Kotiinpaluu8 small omarelmrabt

Näkökulmia ja tietoa saamelaiskulttuurista

Syvenny saamaleiskulttuuriin ja Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyn (31.10.2021–27.2.2022) teemoihin. Tästä osiosta löydät näyttelytekstit kuudella kielellä. Lisäksi olemme koonneet yhteistyössä Saamelaismuseo Siidan kanssa materiaalia kouluille, päiväkodeille ja kaikille kiinnostuneille.

Lue Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyn tekstit

Repatriaatio viittaa kulttuuriperinnön palauttamiseen sen alkuperämaahan, oikeille omistajille tai heidän perillisilleen. Suomen kansallismuseon hallussa ollut saamelaiskokoelma on aloittanut kotimatkansa Saamenmaalle, takaisin paikkaan, jonne kokoelman perintö kuuluu. Näyttelyllä juhlistamme tätä kansainvälisesti merkittävää repatriaatiota eli palautusta. Näyttelyn kaikki tekstit ovat saatavilla näyttelytilassa kuudella eri kielellä: koltansaameksi, inarinsaameksi, pohjoissaameksi sekä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Katso näyttelyssä esillä olleet videot

Kun Martti tuli käymään - saamelaisesineitä keräämässä (6min 32 s)

Museoviraston kansatieteen intendentti Martti Linkolan tytär Inker-Anni Linkola kertoo isänsä työstä saamelaiskulttuurin tallentajana.

Inker-Anni Linkola
Inker-Anni Linkola

Esiäitejä tapaamassa - sarvilakin kotiinpaluu (6 min 42s)

Taitelija Outi Pieski ja tutkija Eeva-Kristiina Harlin keskustelevat saamelaisnaisten 1750-luvulta aina 1900-luvun alkuun käyttämästä sarvilakista (ládjogahpir) sekä lakin elvyttämisprojektista.

Outi Pieski ja Eeva-Kristiina Harlin
Outi Pieski ja Eeva-Kristiina Harlin

Kädestä pitäen - keskustelu saamenkäsityöstä (4 min 39s)

Sami Laiti kertoo saamelaiskäsityöstä ja käsityöperinteistä.

Sami Laiti
Sami Laiti

Haluatko lisätietoa saamelaiskulttuurista? Suosittelemme seuraavia lähteitä.

Oktavuohta -sivusto
Saamelaiskäräjien koostamaa tietoa saamelaisuudesta. Ylläpitäjä Saamelaiskäräjät.

Kuati-sivusto
Saamenkielinen varhaiskasvatusmateriaalipankki. Ylläpitäjä Saamelaiskäräjät.

Dihtosis-menetelmäpakka saamelaisuudesta
Saamelaisuutta voi aiheena nostaa esille monilla eri oppitunneilla. Aihe sopii käsiteltäväksi niin yhteiskuntaopin ja historian kuin esimerkiksi maantiedon, äidinkielen, musiikin tai käsityön tunneilla. Dihtosis-materiaaleista voit koota ryhmällesi sopivan mittaisen ja tasoisen paketin aiheen käsittelyyn. Tuottaja Nuorten akatemia & Saamelaiskäräjät

Kolttasaamelaisten historiaa -aineistopaketti
Aineistopaketin avulla tutustut oppilasryhmäsi kanssa kolttasaamelaisten historiaan. Ylläpitäjä Finna Luokkahuone. Tuottaja Saamelaismuseo Siida.

Saamelaismuseo Siidan verkkonäyttelyt
Anarâš -näyttely kertoo inarinsaamelaisista
Sää’mjie’llem -näyttely kertoo kolttasaamelaisista
Eatnanšaddu -näyttely kertoo saamelaisten käyttämistä luonnonkasveista

Eatnameamet - Hiljainen taistelumme -elokuva, (1h 15 min)
Eatnameamet - Hiljainen taistelumme (Suomi, 2021) on dokumentaarinen kuvaus Suomen valtion saamelaispolitiikasta, saamelaiskulttuurin kadottamisesta ja saamelaisten taistelusta olemassaolonsa puolesta. Elokuva on hätähuuto EU:n ainoan alkuperäiskansan tulevaisuuden puolesta – saamelaisten omalla suulla. Ohjaaja Suvi West.