisen tunnin aikana klo 10–11 avoinna ovat Akseli Gallen-Kallela -näyttely ja museokauppa. Museon muut näyttelyt ja palvelut avautuvat klo 11.

Lisätunneilla halutaan helpottaa jonottajien tilannetta sekä tarjota yleisölle lisäaikaa näyttelyyn tutustumiseen.

Laajennetut aukioloajat 11.2.–2.4.2023

  • maanantai suljettu
  • tiistai 11–18
  • keskiviikko 11–20
  • torstai 11–18
  • perjantai 11–18
  • lauantai 10–18
  • sunnuntai 10–18

Liput edullisemmin verkkokaupasta

Liput kannattaa hankkia jo etukäteen Kansallismuseon verkkokaupasta. Alle 18-vuotiaat ja museokorttilaiset pääsevät sisään ilmaiseksi. Lisäksi 18–30-vuotiaat, työttömät ja opiskelijat pääsevät sisään 6 eurolla.

Opastukset näyttelyyn

Avoimia opastuksia näyttelyyn järjestetään suomeksi Kansallismuseon auditoriossa joka sunnuntai klo 15. Opastuksen kesto on noin 20 min. Esittelyn jälkeen näyttelyyn voi tutustua omatoimisesti.

Näyttelyn päätösviikonloppuna 1.-2.4. opastuksia pidetään useita sekä lauantaina että sunnuntaina. Katso ajat täältä.

Tilausopastukset näyttelyyn on lähes loppuun myyty näyttelyn päättymiseen saakka. Mahdollisia vapaita aikoja voi tiedustella: skm.opastusvaraukset@kansallismuseo.fi tai 0295 33 6902 (ti-pe klo 9-12). Tutustu opastusvalikoimaan täältä.