PÄÄTTYNYT: Menetetyt Majakat

Avoinna tänään 10—17
18.5.2018 10:00 — 20.1.2019 18:00

18.5.2018-20.1.2019. Menetetyt Majakat -näyttely esittelee kertomusten ja valokuvien avulla niitä majakoita, jotka Suomi on tavalla tai toisella menettänyt.

Majakat ja loistot ovat osa rakennushistoriaa, kulttuurihistoriaa, merenkulun historiaa ja meriturvallisuutta. Ne ovat kotisaaria, tukikohtia, kiintopisteitä, muistoja ja monin paikoin myös sotavuosien taistelupaikkoja ja sijaiskärsijöitä. Majakoita on kadonnut maisemasta mm. myrskyjen ja tuhotöiden takia. Sodat ovat vieneet niistä osan: majakoita on hävitetty suomalaisten omasta toimesta ja muutaman majakan on tuhonnut vihollinen. Eniten suomalaismajakoita on kuitenkin menetetty rauhanehtojen myötä tapahtuneiden alueluovutusten yhteydessä.

Monet menetetyt majakat ovat tuttuja ainakin niminä: Suursaari, Hanhipaasi ja Ruuskeri. Osasta jäi jäljelle vain kivijalka ja osa majakoista on yhä olemassa. Merimuseon Forum Marinumin tuottaman Menetetyt Majakat -näyttely perustuu Johanna Pakolan ja Seppo Laurellin saman nimiseen tietokirjaan. Tervetuloa tutustumaan aina yhtä kiehtoviin majakoihin!