Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMITEN NIIN KAUKAA

Korutaiteilijat Kulttuurien museossa

6.5.- 8.11.2009Miten niin kaukaa -näyttely syntyi suomalaisten ja kansainvälisten korutaiteilijoiden katsottua Kulttuurien museon Kaukaa haettua -perusnäyttelyä uusin silmin. Taiteilijat viskattiin kohti tuntematonta seikkailua ja kuvaannollisesti törmäytettiin kulttuurihistoriallisten esineiden kanssa. Korunäyttelyn lähtökohdaksi valittiin 21 kiinnostavaa esinettä Kaukaa haettua -näyttelystä, ja projektiin kutsuttiin 20 korutaiteilijaa Suomesta ja ulkomailta. Kukin taiteilija valitsi yhden esineistä teoksensa lähtökohdaksi. Miten niin kaukaa -näyttely on siis hakenut kaukaa vastauksia kulttuurien ja korutaiteen kohtaamiseen.

Miten niin?

Korutaiteilijan työskentelyn ytimessä on usein kiinnostus esineiden tarinoihin. Muodot, materiaalit ja valmistustekniikat paljastavat esineiden historian ja puhuttelevat tämän päivän koruntekijää. Koruntekijät ovat tarinoiden kerääjiä, mutta myös kertojia; he etsivät tarinoita, jotka voisi kääntää korun kielelle.

Näyttelyn taiteilijat ovat suorittaneet henkilökohtaisen intervention puuttumalla johonkin heille vieraaseen ja tuntemattomaan esineeseen korutaiteen keinoin. Miten mystinen, merenneitoa muistuttava hahmo herättää kuvittelun? Miten vitriinissä esillä oleva valokuva vetoaa tunteisiin? Mitä korutaide on, ja millaisia teoksia näyttelyyn on voinut syntyä, kysyy puolestaan näyttelyvieras.

Kulttuurien museon perusnäyttelyä voi tarkastella valtavana luonnoskirjana. Se, miten ja mistä esineet ovat päätyneet museon kokoelmiin, piirtää polkuja, jotka johtavat yllättäviin paikkoihin ja tulkintoihin. Kulttuurien esitystavat rakentuvat löytöretkistä ja tuliaisista. Polku, joka mutkittelee ja kaartelee, rönsyilee ja välillä miltei häviää, löytää usein kotiin yllättävän lähelle lähtöpistettään.

Näyttelyyn kutsutut taiteilijat

Mervi Kurvinen, Tarja Lehtinen, Sari Liimatta, Mia Maljojoki, Tuija Markonsalo, Tiina Rajakallio, Terhi Tolvanen, Jaakko Vasko, Gemma Draper (Espanja), Diana Dudek (Saksa), Ineke Heerkens (Hollanti), Jeannette Jansen (Saksa), Jorge Manilla (Meksiko), Amandine Meunier (Ranska), Javier Moreno Frias (Espanja), Gitte Nygaard (Tanska), Ketli Tiitsar (Viro), Tanel Veenre (Viro), Luzia Vogt (Sveitsi) ja Francis Willemstijn (Hollanti).

Yhteistyötahot

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Korutaideyhdistys ry:n kanssa. Korutaideyhdistys ry on Suomen ensimmäinen valtakunnallinen korutaiteenalan yhdistys, joka perustettiin Lappeenrannassa vuonna 2005. Yhdistyksen tavoitteena on edistää ja tehdä Suomessa tunnetuksi nykykorua taiteena ja muotoiluna. Lisäksi päämääränä on parantaa suomalaisen korun tunnettuutta ulkomailla. Yhdistyksen aikaisemmista projekteista saa lisätietoa osoitteesta www.korutaideyhdistys.fi.

Korutaideyhdistyksen näyttelytyöryhmä: Anna Rikkinen, Nelli Tanner, Aura Kajas ja Kaisa Nyberg

Näyttelygrafiikka: Heidi Gabrielsson

Teoskuvat: Kimmo Heikkilä

Näyttelyä ovat tukeneet Valtion muotoilutoimikunta, Suomen Kulttuurirahasto, Opetusministeriö ja Vantaan kierrätyskeskus.

Lisätiedot

Nelli Tanner
Korutaideyhdistys ry
puh. 040 - 5208776
nelli.tanner(at)pp.inet.fi