Paraatihaarniska

Tutkijat Jaakko ja Tua Björklund rahoittivat harvinaisen 1600-luvulla messingistä valmistetun hautajaishaarniskan konservoinnin.

Suomalaissyntyisen eversti Henrik Klasson Flemingin (1584‒1650), 1600-luvun alkupuolelta oleva messinkipellistä tehty haarniska on erittäin harvinainen. Todennäköisesti paraati- tai juhlakäyttöön suunniteltu kullanhohtava haarniska oli Flemingin hautajaisten yhteydessä siirretty muistoesineenä Mynämäen kirkkoon. Haasteellisen konservoinnin ja Hämeen linnaan näytteille asettamisen teki mahdolliseksi haarniskan kulttuurikummien Jaakko ja Tua Björklundin antama taloudellinen tuki.

Sotahistorioitsijana Jaakko Björklund on tutkinut etenkin tämän haarniskan aikaista sodankäyntiä ja sotalaitosta. Flemingin haarniska edustaa erästä historiamme sotaisimmista ajanjaksoista, jolla on ollut kauaskantoiset seuraukset maamme ja yhteiskuntamme kehityksessä. Jaakko ja Tua Björklund toivovat, että konservoidun haarniskan esillepano kasvattaa kiinnostusta ja lisää tietoisuutta tästä merkittävästä aikakaudesta, sekä Suomen historiasta laajemmin.