Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishHarrastajaryhmän kanssa tehty yhteistyö paljasti uutta tietoa keskiaikaisesta villaintarsiasta

Harrastajaryhmän kanssa tehty yhteistyö paljasti uutta tietoa keskiaikaisesta villaintarsiasta


Kansallismuseo on toteuttanut historiallisten tekstiilien ja käsityön harrastajien kanssa tarkan kopion keskiaikaisesta tekstiilistä. Kopio kertoo, miltä ylellinen sisustustekstiili on uutena näyttänyt. Alkuperäinen tekstiili sekä kopio ovat esillä Kansallismuseon pop up -tilassa 21.1.- 1.2.2017.

Harrastajien aloitteesta syntynyt projekti on esimerkki siitä, että museotyö on parhaimmillaan yhdessä tekemistä. Museo voi kokoelmia avaamalla ja asiantuntija-apua tarjoamalla luoda yhdessä erilaisten ryhmien kanssa kiinnostavia tapahtumia, näyttelyitä ja kokemuksia.  

1800-luvulla Maskun kirkon kellotapulista talteen otettu tekstiili on todennäköisesti Naantalin birgittalaisnunnien työtä ja peräisin aikaisintaan 1440-luvulta. Huovutetusta villasta ommellussa ja hopeoidulla nahkanauhalla koristellussa ns. paarivaatteessa vuorottelevat symboliset eläinkuviot: aarnikotka, yksisarvinen, riikinkukko ja peura. Eläimiä kehystävät tammenlehvät ja rukoustekstit.
- On hienoa saada tämä ainutlaatuinen löytö esille. Maskun villaintarsia lienee ollut vauraan kartanon sisustustekstiili, joka on isännän hautajaisten yhteydessä lahjoitettu paikalliseen kirkkoon paarivaatteeksi, toteaa Kansallismuseon amanuenssi Outi Flander.
Osittain säilyneestä tekstiilistä tehtiin mahdollisimman tarkka kopio, jotta ylellisen paarivaatteen voi nähdä myös sellaisena kuin se oli valmistuessaan. Kopion valmisti 16 kokenutta tekstiilihistorian harrastajaa. 
-    Kopio näyttää villakankaiden rikkaat värit ja hopean hohtavan kiillon. Kaikki kankaat värjättiin luonnonväreillä. Työ vaati vapaaehtoisilta n. 1600 tuntia käsityötä. Tämän kaltainen yhteistyö Kansallismuseon kanssa on uusi tapa tuoda Suomen keskiajan tekstiilikulttuuria näkyväksi. Ompelijoille oli ainutlaatuinen kokemus päästä näin lähelle aitoa, keskiaikaista tekstiilityötä, sanoo ompelijaryhmän vetäjä Elina Sojonen. 

Uutta tietoa ja yllättävä puuvillalöytö


Projektin aikana saatiin uutta tietoa keskiaikaisen villaintarsian valmistustavasta ja -materiaaleista. Yllätyksenä tuli, että tekstiilin kuviot on ommeltu silkkilangalla ja hopeapäällysteisellä nahalla. Molemmat olivat Suomessa keskiajalla harvinaisia. Kaikki materiaalit olivat aikansa luksusta: kangas on valmistettu hienolaatuisesta tuontivillasta  ja sen syvät värisävyt saatu aikaan suurella määrällä arvokkaita luonnonvärejä.

Maskun paarivaatteesta tehtiin myös yllättävä puuvillalöytö.
-    Aikaisempia puuvillalöytöjä on Suomesta vain muutama. Puuvilla on ollut keskiajalla silkkiäkin arvokkaampaa erikoiskangasta, kertoo tekstiiliä tutkinut arkeologi Krista Vajanto Aalto-yliopiston Nanomikroskopiakeskuksesta.
Julkistustilaisuus
Lauantaina 21.1. klo 14
Kansallismuseon pop up -tila
Tilaisuuden ohjelma
Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

Lisätiedot
Ulla Kostiainen, Kansallismuseon työpajaohjaaja, p. 0295 33 6436, ulla.kostiainen@kansallismuseo.fi
Elina Sojonen, ompelijaryhmän vetäjä, p. 044 582 74 66, elina.sojonen@iki.fi

20160620 101158
Kuva: Elina Helkala

20160620 105839
Kuva: Elina Helkala

Intarsia1
Kuva: Elina Helkala

Intarsia5
Kuva: Elina Helkala

Intarsia15
Kuva: Elina Helkala

Intarsia18
Kuva: Elina Helkala

Intarsia8
Kuva: Elina Helkala


IMG 0385
Kuva: Mervi Pasanen


IMG 4883
Kuva: Mervi Pasanen