Auringonlasku Museovirasto 2000x1000

Seurasaaren kesämökki

Seurasaaren ulkomuseoon tuleva rakennuskokonaisuus esittelee suomalaista mökkeilykulttuuria. Seurasaaren kesämökki pihapiireineen avautuu yleisölle kesällä 2026. Seurasaareen siirrettävä kesämökki tulee Vähä-Kiljavalta, Hyvinkäältä.

Seurasaaren ulkomuseoon tuodaan uusi rakennuskokonaisuus 40 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä museona Suomessa Seurasaaren ulkomuseossa esitellään tulevaisuudessa suomalaista mökkeilykulttuuria pysyvästi. Kokonaisuuden on tarkoitus avautua yleisölle vuonna 2026.

Seurasaaren kesämökkiä etsittiin vuoden 2021 aikana avoimella haulla verkossa. Haku päättyi 1.10.2021, ja hakuajan päättymiseen mennessä tarjouksia Seurasaaren tulevaksi kesämökiksi saapui yhteensä 44. Perusteellisen valintaprosessin jälkeen Seurasaaren ulkomuseoon siirrettäväksi valittiin Vähä-Kiljavalla, Hyvinkäällä sijaitseva kesämökki loppuvuodesta 2022.

Liki jokaisella suomalaisella on kokemus mökkeilystä – oli kyse omasta. suvun tai ystävän mökistä – ja se on kulttuuriperintöä, jota elämme vahvasti koko ajan. Pandemian aikana mökkeilyn suosio on kasvanut entisestään. Aika on nyt kypsä tämän ilmiön tallentamiseen ja esittämiseen.

Seurasaaren ulkomuseo esittelee suomalaista rakennusperintöä ja asumisen tapaa 1600-luvulta 1900-luvulle kaikkiaan liki 90 eri puolelta Suomea tuodun rakennuksen kautta. 2000-luvulle tulevaa ilmiötä esittelevä kesämökkikokonaisuus kertoo vapaa-ajanvieton tavoista ja vapaa-ajan asuntojen yleistymisestä sodan jälkeen.

12 hehtaaria käsittävän Seurasaaren ulkomuseon kauneimmalle paikalle muodostuvaan pihapiiriin on tarkoitus sijoittaa mökin lisäksi muun muassa sauna ja muita mökkipihapiirin rakennuksia.

Runsas, värikäs ja elämänmakuinen kokonaisuus antaa yleisölle mahdollisuuden kokea pieni mökkireissu keskellä Helsinkiä!

Vaha Kiljava MG 3596 r lowres saadot kesken

Seurasaaren ulkomuseon kesämökki

Avoimen haun kautta löydetty, Hyvinkään Vähä-Kiljavalla sijaitseva kesämökki on valmistunut 1953. Mökki sijaitsee Suomen arkkitehtiliiton 1930-luvulla lahjoitusmaalle perustamalla mökkialueella. Mökin on suunnitellut perheelleen arkkitehti Erkki Koiso-Kanttila, jonka suvulla mökki on ollut kesäkäytössä tähän asti.

Mökissä on sisätilaa 41 neliötä, mihin sisältyvät olohuone, keittiökomero ja makuusoppi. Mökissä on 13-neliöinen mökin levyinen kuisti. Mökin mukavuustasoa on ajan myötä parannettu.

Mökki tullaan näillä tiedoin siirtämään Seurasaareen vuonna 2024.

Lisää mökkivalinnasta ja valitusta mökistä verkossa.

Kuvat mökistä: Mikko Mälkki, Museovirasto