Untitled IMG 1483 neito 2 of 6

Museo

​Vuonna 1909 perustettu Seurasaaren ulkomuseo on paikka, jossa viihtyvät niin isot kuin pienetkin vieraat. Saareen saapuessasi siirryt silmänräpäyksessä menneen ajan maaseudulle, peninkulmien päähän kaupungin vilskeestä.

Kurkista menneen ajan maailmaan savupirteissä, torpissa ja kartanossa, osallistu opastetuille kierroksille, tutustu Pappilaan puutarhoineen ja kokeile historiaa omin käsin.

Voit myös herkutella museon kahvilassa ja piipahtaa Iisalmen pappilassa sijaitsevassa museokaupassa, josta löydät uniikkeja, museon tunnelmaa henkiviä tuotteita.

Seurasaaren ulkomuseon 88 museorakennusta on siirretty ulkomuseoon eri puolilta Suomea. Vanhimmat hirsirakennukset ovat 1600-luvun lopulta. Talojen sisällä voi aistia 1800- ja 1900-lukujen ihmisten arkea ja joskus juhlaakin.

Museoon siirretyt rakennukset on valittu tieteellisin perustein, eri yhteiskuntaluokat ja alueiden tyypilliset piirteet huomioiden. Kartanossa näet kuinka säätyläiset elivät ja Leppälän mökissä voi perehtyä vähäväkisen miehen maailmaan. Itäisintä perinnettä voit aistia ulkomuseon karjalaisissa taloissa, kuten Pertinotsassa ja länttä esimerkiksi pohjalaistaloissa kuten Ivarsissa tai Kurssissa. Matka itäisen ja läntisen Suomen välillä taittuu Seurasaaressa kävelemällä, saaren kaunista luontoa ihaillen.

Museotalojen restaurointi tapahtuu ainoastaan perinteisin menetelmin ja työvälinein, ja rakennukset ovat paitsi kauniita ja näyttäviä nähtävyyksiä, myös perinteisen kansanrakentamisen tietopankki.

Tutustu tarkemmin Seurasaaren ulkomuseon rakennuksiin tästä.