Louhisaaren hurmaavat huoneet
Nyt pääset kurkistamaan ennakkoon Louhisaaren sisätiloihin seuraamalla sosiaalisessa mediassa #tyylitorstai-postaussarjaamme. Esittelemme sarjassa barokkilinnan ihastuttavia, eri tyylein sisustettuja huoneita.
1600-luvun aatelislinnojen kerrokset oli varattu kukin eri tarkoitusta varten. Pohjakerros oli tarkoitettu taloustiloiksi ja palvelusväen käyttöön. Toisessa kerroksessa oli isäntäväen varsinainen asunto ja kolmannessa seremonialliset juhlahuoneet, joiden olemassaolo oli 1600-luvun hovikulttuurissa ja sen vaikutuspiirissä elävien aatelisten asuinympäristöissä välttämätöntä. Neljäs kerros, mikäli sellainen oli, käsitti varastohuoneita ja säilytystiloja.
Tämä jaottelu näkyy myös Louhisaaressa säilyneissä 1600-luvun yksityiskohdissa. 1700-luvulla säätyläisten asuinrakennusten kerrosten välisessa hierarkiassa tapahtui muutos. Alin kerros pysyi yhä vähempiarvoisena, yleensä pääasiassa taloustilana . Toisen kerroksen merkitys ja arvo sen sijaan kasvoivat. Varsinaiset asuinhuoneet, jotka sijaitsivat toisessa kerroksessa toimivat myös edustustiloina. 1600-luvun voimakkaan muodollisesta seremoniallisuudesta luovuttiin vähitellen, joten rakennuksessa ei enää tarvittu erillistä ja yksinomaan edustamista varten sisustettua osaa, huoneistoa tai kokonaista kerrosta. Mitä korkeammalle rakennuksessa noustiin, sita enemmän kerrokset menettivät sosiaalista ja seremoniallista merkittävyyttään.
Asuinkerrosten välisen hierarkian muuttuminen näkyy myös Louhisaaressa. Hovijunkkari Herman Fleming uudisti linnan toisen kerroksen, joka sisustettiin rokokootyylisesti rintapaneelein ja ikkunaluukuin. Ikkunat uusittiin ja niihin laitettiin rokokootyyliset puitteet. Huoneiden sisäkatot uusittiin laudoittamalla 1600-luvun palkkikatot.
Louhisaaren ensimmäinen ja kolmas kerros ovat säilyneet verrattain hyvin 1600-luvun asussaan. Syynä kolmannen kerroksen säilymiselle oli se, että 1700-luvulla kerros kävi vanhanaikaiseksi ja muuttui toisarvoiseksi tilaksi. Tulevat kunnostustyöt koskivat pääasiassa toista kerrosta ja siksi se sisustettiin myös museotilana 1700- ja 1800-luvun asuun.
Tervetuloa seuraamaan #tyylitorstai -postaussarjaa Louhisaaren sosiaalisen median kanaville!
Facebook
Instagram