Sysmän aarre

Avoinna tänään 10—17
21.1.2019 00:00

Hämeen linnan 2.5 kerroksen porrastasanteelta löytyy oikea aarre! Metallinetsinnän harrastaja löysi Sysmän aarteen syyskuussa 2017. Aarre koostuu hopearahoista ja -koruista ja se on löydetty Sysmän keskiaikaisen kirkon ympäristöstä. Alueelta tunnetaan rautakautisia asuinpaikkoja, kalmistoja ja uhrikiviä. Aarteen vanhimmat rahat ovat 900-luvun alkupuolelta.

Löytö koostuu hopearahoista, hopea- ja ristiriipuksesta, soljesta, neljästä sormuksesta ja hopeaspiraaleista. Rahat ja hopeariipus ovat olleet kiinni kaulanauhassa kiinnityslenkeillä. Mukana on useita ennestään tuntemattomia rahojen kotimaisia jäljitelmiä. Merkittävin niistä on Bysantin keisari Mikael V:n (hall. 1041–1042) harvinaiseen kultarahaan pohjautuva jäljitelmä, joka on ainoa tunnettu kappale tätä tyyppiä. Rahojen perusteella esineet ovat päätyneet maahan aikaisintaan 1050-luvulla. Vanhimmat rahat, dirhemit, ovat 900-luvun alkupuolelta.

Yleisradion KulttuuriCoctail esitteli Sysmän hopealöytöä koskevia tutkimuksia ja konservointia lyhytdokumentissa ”Löytynyt: hopea-aarre”, joka on nähtävissä sekä näyttelyssä että yle.fi:ssä. Dokumentti kertoo, mitä rautakautisista hopeaesineistä saadaan selville.

Tervetuloa tutustumaan paikan päälle!