Raija Jokisen tekstiilitaidetta
Tekstiilitaiteilija Raija Jokisen teokset liikkuvat haurauden ja katoavaisuuden välimaastossa. Samalla ne heijastavat pellavan historiallista roolia Hämeen linnassa vuosisatojen aikana.  Kuva: Ilari Järvinen, Museovirasto

Hämeen linnassa nähdään palkitun tekstiilitaiteilija Raija Jokisen teoksia

Hämeen linnassa avautuu 17.5.2024 palkitun tekstiilitaiteilija Raija Jokisen taidetta esittelevä näyttely Muistikuvia. Jokinen käyttää teostensa materiaalina pellavakuitua ja työstää sitä käsin muotoilemalla ja ompelemalla. Paras apuväline on usein koiranharja.

Tekstiilitaitelija Raija Jokinen (s. 1960) herättää vanhan käsityötaidon eloon uudella tapaa, ja käyttää teostensa materiaalina pellavakuitua.

Aineettomat, seitinohuilta näyttävät ihmishahmot ovat maalauksellista tekstiilitaidetta. Vaikka teokset näyttävät äärimmäisen haurailta, ovat ne kestävyydeltään verrattavissa pellavakankaalle maalattuihin öljymaalauksiin.

Jokisen ilmaisu sijoittuu maalauksen, kuvanveiston, grafiikan ja tekstiilin kohtaamispisteeseen. Lopputulos on kaukana perinteisestä tekstiilitaiteesta kuten ryijyistä.

Jokisen kehittämä tekniikka vaatii teoksen lähtömateriaalin, pellavakuidun, huolellista työstämistä. ”Värjään pellavakuidun isoina vyyhteinä. Sitten erottelen kuidut toisistaan. Paras apuväline tähän on usein koiranharja. Tämän jälkeen tavallaan piirrän ja maalaan kuiduilla”, Jokinen kertoo. Jokiselta nähtävillä on noin 40 teosta, joista puolet on tehty Hämeen linnan näyttelyä varten.

Jokinen ei halua selittää teoksiaan liikaa, vaan toivoo katsojan löytävän teoksista omia tunnetilojaan ja muistojaan. ”Fyysisen olomuodon sijaan teokseni kuvaavat pikemminkin unohtuneita muistoja ja tunteita”, Jokinen kertoo.

Näyttely muistuttaa Hämeen linnan naisvankien historiasta. Naisvangit valmistivat pellavatekstiilejä liki sadan vuoden ajan 1800-luvun lopulta lähtien. Historiasta kertovat Suomen kansallismuseon kokoelmista lainatut vankien esineet, työkalut ja heidän valmistamansa vaatteet.

Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut Jokinen on palkittu useaan otteeseen Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2020 hänelle myönnettiin vuoden tekstiilitaiteilijan kunniamaininta ja vuonna 2015 Uudenmaan taidepalkinto. Jokisen teoksia on useissa yksityisissä ja julkisissa kokoelmissa, muun muassa Valtion taidekokoelmassa, Tampereen taidemuseossa ja Ruotsissa Västra Götalandsregionissa.

Muistikuvia – Raija Jokisen tekstiilitaidetta 17.5.–20.10.2024 Hämeen linnassa.


Hämeen linnan aukioloajat:

  • 31.5. asti ti–pe klo 10–16 ja viikonloppuisin klo 11–16,
  • 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–17,
  • 1.9. alkaen ti–pe klo 10–16 ja viikonloppuisin klo 11–16, maanantaisin suljettu.