Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishSEIKKAILUJA SIPERIASSA

10.10.2014 - 1.2.2015

Kansallismuseo, 2. krsNäyttely esittelee Siperian kielten ja kulttuurien tutkijan Kai Donnerin valokuvia vuosien 1911‒1914 tutkimusmatkoilta. Kai Donner (1888‒1935) oli suomalainen kielentutkija, kansatieteilijä, tutkimusmatkailija, kirjailija ja poliittinen vaikuttaja.  Donnerin tutkimusmatkoista on vuonna 2014 tullut kuluneeksi 100 vuotta.


Kai Donnerin valokuvat vievät aikamatkalle Siperiaan 1910-luvulle. Näyttelyssä kohdataan alkuperäiskansoja, mutta myös hänen venäläisissä kylissä ja kaupungeissa tapaamiaan kauppiaita, lääkäreitä, virkamiehiä ja Siperiaan karkotettujen suomalaisten ja ruotsalaisten jälkeläisiä. Donnerin onnistui ottaa kuvia myös šamaaneista, jotka pitkän epäröinnin jälkeen suostuivat kuvaan. Hän ikuisti myös maisemia ja matkojensa vaiheita. 

Donnerin matka vuonna 1911 Ob- ja Jeniseijokien väliselle erämaa-alueelle, tundralle ja taigaan sujui välillä 50 asteen pakkasessa. Tazjoelta Obille asumattoman tundran halki matkattiin samojedien porokyydillä. Yli 500 km matka oli täynnä seikkailuja, joissa uhkana oli paleltuminen ja jopa nälkäkuolema. 1914 Donner matkusti jälleen Siperiaan. Sajaanien rinteillä hänen onnistui tallentaa viimeisten kamassien kieltä.

Kai Donnerilla oli Siperiassa mukana kaksi kameraa. Kodakin No. 2 Bulls-Eye -laatikkokameralla sai neliön muotoisia (86,5 x 86,5 mm), ja toisella, No. 3A Folding Pocket Kodak -kameralla postikortin kokoisia (82 x 140 mm) kuvia. Donnerin kuvakokoelma, johon kuuluu yli 500 negatiivia, on Museoviraston kuvakokoelmissa.

Valokuvanäyttelyn käsikirjoituksesta vastaavat professori Juha Janhunen Helsingin yliopistosta ja valokuvaaja Peter Sandberg, sekä intendentti Ildikó Lehtinen Kulttuurien museosta. Näyttely on syntynyt Kulttuurien museon, Museoviraston kuvakokoelmien ja Suomalais-Ugrilaisen Seuran yhteistyönä.

Näyttelyyn liittyy yleisötapahtumia sekä Suomalais-Ugrilaisen Seuran ja Museoviraston englannninkielinen julkaisu Kai Donner Linguist, ethnographer, photographer.


Lisätietoja


Aino-Maija Kaila
näyttelyamanuenssi
puh. 040 128 6362
aino-maija.kaila(at)nba.fi

Donner vene SMALL