Kalannin kaappi
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Kalannin alttarikaappi

Kalannin alttarikaappi on kokonaisuus, joka koostuu keskusosasta ja sen molemmilla puolilla olevista kaksoisovista. Keskusosassa ja sisempien ovien sisäpuolella on Neitsyt Marian elämää kuvaavia reliefiveistoksia. Ovien paneelimaalaukset kuvaavat Pyhän Barbaran marttyyritarinan. Ne on maalannut mestari Francke -nimellä tunnettu tekijä, joka on toteuttanut maalaustyön 1430-luvulla Hampurissa, tuolloisessa Saksassa. Veistotyön tehnyttä työhuonetta ei tunneta.

Alttarikaapin tilaamisesta tai kuljetuksesta Suomeen ei ole säilynyt mitään tietoja. Todennäköisesti se tilattiin Kalannin kirkkoon pian rakennuksen valmistumisen jälkeen 1430-luvulla. Kirkon arkistossa olevissa asiakirjoissa se mainitaan vanhanaikaisena 1700-luvun lopulla, mutta seurakuntalaisille alttarikaappi oli arvokas. Sitä koskevia uskomustarinoita on paikkakunnalta säilynyt poikkeuksellisen paljon.

Alttarikaappi ostettiin Kalannin / Uudenkirkon seurakunnalta Kansallismuseon kokoelmiin vuonna 1903. Veistos- ja maalausosat erotettiin toisistaan 1920-luvulla, sillä paneelimaalaukset lähetettiin konservoitavaksi Saksaan. Tämän jälkeen alttarikaapin osat ovat olleet toisistaan erillisiä, ja Neitsyt Maria -aiheisten ovien taustat ovat nyt modernit.

Alttarikaappi on valmistettu tammesta. Ovien paneelimaalaukset on toteutettu öljymaalilla, keskiosassa näkyy myöhempi päällemaalaus. Alttarikaappi on n. 200 cm korkea ja avattuna 260 cm leveä.

H4329:6

Teksti ja videon käsikirjoitus: Dosentti Elina Räsänen

Kuvat: Soile Tirilä

Barbara 1
Pyhä Barbara rakennutti isänsä Dioscuruksen poissaollessa rakenteilla olevaan torniin kolme ikkunaa, kuvaamaan kristinuskon kolminaisuutta. Isän palattua kotiin Barbara selittää hänelle kääntymystään.
Barbara 2
Isä raivostuu ja Barbara pakenee. Muuri avautuu hänen edessään ja sulkeutuu hänen takanaan.
Barbara 3
Takaa-ajajat, isä etummaisena, kohtaavat lammaspaimenet. Toinen paimen paljastaa Pyhän Barbaran olinpaikan ja rangaistukseksi tämän lampaat muuttuvat heinäsirkoiksi.
Barbara 4
Isä vangitsee Pyhän Barbaran ja sulkee tämän tyrmään.
Barbara 5
Tuomari Marcianus kuulustelee Pyhää Barbaraa.
Barbara 6
Pyhää Barbaraa kidutetaan ja painostetaan luopumaan uskostaan.
Barbara 7
Barbara 8
Isä mestaa Pyhän Barbaran.
Kalannin kaappi keskiosa
Keskusosassa ja sisempien ovien sisäpuolella on Neitsyt Marian elämää kuvaavia reliefiveistoksia. Vasemmalla ylhäällä Jeesuksen syntymä (Jeesus-lasta esittävä figuuri on kadonnut) ja alhaalla Jeesuksen ympärileikkaus. Keskellä Neitsyt Marian kuolonuneen nukkuminen ja taivaallinen kruunaus. OIkealla ylhääällä Neitsyt Marian kuolemanjälkeinen ihmeteko. Legendan mukaan juutalaiset yrittivät kaataa Neitsyt Marian arkun, mutta myöhemmin kääntyivät kristinuskoon. Alhaalla Neitsyt Marian kuolemanjälkeinen ihmeteko. Legendan mukaan Neitsyt Maria lunastaa Theofiluksen sopimuksen paholaisen kanssa. Theofilus on polvistunut kiitokseen, paholainen ojentaa sopimuksen Neitsyt Marialle.
Barbara pienosmalli 2
Pienoismalli Kalannin alttarikaapista näyttää sen alkuperäisen rakenteen. Alkuperäinen teos rikottiin osiin 1920-luvulla paneelimaalausten konservoinnin yhteydessä.
Pienoismalli useita kuvia