KK8241 1 nayttokuva

Savupirtti

Jaakkiman Pajasyrjän kylässä, Innasen talon maalla sijainnut savupirtti ostettiin osaksi vastavalmistuneen Suomen kansallismuseon sisustusta vuonna 1913. Savupirtin oli rakennuttanut Antti Siili, ja oven päälle oli seinähirteen kaiverrettu vuosiluku 1836.

1800-luvun alkupuolella suuri osa maaseudun väestöstä asui vielä savujohdottomissa pirteissä. Rakennusten kehitys eteni maan eri osissa eri tahtiin: nopeinta muutos oli maan länsiosissa, missä 1880-luvulle tultaessa suurin osa väestöstä oli jo siirtynyt savujohdollisiin asuinhuoneisiin. Itäisessä Suomessa kehitys oli hitaampaa ja siellä oli 1880-luvulla paikoin vielä kaksinkertainen määrä savupirttejä savujohdollisiin verrattuna.

Jaakkiman savupirtti muodosti karjalaiseen tapaan kokonaisuuden, johon kuului savupirtti, sitä vastapäätä sijainnut aitta, ja niiden välissä katettu porstua. Kansallismuseoon päätettiin ostaa rakennuksesta vain savupirtin muodostama puolisko. Lämmittämätön ja ikkunaton, pyöreistä hirsistä salvottu matala aitta, jota oli käytetty ruokien säilytykseen, ei siirtynyt museoon pirtin mukana.

Kansallismuseoon siirrettävän savupirtin haluttiin edustavan mahdollisimman vanhakantaista muotoa. Koska Jaakkiman pirtin ikkunoissa oli jo käytetty 1800-luvun alkupuolella yleistynyttä lasitusta, päätettiin sivuseinän seinähirsien tilalle vaihtaa hirret, joissa oli vielä jäljellä vanhakantaiset luukkuikkunat. Ne löydettiin Kirvun Lahdenmaan kylässä sijainneesta savupirtistä.

Jaakkiman Pajasyrjän savutupa on ensimmäisiä museoon hankittuja kokonaisuuksia ja Jakkarilan salin ohella ainoa jäljellä oleva, Kansallismuseon alkuperäiseen sisustukseen kuulunut osa. Savupirtti edustaa merkittävällä tavalla suomalaista kansanomaista elämäntapaa ja sitä kansanosaa, joka muodosti valtaosan maamme väestöstä.

Kuvat: Matti Kilponen

Lähes kaksisataavuotiaan savupirtin tunnelmasta voi nauttia Toista maata -näyttelyssä

Katso video
KK8241 2 nayttokuva
Jaakkiman pirtissä asui kymmenhenkinen perhe. Huonekaluina pirtissä oli pitkä pöytä ja seinänviertä kiertävät kiinteät penkit, jotka toimivat myös makuusijoina. Kehto sijaitsi lämpimässä uunin vieressä, jossa äidin oli helppo hoitaa vauvaansa muiden töidensä ohessaa.
KK8241 3 nayttokuva
Kun puut uunissa olivat palaneet, vedettiin hiilet uunin edessä olevaan liesipenkkiin. Ruokaa valmistettiin uunissa tai padassa, joka roikkui patakoukussa hiilien päällä.
KK8241 5 nayttokuva
Pirttiä lämmitettäessä savu tuprusi huoneeseen ja poistui katon lakeistorven kautta ulos. Vaikka räppänöistä saatiin raitista ilmaa, jäi ilmaan pienhiukkaisia ja silmiä saattoi kirvellä.
KK8241 6 nayttokuva
Hämärän aikaan pirtissä poltettiin päreitä. Päreiden valossa työnteko jatkui iltaan saakka.