Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMOBIILI AFRIKKA

Matkapuhelimet ja kehitys Nairobin Kiberassa

20.10.2010 - 27.3.2011Afrikka on siirtynyt puhelinsoiton päähän yhdessä vuosikymmenessä. Mikään muu kulutuselektroniikan tuote ei ole levinnyt niin nopeasti kuin matkapuhelin Afrikassa. Puhelimia ei enää käytetä vain puheluihin, vaan mobiiliteknologian kehityssovellukset ovat muuntamassa matkapuhelinta köyhyysongelmia ratkovien palvelujen alustaksi.

MOBIILI AFRIKKA kuvaa, miten matkapuhelimista on tullut osa arkea Kiberan slummissa Nairobissa, Keniassa. Näyttely  havainnollistaa, miten puhelinten käyttö nivoutuu paikalliseen kulttuuriin ja miten puhelimet tukevat paikallisia kehityspyrkimyksiä.

Suurikokoisten, väriä ja valoa hehkuvien teosten keskellä näyttelyvieras voi tuntea olevansa Kiberan kujilla ja sen asukkaiden keskuudessa. Näyttelyn kuvat ovat valokuvaaja Juha Laitalaisen teoksia, ja teksteistä vastaa akatemiatutkija Sirpa Tenhunen.

Kibera on yksi Afrikan suurimmista slummeista. Kenian hallitus pitää aluetta laittomana, eikä siellä ole kunnallisia peruspalveluja, kuten kouluja, terveydenhuoltoa tai infrastruktuuria. Asukkaat joutuvat ostamaan käyttövetensä, ja sanitaatiota hoitavat avoviemärit. Hiv-infektion leviäminen on vakava ongelma.

Kibera on kuitenkin myös lämmin yhteisö, jonka sokkeloinen ja kuvauksellinen arkkitehtuuri mahdollistaa  elinvoimaisen yrityselämän sekä yhteisöllisen elämäntavan. Asukkaat toimivat aktiivisesti  seurakunnissa, kansalaisjärjestöissä ja pienluottoryhmissä. 

Matkapuhelimia kiberalaiset käyttävät mm. yhteydenpitoon maalla asuviin sukulaisiin, terveydestä huolehtimiseen, uskonnon harjoittamiseen, järjestötoimintaan  ja tiedonvälitykseen. Pienyrittäjille matkapuhelimista on tullut välttämättömyys. Etenkin naisia ja pienyrittäjiä hyödyttävät pankkipalvelut ovat tulleet yhä useamman ulottuville matkapuhelimiin perustuvan pankkipalvelun, M-pesan myötä.

Matkapuhelimet eivät voi korvata teitä, sähköjä, vesihuoltoa tai koulutus- ja sairaanhoitojärjestelmiä tai luoda kauppasuhteita ja työpaikkoja tyhjästä, mutta ne voivat mahdollistaa toimintojen tehostamisen. Kibera on esimerkki siitä, kuinka mobiiliteknologia voi auttaa kehittämään palveluja niukin resurssein. Köyhyys voi puolestaan ohjata käyttämään voimavaroja tehokkaasti ratkaisuilla, joista myös vaurailla mailla on opittavaa.

Canon ja Rajala Pro Shop ovat tukeneet näyttelyä.

Lisätiedot

Juha Laitalainen
puh. 040 - 513 9990
juha.laitalainen(at)kolumbus.fi

Sirpa Tenhunen
puh. 050 - 524 0241
sirpa.tenhunen(at)helsinki.fi
Mobiili, Etusivu, Lapset