Auringonlasku Museovirasto 2000x1000

Seurasaaren kesämökki

Seurasaaren ulkomuseoon tuleva rakennuskokonaisuus esittelee suomalaista mökkeilykulttuuria. Seurasaaren kesämökki pihapiireineen avautuu yleisölle kesällä 2026. Avoimeen kesämökkihakuun tuli kaikkiaan 44 ehdotusta ympäri Suomea!

Seurasaaren ulkomuseoon tuodaan uusi rakennuskokonaisuus 40 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä museona Suomessa Seurasaaren ulkomuseossa esitellään tulevaisuudessa suomalaista mökkeilykulttuuria pysyvästi. Kokonaisuuden on tarkoitus avautua yleisölle vuonna 2026. Seurasaaren kesämökkiä etsitään vuoden 2021 aikana avoimella haulla verkossa. Haku päättyi 1.10.2021, ja hakuajan päättymiseen mennessä tarjouksia Seurasaaren tulevaksi kesämökiksi saapui yhteensä 44.

Liki jokaisella suomalaisella on kokemus mökkeilystä – oli kyse omasta. suvun tai ystävän mökistä – ja se on kulttuuriperintöä, jota elämme vahvasti koko ajan. Pandemian aikana mökkeilyn suosio on kasvanut entisestään. Aika on nyt kypsä tämän ilmiön tallentamiseen ja esittämiseen.

Seurasaaren ulkomuseo esittelee suomalaista rakennusperintöä ja asumisen tapaa 1600-luvulta 1900-luvulle kaikkiaan liki 90 eri puolelta Suomea tuodun rakennuksen kautta. 2000-luvulle tulevaa ilmiötä esittelevä kesämökkikokonaisuus kertoo vapaa-ajanvieton tavoista ja vapaa-ajan asuntojen yleistymisestä sodan jälkeen.

12 hehtaaria käsittävän Seurasaaren ulkomuseon kauneimmalle paikalle muodostuvaan pihapiiriin on tarkoitus sijoittaa mökin lisäksi muun muassa sauna ja muita mökkipihapiirin rakennuksia.

Runsas, värikäs ja elämänmakuinen kokonaisuus antaa yleisölle mahdollisuuden kokea pieni mökkireissu keskellä Helsinkiä!

Kred kuvia suomesta roine piirainen 2 small

Millaista mökkiä Seurasaaren ulkomuseoon ollaan tuomassa?

Seurasaaren ulkomuseon kesämökki tulee olemaan tavallinen suomalainen kesämökki, joka on rakennettu sodan jälkeen vapaa-ajan asunnoksi. Rakennus voi olla talviasuttava. Mökin rakennustekniikalla ei ole merkitystä. Se voi olla mielellään hirsirunkoinen: höylä- tai pyöröhirttä, mutta se voi olla myös esimerkiksi lautaa.

Mökin koko tulee olemaan noin 40–60 m2 ja mökissä voi olla esimerkiksi olohuone ja pieni keittiö tai tupakeittiö sekä makuuhuone tai kaksi. Mökissä voi olla terassi tai kuisti.

Arvostamme mökissä ikää, kerroksellisuutta (laajennuksia tai vastaavia voi olla) sekä asumiseen ja tiloihin liittyviä tarinoita.

Mökki voi olla hieman huononkuntoinenkin, mutta sen rungon on oltava ”terve”. Esimerkiksi katto joudutaan todennäköisesti uusimaan mökin siirron yhteydessä. Mökin täydellinen uusiksi rakentaminen ei kuitenkaan ole museotoiminnan kannalta järkevää.

Seurasaaren kesämökkikokonaisuuden kannalta optimaalisessa mökissä olisi vietetty vapaa-aikaa mahdollisimman pitkään, mieluusti aivan viime vuosiin asti. Haluamme kertoa mökin avulla vapaa-ajan vietosta 2000-luvulla. Emme siis hae mökkiä, joka on ollut tyhjänä useiden vuosien ajan.

Määrittelyt ovat suuntaa-antavia.

Mökki siirretään Seurasaareen keväällä 2024.

Miten mökkihaku toteutettiin?

Otimme vastaan yhteydenottoja ja ehdotuksia verkkolomakkeen kautta, meilitse tai postitse 1.10.2021 mennessä. Etsimme mökkiä yhteistyössä A-Lehtien Meidän Mökki -lehden ja Meillä kotona -verkkosivuston kanssa. Määräaikaan mennessä saimme 44 hakemusta Seurasaaren kesämökiksi.

Lisätietoihin vastaa ja hakemuksen vastaanottaa Seurasaaren ulkomuseon intendentti Mikko Teräsvirta (mikko.terasvirta@kansallismuseo.fi).

Mikko Teräsvirta / Suomen kansallismuseo
PL 913
00101 Helsinki


Ehdot mökin valintaan

Suomen kansallismuseo voi jättää valitsematta mökin tarjottujen mökkien joukosta ja etsiä sen muilla keinoin.

Suomen kansallismuseo ei maksa mökistä korvausta, mutta huolehtii mökin siirtämisestä kuluineen. Rakennuksesta tulee museorakennus, kun se siirtyy osaksi Seurasaaren ulkomuseota ja Suomen kansallismuseon kokoelmia, ja tällöin vastuu rakennuksesta siirtyy Suomen kansallismuseolle/Museovirastolle.

Mökki siirretään Seurasaareen keväällä 2024.


Sukupolvet uimassa Mäntyharju Museovirasto