Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKansallismuseon vaihtuvat näyttelyt


Julkinen ja kätketty Suomi 16.6.-14.1.2018
Studio Aleppo [Helsinki] 10.-17.8.2017
Arktisen henki 3.3.-31.12.2017, pop up -tila
Inspiration is here 12.5.-27.8.2017, pop up -tilaKM julkinen  927x348px fin

Julkinen ja kätketty Suomi

16.6.2017-14.1.2018


Näyttely juhlistaa 100-vuotiasta Suomea tuomalla Museoviraston Kuvakokoelmien vaikuttavasta yli 15 miljoonan kuvan joukosta esille noin sata ennennäkemätöntä tai kansallisesti merkittävää kuvaa itsenäisyyden ajan Suomesta. Kuvat kertovat Suomen matkan tasa-arvon, hyvinvoinnin ja yhdessä tekemisen maaksi.
 
Näyttely rakentuu kuuden teeman ympärille. Teemoja ovat koulutus, sota, rotu, tasa-arvo ja demokratia, luontosuhde sekä yhteisöllisyys. Kussakin teemassa menestystarinan takaa paljastuu myös ilmiöitä, joita olemme halunneet ehkä unohtaa tai kätkeä. Näyttely haastaakin meidät pohtimaan niin historiankirjoitustamme kuin oman aikamme läpinäkyvyyttä.

Näyttelyssä on lisäksi valokuvainstallaatio nykypäivän Suomesta otsikolla ”Minkä kuvan haluaisit lähettää sadan vuoden päähän?”. Installaatioon voi osallistua kuka tahansa lähettämällä kuvia Instagramissa häshtägillä #Finland2117. Katso ohje kuvien lähettämisestä Instagramiin

OPASTUKSET KESÄLLÄ 2017

Tervetuloa tutustumaan Julkinen ja kätketty Suomi -näyttelyyn opastetulla kierroksella. Opastus suomeksi joka toisen viikon lauantaina klo 14.00. Opastus sisältyy museon pääsylipun hintaan. Opastuksille ei tarvitse imoittautua etukäteen. Opastukset:

La 17.6.
La 1.7.
La 15.7.
La 29.7.
La 12.8.
La 26.8.

KAMU-SA-Banneri-927x348-Perhe

Studio Aleppo [Helsinki]

10.-17.8.2017, keskihallissa


SuomiFinland100-tunnus sininen RGBPuhe maahanmuuttajista keskittyy usein tilastollisiin numeroihin, kansallisuuksiin ja uutisvirtaan globaaleista katastrofeista. Mutta millaisia ovat ihmiset yleistysten takana? Tai millaisia ovat suomalaiset?

Kansallismuseossa järjestettävä Studio Aleppo [Helsinki] on osa kansainvälistä tapahtumasarjaa, jonka tavoitteena on vahvistaa samaistumisen ja yhdenvertaisuuden merkitystä maahanmuuttoa koskevassa keskustelussa.

Studio Aleppo [Helsinki] on pop up -valokuvastudio, joka kutsuu yhteen uudet ja nykyiset suomalaiset. Konsepti on yksinkertainen: paikallisena maksat 50 € kahdesta muotokuvasta. Toinen kuvista on sinulle, ja toisen muotokuvan tarjoat maahanmuuttajalle. Muotokuvat esitellään rinnakkain Kansallismuseon näyttelyssä ja kootaan lopulta myös verkkogalleriaan. Jokainen muotokuva on symbolinen ele, tahdonilmaus uuden, tasavertaisen tulevaisuuden luomiselle.

Kuvaajana studiossa toimii palkittu valokuvaaja Juuso Westerlund. Muotokuvattavaksi voi tulla joko yksittäinen henkilö, perhe (max. 4 hlö), pariskunta, ystävykset tai lapset. Kuvattavaksi tulevat henkilöt haastatellaan lyhyesti. Kuvausten kautta kuvattavat suostuvat muotokuviensa esittämisen sekä näyttelyssä että myöhemmin julkaistavassa verkkogalleriassa, jonne kootaan myös kuvattavien kommentit. Kuvattavat saavat kuvauksista mukaansa kopion kuvastaan.

Ilmoittautuminen Studio Aleppo -muotokuvauksiin on päättynyt. Vahvistamme ilmoittautumiset henkilökohtaisesti jokaiselle ilmoittautuneelle sähköpostilla viikon 29 aikana. Samalla ohjeistamme kuvausmaksusta.

Medialle

Studio Aleppo Helsinki BLACK RGB
ParadoxLogoBlackRightMiklagardArtsKM logo su ruLogo downloads EN web zwart

Studio Aleppo [Helsinki] -tapahtumaa ja -näyttelyä tukee Mondriaan Fund.

Arktisenhenki927x348

Arktisen henki

3.3.-31.12.2017, pop up -tilassa


Maaliskuussa avautuva näyttely heijastaa arktisten alkuperäiskansojen kulttuurien ja elämänolojen jatkuvuutta ja muutosta. Esillä on kokoelma arktisia kansoja edustavien nykytaiteilijoiden teoksia, jotka käsittelevät ja kommentoivat sekä perinteisiä että moderneja aiheita.


Taideteosten rinnalla nähdään esineistöä Kulttuurien museon vanhoista kokoelmista (Alaska, Grönlanti). Arktisen henki johdattelee kiinnostumaan isoista kysymyksistä, kuten luonnon ja elinolosuhteiden muuttumisesta. Ulkopuolinen vaikutus on sitten 1800-luvun vauhdittanut pohjoisten kansojen elämäntapojen ja kulttuurin muutosta, ja nyt ilmaston lämpeneminen muuttaa myös ympäristöä nopeasti. Paitsi arktiselle alueelle, jäätiköiden ja ikiroudan sulamisella on suuri vaikutus koko maapallolle.

Näyttely on avoinna Kansallismuseon pop up -tilassa 3.3.-31.12.2017.

KM inspirationishere 927x348

Inspiration is here!

12.5.-27.8.2017, pop up -tilassa


Viisi suomalaista suunnittelijaa inspiroituivat Kansallismuseosta ja historiasta: tuloksena syntyi Kansallismuseon oma mallisto, Kansallismuseo Collection, jonka tuotteet ovat uudelleentulkintoja historiallisista esineistä. Myös tuotteiden materiaalit kurottavat perinteeseen. Mallisto saa oman näyttelynsä Kansallismuseon pop up -tilassa 12.5.–27.8.2017. 


Johanna Gullichsen, Mari Isopahkala, Katriina Nuutinen, Julia Männistö ja ensæmble duon Alisa Närvänen ja Elina Peltonen ovat inspiroituneet suomalaisesta kansanperinteestä, Kansallimuseon näyttelyistä ja kokoelmista. Esihistorialliset esineet ovat muuttuneet huivin printeiksi ja suomalais-ugrilaiset kansantraditiot muistikirjaksi. Mukana on myös uudelleentulkinta tuohikontista ja sormus, jossa timantin paikalla kimaltaa jotain meille suomalaisille paljon tärkeämpää: kappale poron turkkia.

Inspiration is here! -näyttelyn suunnittelu ammentaa museomaailmasta: näyttelyn rakenteiksi on koottu Kansallismuseon unohdettuja aarteita, ja se onkin hauskalla tavalla uudelleentulkinta museosta ja museossa esittämisestä.

Mallisto on tehty yhteistyössä Helsinki New - hankkeen ja Juni Communication & Productionin kanssa.