Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  |
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English

C. G. MANNERHEIM KESKI-AASIASSA 1906-1908

19.5.1999 - 7.1.2001

Mannerheim ratsastaa jälleen

Kulttuurien museo kutsuu yleisön Carl Gustaf Mannerheimin huimalle ratsastusmatkalle Silkkitielle, halki Keski-Aasian ja Kiinan. Suurnäyttely C. G. Mannerheim Keski-Aasiassa 1906-1908 kertoo silloisen Venäjän armeijan everstin tekemästä kaksivuotisesta tiedusteluretkestä. Näyttely esittelee Mannerheimin matkallaan keräämän laajan etnografisen kokoelman sekä runsaasti hänen upeita matkakuviaan.

Vakoojana Silkkitiellä

Venäjän yleisesikunta lähetti Mannerheimin Kiinan Keski-Aasiaan sotilastiedustelijaksi 1906. Tämän tehtävän peittääkseen Mannerheim esiintyi tutkimusmatkailijana. Jälkipolvien iloksi hän osoittautui pikkutarkaksi havainnoijaksi, tarkkasilmäiseksi valokuvaajaksi ja perusteelliseksi dokumentoijaksi kerätessään esinekokoelmaa kohtaamiltaan Silkkitien kansoilta.

Sekä keidasviljelijät että paimentolaiset, luostarien asukkaat että kerjäläiset, uiguurit, uzbekit, kirgiisit, kazakit, kalmukit, tiibetiläiset, keltaiset uiguurit ja kiinalaiset esittäytyvät näyttelyssä paitsi pukujensa, rituaaliesineidensä, käsikirjoitustensa jne. välityksellä, myös Mannerheimin mustavalkoisissa valokuvissa. Mannerheimin persoonasta kertoo lisäksi laaja aineisto matkalta kertyneitä päiväkirjoja, karttoja, muistiinpanoja ja mittaustuloksia. Matkan sato on nyt esillä ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan.

Julkaisut

Näyttelyyn liittyy Mannerheimin matkaa ja Silkkitien kansoja monipuolisesti esittelevä CD-ROM C. G. Mannerheim. Ratsain halki Aasian / Across Asia on Horseback. CD-ROM:illa reitti etenee Samarkandista Beijingiin Mannerheimin yli 1000 valokuvan, päiväkirjamerkintöjen sekä runsaan äänimaailman välityksellä.

Matkasta on julkaistu myös artikkelikokoelmat C. G. Mannerheimin Keski-Aasian matka 1906-1908 ja C. G. Mannerheim in Central Asia 1906-1908.

Näyttelyn tekijät

Käsikirjoitus: Kulttuurien museo (Heli Lahdentausta, Marjatta Parpola, Pilvi Vainonen), Harry Halén, Tuukka Talvio
Asiantuntija: Harry Halén
Näyttelysuunnittelu: Raija Pirilä
Valot: Ilkka Volanen, Sanna Forsman, Sirje Ruohtula

Näyttely on osa Helsinki 2000 kulttuurivuoden ohjelmaa.
Mannerheim, 1